keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

15.04.20 Ke Uudenmaan eristys puretaan

Yle seuraa hetki hetkeltä: Uudenmaan eristys puretaan, pääministeri: "Jos joku lähtee mökille, paikkakunnan palveluita ei ole syytä käyttää" – katso suorana

Eristys puretaan iltapäivällä. Voit seurata hallituksen tiedotustilaisuutta TV1:ssä tai klikkaamalla tämän jutun kuvaa.
Koronavirus

Hallituksen tiedotustilaisuus liikkumisrajoituksista

Katso lähetystä
Ohjelma on katsottavissa lähetyksen jälkeen
Hallituksen tiedotustilaisuus liikkumisrajoituksista
Hallituksen tiedotustilaisuus liikkumisrajoituksista
  • Hallitus antaa asetuksen liikkumisrajoituksen kumoamisesta tänään keskiviikkona klo 13 alkavassa valtioneuvoston yleisistunnossa. Kumoaminen tulee voimaan välittömästi istunnon jälkeen.
  • Hallitus suosittaa edelleen välttämään tarpeetonta liikkumista kotimaassa. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoo, ettei esimerkiksi vappuna pidä kokoontua juhlimaan.
  • Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että jos mökillä olevalle henkilölle tulee oireita, hänen on palattava oman paikkakuntansa terveydenhoitoon, "mökkikunnan palveluita ei ole syytä käyttää".
  • Kaikki muut rajoitukset ovat edelleen voimassa. Hallitus suosittaa esimerkiksi etätyön jatkamista.
  • Jos tautitilanne pahenee, kertaalleen purettuja rajoituksia voidaan joutua ottamaan käyttöön uudelleen, pääministeri toteaa.
  • THL:n mukaan maakuntien välillä ei ole enää niin suuria eroja tartuntamäärissä kuin aikaisemmin
Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
klo 10:53: Toimittaja kysyy edelleen, olisiko lain puolesta ollut mahdotonta jatkaa sulkua, vaikka epidemian huippua ei ole vielä nähty. Marin sanoo, että hallitus on kuullut arvionsa pohjaksi oikeuskansleria ja useita virkamiehiä ja tullut siihen tulokseen, että ei ole muita vaihtoehtoja kuin purkaa Uudenmaan rajasulku välittömästi. Sellaista oikeudellista perustaa ei ole, että rajoitus voisi jatkua, Marin sanoo. STM:n Voipio-Pulkki sanoo, että tällä hetkellä arvioissa epidemian huippuajoista on usean viikon heittoa, huippu voi mennä touko- tai kesäkuulle. Arviota pyritään tarkentamaan.
klo 10:46: Millainen merkitys on EU:n ohjeistuksella koronarajoitusten purkamisesta? Marin kertoo, että ensi viikolla on kokous, jossa aihe nousee esiin. Marin huomauttaa, että eri maissa tauti etenee eri tahdissa, ja Suomi on tullut muita Pohjoismaita jäljessä.
klo 10:45: Miten nykyisiä rajoituksia voitaisiin tehostaa, kuten infossa aiemmin viitattiin? Ministeri Henriksson sanoo, että asiasta keskustellaan hallituksessa. Myös hän viittaa käsidesin tarjoamiseen kaikkialla missä ihmiset liikkuvat. Hän luettelee yhä voimassa olevia rajoituksia, kuten kymmenen hengen kokoontumisrajoituksen sekä koulujen ja rajojen kiinni olon. STM:n Voipio-Pulkki sanoo, että alueellisten rajoitusten merkitys koko ajan pienenee, kun tauti leviää maassa. Hän korostaa, että yllättäen sairaanhoitoa ovat tarvinneet myös keski-ikäiset ja perusterveet, eikä tautia täysin ymmärretä. 
klo 10:39: Mikä on hallituksen pitkän tähtäimen suunnitelma tieksi ulos, milloin rajoituksista luovutaan? Marin kertoo jälleen, että hallitus ja STM ovat asettaneet aihetta pohtimaan työryhmiä. Ensi viikolla tulee ensimmäinen väliarvio. - On rehellisyyden nimessä tunnustettava se, että meillä ei ole kristallipalloa. Voi olla, että hallitus joutuu ottamaan uudelleen rajoitustoimia käyttöön, olemme taudin etenemisen armoilla, Marin pahoittelee. Hän sanoo ettei voi luvata, että taudin toista aaltoa ei Suomeen tulisi. 
