Mikkelipuiston toiminnan jatkajiksi Juniikki Oy ja Osuuskauppa Suur-Savo – Puiston yhteyteen suunnitellaan vesipuistoa ja saunamaailmaa, Greeneri aiotaan avata muutaman viikon sisällä
Yhtiö ja osuuskauppa jättivät Mikkelipuiston konkurssipesälle yhteisen tarjouksen.
Mikkelipuiston toiminnan jatkajiksi on valittu Juniikki Oy ja Osuuskauppa Suur-Savo.
Osuuskaupan tiedotteessa kerrotaan, että se ja Juniikki Oy jättivät Mikkelipuiston konkurssipesälle yhteisen tarjouksen ja alkavat nyt yhdessä kehittää puiston toimintaa. Varsinainen kauppakirja konkurssipesän kanssa allekirjoitetaan 30. kesäkuuta.
Juniikki Oy on hallinnoinut ja pyörittänyt Visulahden matkailukeskuksessa Xon-puistotoimintaa. Tiedotteen mukaan Mikkelipuistoon on tarkoitus lisätä tulevaisuudessa toiminnallisuutta, ja suunnitteilla on esimerkiksi kelluva vesipuisto Kaihun rannalle. Tulevina vuosina Mikkelipuiston yhteyteen tai sen lähelle olisi suunnitelmissa rakentaa myös saunamaailma.
– Alue on mitä mainioin monenlaista toimintaa ajatellen. Vielä tänä kesänä Mikkelipuistoon on tulossa joitain Xon-puistosta tuttuja laitteita sekä pomppulinnamaailma, kertoo Juniikki Oy:n toimitusjohtaja Jukka Toivanen tiedotteessa.
Alue on mitä mainioin monenlaista toimintaa ajatellen. — Jukka Toivonen
Ravintola Greeneri jatkaa entisellä konseptillaan, eli se tarjoaa jatkossakin kahvila- ja ravintolapalveluita. Ravintola pyritään avaamaan muutaman viikon sisällä.
Puiston nykyiset mallipuutarhat säilyvät, ja niiden hoidosta ja mahdollisesta kehittämisestä aiotaan keskustella vuokralaisten kanssa loppukesällä. Puutarha-alueen kehittämisestä ottaa vastuun yhteistyökumppani Etelä-Savon ammattiopisto (Esedu), ja puisto toimii tulevaisuudessa Esedun puutarha- ja matkailualan oppimisympäristönä.
Tiedotteessa kerrotaan, että ensimmäiseksi puistossa aloitetaan kesäajan kasvien ja puutarhojen hoito.
Mikkelipuiston toiminnasta vastannut Mikkelipuistoyhdistys hakeutui konkurssiin toukokuussa. Konkurssipesä sai puiston toiminnan jatkamisesta useita tarjouksia.
Hallituksen uudet koronalinjaukset: Yli 70-vuotiaita ei enää erikseen ohjeisteta, etätyösuositus päättyy 1. elokuuta, useisiin Schengen-maihin voi alkaa pian matkustaa
Päätökset yhdeksään maahan matkustamisesta sinetöidään viimeistään 10. heinäkuuta.
Hallitus on päättänyt uusista linjauksista koronapandemian hillitsemiseksi – tällä kertaa on kyse erilaisten rajoitteiden ja ohjeistusten höllentämisestä edelleen.
Hallituksen uudet linjaukset:
Valtioneuvosto ei enää anna tiettyyn ikärajaan perustuvaa suositusta fyysisten kontaktien välttämisestä.
Suositus laajalle etätyön tekemiselle päättyy 1. elokuuta rauhoittuneen epidemiatilanteen johdosta.
Sisärajavalvonnasta ja matkustusrajoituksista luovutaan 13. heinäkuuta alkaen Suomen ja Saksan, Italian, Itävallan, Kreikan, Sveitsin, Slovakian, Slovenian, Unkarin ja Liechtensteinin sekä Schengeniin kuulumattomien Kroatian, Kyproksen ja Irlannin välillä – jos epidemiatilanne niin sallii.
Matkustusrajoitukset jatkuisivat edelleen Suomen sekä Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Luxemburgin, Maltan, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin ja Tšekin tasavallan välillä, huvialusliikennettä lukuun ottamatta.
Yli 70-vuotiaille ei enää erityissuosituksia
Päällimmäisenä asiana hallitus kertoi tiedotustilaisuudessaan tiistaina yli 70-vuotiaita koskevista suosituksista. Enää ei mitään erityistä ikäryhmää varten anneta erityisiä ohjeistuksia. Ohjeet koskevat nyt kaikkia ikäryhmiä, mutta yli 70-vuotiaiden rajoitukset siis höllentyvät.
Tartuttavuusluku on nyt 0,4-0,8, eli taudin leviäminen on hiipumassa.
Asiasta ilmoitti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) hallituksen tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston linnassa.
Kiuru perusteli alkuperäisiä rajoituksia Covid-19 -tautiin menehtyiden määrällä, joista yli 70-vuotiaita on ollut huomattava osa.
Kysyttäessä saako isovanhempia nyt halata, Kiuru korosti edelleen varovaisuutta ja yleistä hygieniaa. Hän antoi siten vielä "halaamattomuussuosituksen".
Rajarajoituksia höllennetään
Rajarajoituksissa noudatetaan sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan korostettua varovaisuutta.
Jo tehtyjen lievennysten vaikutuksista saadaan lisätietoa 10.7. mennessä, kun hallitus tekee uusia päätöksiä. Matkustajarajoituksia puretaan sitten 13. heinäkuuta lähtien vallitsevan tilanteen mukaisesti.
Kriteerinä on koronatartuntojen esiintyvyys, jonka pitää olla matalampi kuin 8 tautitapausta 100 000 asukasta kohden. Näiden maiden osalta poistuu myös suositus kahden viikon vapaaehtoisesta karanteenista näistä maista palattaessa.
Sisärajavalvonnasta voitaisiin siis tämän hetkisen epidemiatilanteen perusteella luopua seuraavien Schengen-maiden osalta: Saksa, Italia, Itävalta, Kreikka, Sveitsi, Slovakia, Slovenia, Unkari ja Liechtenstein. Lisäksi sallittaisiin Schengeniin kuulumattomista EU-maista Kroatiasta, Kyproselta ja Irlannista matkustaminen Suomeen.
Sisärajavalvonta on jo poistettu osalta maista. Näitä maita ovat Norja, Tanska, Islanti ja Baltian maat.
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) muistutti, että vaikka Suomi sallii matkustamisen, tulee vielä ottaa huomioon kohdemaiden matkustussäännöt, ne kun eivät välttämättä kulje yhtäjalkaa Suomen päätösten kanssa. Näin on esimerkiksi Tanskan kanssa, jolla on suomalaislle vielä erityissäännöksiä.
Sisärajavalvonta Ruotsiin jatkuu tiukkana
Epidemiologiseen arvioon perustuen sisärajavalvonta ja matkustusrajoitukset jatkuisivat edelleen Suomen sekä Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Luxemburgin, Maltan, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin ja Tšekin tasavallan välillä, huvialusliikennettä lukuun ottamatta.
Kysyttäessä sovelletaanko tiukkaa tarttuvuuslukua esimerkiksi Ruotsin suhteen, sisäministeri Ohisalon mukaan jatkossa on tarkoitus selvittää myös joitain yksittäisiä ratkaisuja eri maiden suhteen. Näin mahdollisesti esimerkiksi Ruotsin kanssa.
Ulkoministeri Haavisto nosti myös Benelux-maat samaan asemaan.
Etätyösuositus puretaan elokuussa
Tilaisuudessa oli paikalla myös sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.), joka kertoi, että suositukset etätyön tekemiselle päättyvät elokuun alusta lähtien.
Kesälomakausi heinäkuussa mahdollistaa joustavasti vaiheittaisen siirtymisen kohti normaaleja työn tekemisen olosuhteita.
Hallitus arvioi asiaa uudestaan, mikäli epidemiatilanne sitä edellyttää.
Ruotsi vaikea kysymys
Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi jo aamulla, että rajakysymykset ovat suurimmat tämänpäiväisissä neuvotteluissa.