klo 10:36: Suositteleeko hallitus, että ihmiset käyttäsivät kangasmaskeja julkisilla paikoilla? Marin sanoo, että hallitus ei ole tällaista suositusta käsitellyt tai antanut, se on terveysviranomaisten tehtävä. Hallitus keskustelee myöhemmin perusteellisesti onko tarpeen ottaa joitakin muita rajoitustoimia käyttöön, hän sanoo. - Varmasti keskustelua käydään tästäkin, hän summaa.
klo 10:34: Nyt kysytään otetaanko riski, että jo tehdyt toimet valuvat hukkaan. Marin toistaa, että epidemiaa esiintyy eri puolilla maata. Joissain sairaanhoitopiireissä tapauksia ilmaantuu nopeammin kuin Uudellamaalla. Oikeusministeri Henriksson kertaa, että terveydenhoidon viranomaiset eivät katso, että eristyksen jatkaminen olisi välttämätöntä. Oikeudellisen tilanteen takia haliltus katsoi, että ei ole muita vaihtoehtoja kuin purkaa rajasulku. Terveydenhoidon kapasiteetti on riittävä, Henriksson myös sanoo. 
klo 10:30: Ohisalo jatkaa, että mökille menemiseen liittyy riski siitä, että sattuu tapaturmia, mikä kuormittaa viranomaisia. 
klo 10:29: Seuraava kysymys koskee sitä pitääkö mökkipaikkakuntien kauppoihin tulla rajoituksia. Marin sanoo, että ei ole oikea aika lähteä mökille. Jos suositusta ei noudata, ei pidä asioita mökkikunnan kaupassa, Marin kehottaa. Hän sanoo, että eri puolilla Suomea terveydenhoito on rakennettu sen alueen kapasiteettia silmälläpitäen. 
klo 10:28: Nyt tiedotustilaisuudessa ovat vuorossa toimittajien kysymykset. Ensimmäisessä pyydetään avaamaan keskustelua hallituksessa, koska keskustalle Uudenmaan eristyksen purkaminen on näyttänyt olevan vaikeaa. Pääministeri Marin sanoo, että keskustelu oli perustelllinen. Hän toistaa samat asiat kuin aiemmin infossa.   
klo 10:25: THL:n Salminen sanoo, että testauskapasiteetin nousu antaa uudenlaisia mahdollisuuksia siihen, että tartuntaketjuja voidaan rajoittaa. THL arvioi, että käsienpesua ja käsidesin käyttöä voidaan yhä edistää. Tämä tarkoittaa sitä, että käsidesiä pitää olla tarjolla joka paikassa jossa ihmiset liikkuvat, hän painottaa. 
klo 10:22: THL:n Mika Salminen katsoo, että Uudenmaan eristäminen oli aiheellinen toimi, mutta ei enää välttämätön valmiuslain nojalla. - Viittaan juridiseen tulkintaan, sanoo myös Salminen.
klo 10:21: Myös THL:n johtaja Mika Salminen toistaa, että Uudenmaan tilanne poikkesi rajoitusten tullessa voimaan huomattavasti muusta maasta. Nyt erot alueiden välillä ovat kaventuneet. THL on todennut lausunnossaan, että rajoitustoimet ovat hidastaneet tautitapausten ilmaantumista, myös verrattuna muihin Pohjoismaihin. Ravintoloiden sulkemisella on ollut vaikutusta. 
klo 10:19: STM:n Voipio-Pulkki sanoo, että verattuna rajoitusten voimaantuloaikaan epidemian aiheuttamaa kuormitusta sairaaloissa voidaan hallita muilla keinoilla. Hän kehuu, että myös ennusteet ovat nyt parempia, samoin testauskapasitetti.
klo 10:17: Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sanoo, että rajoitukset tulivat voimaan aikana, jolloin epidemia oli käynnistynyt Uudenmaan alueella, mutta ei voitu ennakoida miten epidemia tulee kulkemaan Suomessa. Seurantatiedot viittaavat nyt siihen, että epidemian kulku on hidastunut huomattavasti ja terveydenhoitojärjestelmä on ehtinyt varautua. 