Ruotsista Marin sanoi, että on erittäin valitettavaa, että epidemiatilanne Ruotsissa on niin huono. Epidemiatilanne edellä on hänen mukaansa mentävä.
Matkustamisen osalta Marin sanoi, että tautitilannetta tarkkailaan hyvin tarkaan. Normaaliin tilanteeseen olisi hänen mukaansa päästävä, mutta tilannetta on seurattava edelleen.
Ruotsin osalta matkustusrajoitusta ei todennäköisesti tulla purkamaan, koska tautitilanne Ruotsissa on edelleen huono.
Hallituksen tiedotustilaisuudessa illansuussa sisäministeri Ohisalo kuvasi Ruotsin huonoa tautitilannetta tartuntaluvuilla: Ruotsissa 100 000 ihmistä kohden se on 118,8, kun Suomessa vastaava luku on 3,2.
Toiseen aaltoon varaudutaan
– Toisen aallon uhka on todellinen ja olemme tehneet lainsäädäntöön työkaluja ja viemme syksyllä niitä eduskuntaan, Marin sanoi.
Muina varautumisina hän mainitsi myös suojavälineiden tarjonnassa olevan paremman tilanteen. Yhtenä seikkana varautumiseen hän mainitsi myös tekeillä olevan mobiilisoveluksen.
Ikääntyneiden osalta Marin toisti hallituksen usein kertoman kannan, jonka mukaan koronavirus on erittäin vaarallinen ja sen mukaan on edelleenkin käyttäydyttävä.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) toisti Marinin kannan ja mainitsi aamulla myös Venäjän, joka on edelleen käytännössä samassa tilanteessa Ruotsin kanssa huonon tautitilanteen takia.
Petteri Orpo: Hallituksen peruslinjaus hyvä, olisi voitu tehdä aiemmin
Oppositiopuolueista tavoitimme kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon. Hän kehuu ja kiittää hallitusta päätöksista, ne tulevat tosin hänestä hieman myöhässä.
– On tärkeää, että päästää palaamaan normaaliin arkeen. Tässä vaiheessa kun korona on saatu painettua niin alas, se on mahdollista, Orpo sanoo.
Matkalta tavoitettu Orpo sanoo, että etätyörajoitukset olisi voitu purkaa jo aiemmin.
– Samaan aikaan kun on ravintoloita avattu ja tapahtumia sallittu, on tuntunut vähän hassulta, että työpaikoille ei voida turvallisesti palata. Työpaikoilta ja työnantajilta on tullut paljon viestiä, että olisi tärkeää, että oltaisiin jo fyysisesti läsnä. Työpaikoilla osataan pitää turvallisuudesta huolta.
Myös yli 70-vuotiaita koskevat rajoitussuositukset olisi voitu Orpon mukaan purkaa jo aiemmin.
– Heidän karanteeninsa on ollut pitkä huomioiden taudin tilanteen Suomessa.
Matkustamisesta Orpo esittää toiveen hallitukselle: sen pitää olla hallittua ja perustua kansainväliselle yhteistyölle niin, ettei tauti tule muualta Suomeen.
– Suomessa tauti on saatu kuriin. Kun ryhdytään avaamaan ovia ulkomaille, sen pitää olla hallittua. Hallituksen peruslinjaus on hyvä, Orpo sanoo.
– Näyttää siltä, että hallitus pitää lähityöskentelyä suurempana riskinä kuin esimerkiksi terasseja tai huvipuistoja, Koneen, Keskon, Elisan, OP:n ja VTT:n toimitusjohtajat kirjoittavat.
– Jopa neljäsosa etätyöhön siirtyneistä kokee, ettei ole pystynyt tekemään työtään yhtä laadukkaasti ja tehokkaasti, selviää Elinkeinoelämän keskusliiton ja Enter 2020 -koalition tekemästä kyselytutkimuksesta, kirjoituksessa perustellaan lievennystoiveita.
Edelliset lievennykset voimaan eilen
Koronarajoituksia on purettu ja lievennetty jo viikkojen ajan. Maanantaina muun muassa ravintoloiden aukiolo- ja anniskeluaikoja sekä asiakasmääriä koskevia rajoituksia lievennettiin.
Matkustamisen rajoituksia lievennettiin jo viime viikon maanantaista alkaen. Suomi ei suosita enää karanteenia Suomen ja kuuden maan välillä matkaileville. Nämä kuusi maata ovat Norja, Tanska, Viro, Islanti, Latvia ja Liettua. Ruotsin osalta rajoitukset jäivät kuitenkin ennalleen.
Jatkotoimissa edetään suunnitelmien mukaan
Lisäksi neuvottelun asialistalla oli jatkosuunnitelma valtiosihteeri Martti Hetemäen exit- ja jälleenrakennustyöryhmän toisen vaiheen raportin pohjalta tehtävistä toimista.
Hallituksen tiedotteessa kerrotaan, että valtioneuvoston kanslia asettaa Hetemäen valmisteluryhmän ehdotuksen mukaisesti poikkihallinnolliset virkamiestyöryhmät valmistelemaan ehdotuksia kriisin jälkihoito- ja jälleenrakennustoimenpiteiksi seuraavista kokonaisuuksista:
Julkisen sektorin tuottavuus
Kansainvälinen talous, kilpailukyky ja vihreä kasvu
Osaaminen, innovaatiot ja digitalisaatio
Resilienssi, hyvinvointi ja kriiseihin varautuminen
Työryhmien toimikausi kestää 15. syyskuuta 2020 saakka. Työryhmien ehdotuksista raportoidaan hallitukselle 22. elokuuta 2020 mennessä.
Aiheesta voi keskustella keskiviikkoiltaan klo 23.
Suomenlahden merivartioston vartiolaiva Turvan partiovene upposi saatuaan pohjakosketuksen Loviisan edustalla juhannuspäivän iltana, kertoo Suomenlahden merivartiosto.
Pohjakosketuksesta aiheutui runsas vuoto, jonka seurauksena partiovene upposi siten, että vain veneen keula jäi pinnalle.
Paikalle hälytettiin Suomenlahden merivartioston venepartioita, Rajavartiolaitoksen meripelastushelikopteri sekä ensihoidon, poliisin ja pelastuslaitoksen yksiköitä. Loviisan Sanomien(siirryt toiseen palveluun) mukaan turmapaikka sijaitsee Keipsalon ja Lindholmenin väliin jäävällä merialueella.
Partioveneessä oli kolmen hengen miehistö, joista kahden onnistui pelastautua. Yksi merivartija jäi sisään vedellä täyttyvään veneeseen.
Merivartija saatiin lopulta pois veneestä ja kuljetettiin Rajavartiolaitoksen helikopterilla Meilahden sairaalaan.
Suomenlahden merivartioston johtokeskuksen päällikkön Petteri Blomvallin mukaan merivartija todettiin kuolleeksi sairaalassa.
Uponnut partiovene oli noin 10-metrinen vene, jota käytetään erilaisissa merivartioston tehtävissä, Blomvall kertoo.
Poliisi selvittää kuolemansyytä, Otkes aloitti tutkinnan
Poliisi hoitaa merivartijan kuolemansyyntutkintaa, Itä-Uudenmaan poliisi kertoo STT:lle. Kuolemansyyntutkinnoista ei tiedoteta enempää.
Otkesin viestintäpäällikkö Tiina Bieber kertoo STT:lle, että onnettomuustutkijoiden on määrä matkata onnettomuuspaikalle tämän päivän aikana.
– Teemme kaikki tutkintatoimet, mitä tässä vaiheessa tarvitaan, että saadaan selvitettyä tapahtuman kulku ja sen syyt ja seuraukset.
Bieberin mukaan tutkintaan liittyy esimerkiksi onnettomuuspaikan kartoittamista ja onnettomuudessa osallisina olleiden kuulemista. Virallisen tutkinnan aloittamisesta päätetään Bieberin mukaan tavanomaisesti noin viikon kuluttua alustavan tutkinnan aloittamisesta.
Otkes ei ole vielä päättänyt partioveneen nostoajankohtaa.
Ministeri Ohisalo ja kollegat välittivät osanottonsa
Poliisilaitokset eri alueilla, pelastuslaitokset ja merivartiosto ovat ottaneet osaa merivartijan kuolemaan. Myös sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) välitti suruvalittelunsa Twitterissä(siirryt toiseen palveluun).
– Surullinen uutinen viime yöltä. Otan osaa läheisten ja kollegojen suruun, Ohisalo kirjoitti.
PV Emmin, PV Resmedin ja PV Furunon miehistöt pitivät hiljaisen hetken kunnioittaakseen eilen illalla Loviisan edustalla hukkuneen merivartijan muistoa. #meripelastus@Merivartiosto
Marinin hallitus on päättänyt, että valmiuslakia ei enää sovelleta. Laki otettiin käyttöön 17. maaliskuuta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita kaikkien koronaepidemiaan liittyvien rajoitusten päättymistä.
Hallitus päätti tänään maanantaina siitä, että valmiuslaista luovutaan. Jotta valmiuslakia voi pitää voimassa sekä välttämättömyyden että oikeasuhtaisuuden perusteiden tulee täyttyä.
”Saamamme arvioiden perusteella voimme todeta, ettei näitä perusteita enää ole”, toteaa pääministeri Sanna Marin (sd).Hallitus antaa asetuksen lain kumoamisesta tänään. Samalla poikkeusolot päättyvät.
Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoivat tänään hallitukselle arvionsa epidemiatilanteesta. Hallitus teki päätöksensä tämän arvion perusteella.
Hallitus vahvistaa toisen aallon varalta lisäksi hybridistrategiaansa ja pyrkii siihen, että esimerkiksi tartuntoja jäljittävä mobiilisovellus saadaan mahdollisimman pikaisesti käyttöön.
Hallitus toteaa, että uhka on viruksen leviämisestä on edelleen olemassa. Epidemiologinen tilannekuvan perusteella näyttää kuitenkin siltä, terveydenhuollon kapasiteetti ei enää tarvitse turvakseen valmiuslakia. Epidemiaa voidaan siis hallituksen mukaan hallita.
Hallitus antaa asetuksen lain kumoamisesta tänään. Samalla poikkeusolot päättyvät.
”Kansalaisten perusoikeuksia rajoittavaa valmiuslakia ei saa käyttää varmuuden vuoksi eikä sitä voi pitää voimassa yhtään pidempään kuin on välttämätöntä”, painotti oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r).
”Kynnys valmiuslain käyttöön ottoon on jatkossa entistä korkeampi. Itse toivon, että lakia ei enää koskaan tarvitse ottaa käyttöön.”
Henriksson muistutti, että tämä kuitenkin riippuu siitä, kuinka hyvin kansalaiset tästä eteenpäin noudattavat viranomaissuosituksia, kuten hyvää käsihygieniaa ja turvaväliä.
Valmiuslaki otettiin käyttöön 17. maaliskuuta. Valmiuslain pykälistä on ollut nyt käytössä viisi, joilla on pääasiassa turvattu terveydenhuollon kantokykyä. Niillä on ollut vaikutusta terveydenhoitohenkilöstön työjärjestelyihin.
Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoivat tänään hallitukselle arvionsa epidemiatilanteesta. Hallitus teki päätöksensä tämän arvion perusteella.
Epidemian painopiste on siirtynyt Euroopasta Yhdysvaltoihin ja Etelä-Amerikkaan. Euroopan maissa väestöstä suurin osa on kuitenkin vielä altis koronavirustartunnoille, sillä immuniteetin taudille on saanut vain harva, muistuttaa STM.
Tämän vuoksi lyhyen aikavälin ennusteessa Suomi varautuu edelleen kasvaneeseen tehohoidon tarpeeseen.
”Tällä hetkellä pohdimme testauskriteerien muuttamista, jotta testeihin pääsisi matalalla kynnyksellä”, sanoo STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki.
Valmiuslain lisäksi hallituksen pöydällä olivat yleisötilaisuuksien rajoitukset elokuussa. Yleisötilaisuuksia koskevia rajoituksia käsitellään vielä tämän viikon keskiviikkona. Samalla hallitus käsittelee myös ravintoloiden toimintaa rajoittavia suosituksia ja toimia.
”Pidämme tärkeänä, että kaikki sellaiset rajoitustoimet, jotka on annettu poikkeusolojen aikana, punnitaan nyt uudelleen”, Marin sanoo.