klo 10:14: Henriksson sanoo, että jotta hallitus voi purkaa edelleen rajoituksia, on tärkeää, että kansalaiset noudattavat rajoituksia.
klo 10:13: Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson painottaa, että perusoikeuksien rajoittaminen on mahdollista vain jos se on välttämätöntä. - Hallitus kuunteli terveydenhoidon asiantuntijoita herkällä korvalla, kun Uudenmaan eristämisestä päätettiin, Henriksson sanoo. Perustuslakivaliokunta oli hänen mukaansa samaa mieltä. Nyt hallitus on hänen mukaansa myös kuunnellut tervydenhoitoviranomaisia, ja tautitapausten lisääntymistä voidaan rajoittaa käytössä olevilla keinoilla. STM ja THL ovat todenneet, että liikkumisen rajoittaminen Uudenmaan rajalla ei ole enää samalla tavalla välttämätöntä kuin valmiuslaissa edellytetään. Hän korostaa, että oikeusvaltioperiaatteesta on pidettävä kiinni ja valtaa ei saa väärinkäyttää. - Hallituksen tekemä arvio on oikeudellinen.   
klo 10:09: Ohisalo sanoo, että vaikka operaatiota aletaan purkaa välittömästi, fyysisten esteiden purkaminen Uudenmaan rajalta vie aikaa. Hänkin sanoo, että kotona pitää pysyä jos mahdollista, eikä esimerkiksi vappuna pidä kokoontua piknikille.
klo 10:08: Ohisalo sanoo, että liikkumisrajoituksia on noudatettu hyvin. Valvonnan pitävyyttä kokeilleet ovat olleet yksittäistapauksia. Hän kertoo, että rajoitukset ovat työllistäneet paljon poliiseja, joita on ollut Uudenmaan rajalla satoja. 
klo 10:06: Sisäministeri Maria Ohisalo kertaa, että Uudenmaan eristys lopetetaan tänään valtioneuvoston yleisistunnon jälkeen. 
klo 10:06: Marinin mukaan tilanne on yhä vakava, ja muita rajoitustoimia pitää jatkaa. Vaikka Uudenmaan liikkumisrajoitukselle ei ole enää oikeudellisia perusteita, hallitus suosittaa edelleen, että ihmiset välttävät matkustamista kotimaassa. - Nyt ei ole oikea aika lähteä mökille, Marin sanoo. 
klo 10:04: Pääministeri Sanna Marin sanoo, että hallitus on käynyt perusteellisesti läpi Uudenmaan liikkumisrajoitusta ja kuullut ministeriötä. STM:n arvion mukaan rajoitus ei ole enää välttämätön valmiuslain edellyttämällä tavalla. Perustuslakivaliokunta on korostanut, että epidemiatilanteen muuttuessa asetus pitää kumota, jos perusteita ei enää ole. Marinin mukaan kumoaminen pitää tehdä välittömästi, ja rajoitustoimi päättyy jo tänään.  
klo 09:56: Ylen toimittaja Ari Hakahuhta arvioi äsken alkaneessa lähetyksessämme, että Uudenmaan eristys saatetaan myös lopettaa jo ennen määräaikaa sunnuntaita, mutta tämä selviää kohta tiedotustilaisuudessa. 
klo 9:40: Seuraamme tiedotustilaisuuden antia hetki hetkeltä tässä artikkelissa. Toimittajana on Antti Pilke.
Tilaisuudessa paikalla ovat pääministeri Sanna Marin (sd.), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.).
Mukana ovat myös sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki, THL:n johtaja Mika Salminen ja oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen.
Ylen hallituslähteestä saaman tiedon mukaan sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) eivät esitä Uudenmaan eristämisen jatkamista. Perusteena on se, että tartuntatilanne Uudellamaalla ei enää eroa merkittävästi muista Suomen alueista, joilla tartuntoja on paljon.
TAKAISIN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti