tiistai 7. syyskuuta 2021

08.09.21 To Mitä kahdesti rokotettu voi tehdä?

 

Mitä kahdesti rokotettu voi tehdä? Pitääkö köhän takia mennä testiin? Tässä helpot vastaukset uuteen koronatilanteeseen

Suomi aikoo luopua kaikista koronarajoituksista syksyn aikana. Ratkaisevassa asemassa ovat alle 40–vuotiaat: jos he innostuvat ottamaan rokotteita nykyistä enemmän, maali on lähellä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Mia Kontio arvioi.

Juhlat kannattaa pitää ulkona. Vaatimus kahden metrin turvavälistä on poistumassa. Vierailta ei kannata kuitenkaan udella terveystietoja, koska kaikki eivät halua niistä kertoa. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Suomi aikoo luopua kaikista koronarajoituksista.

Hallitus julkisti maanantaina uuden koronastrategiansa, jonka tarkoitus oli viitoittaa tie vapauteen. Valtakunnalliset rajoitukset loppuvat ja rajoituksista päätetään tästä lähtien paikallisesti.

Jos tilanne pahenee, hallitus voi painaa hätäjarrua.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) väläytti maanantaina, että rajoituksista luopuminen tarkoittaa myös esimerkiksi kasvomaskeista luopumista. Tähän tilanteeseen päästään vasta, kun 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on rokotettu. Näillä näkymin tässä tilanteessa ollaan lokakuussa.

Uusi koronastrategia jättää kuitenkin paljon avoimia kysymyksiä: missä järjestyksessä rajoituksia puretaan ja miten kahdesti rokotetun kannattaa toimia? Etsimme vastaukset seitsemään kysymykseen.

1. Voinko poistaa Koronavilkun?

Koronavilkku kannattaa edelleen pitää käytössä.

Vilkun kautta saat tiedon mahdollisesta altistumisesta, vaikka olisitkin kahdesti rokotettu. Jos altistut koronalle, tiedät hakeutua testiin, jos saat oireita.

2. Pitääkö kahdesti rokotetun käydä testissä, jos yskittää?

Ei, jos olet perusterve, etkä tiedä altistuneesi koronalle missään.

Perusterveillä täysi rokotussarja, eli kaksi rokotetta, antaa erittäin hyvän suojan koronan vakavaa tautimuotoa vastaan. Rokotukset suojaavat sinua oireisen tartunnan saamiselta. Lievien oireiden takia ja ilman ilmeistä altistusta testaus ei aina ole välttämätöntä.

Kaikille kaksi rokotetta ei kuitenkaan tarjoa riittävän vahvaa suojaa, esimerkiksi perussairauden vuoksi, jolloin riski tartunnalle tai jopa vakavammalle tautimuodolle on olemassa.

3. Voinko matkustaa vapaasti ulkomaille?

Voit, koska Suomesta saa aina lähteä ja tulla takaisin. Muiden maiden rajoitukset voivat kuitenkin vaihdella.

Suomen kansalaista ei voi estää lähtemästä ulkomaille tai palaamasta kotiin. EU-maihin voit matkustaa vapaasti, jos sinulla on mukana todistus kahdesta rokotuksesta. Toisesta rokotuksesta on pitänyt kulua vähintään 14 vuorokautta. Englanninkielisen rokotustodistuksen saa Omastakannasta(siirryt toiseen palveluun).

Ulkoministeriö suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista EU- ja Schengen-maiden ulkopuolelle. Suositus ei koske maita, joilta Suomi on poistanut rajatarkastukset. Niitä ovat tällä hetkellä esimerkiksi Uusi-Seelanti ja Hongkong.

Jos aiot matkustaa esimerkiksi Aasiaan, kannattaa kuitenkin tarkistaa maakohtaiset rajoitukset. Monet maat ovat sulkeneet rajansa turisteilta, ja rajoitukset voivat muuttua nopeasti.

Lue lisää: Tuhannet haluavat nyt ulkomaille, ja matkatoimistot takovat jopa korona-ajan ennätyksiä – reissuun lähtijän kannattaa huomioida nämä kuusi asiaa

4. Jatketaanko koronatestausta ja jäljittämistä samalla tavalla kuin ennenkin?

Toistaiseksi niitä jatketaan vanhaan malliin.

Testeihin menosta on kuitenkin erilaisia ohjeita riippuen siitä, missä päin asut. Esimerkiksi Tampereella ja Turussa suositellaan, että lievien oireiden takia sinun ei tarvitse mennä testiin, jos olet kahdesti rokotettu.

Jäljitys ja testaus nielevät kuitenkin niin paljon henkilökuntaa, että hallitus päättää myöhemmin, milloin on aika luopua esimerkiksi kaksi kertaa rokotettujen testaamisesta. Vaarana on, että muut sairaudet jäävät hoitamatta.

5. Kuinka kauan kasvomaskien käyttöä jatketaan?

Kasvomaskisuosituksesta luovutaan sitten, kun rokotekattavuus on saatu riittävän korkealle.

Kaikista rajoituksista voidaan täysin luopua vasta, kun 80–90 prosenttia kansalaisista on rokotettu. Tämä tarkoittaa myös kasvomaskeja. Nyt näyttää siitä, että tässä tilanteessa ollaan lokakuussa. Kasvomaskien käytöstä ei ole lakia, vaan kyseessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositus.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin apulaisylilääkärin Eeva Ruotsalaisen mukaan kasvomaskien käytöstä kannattaisi luopua viimeisenä, ei siis vielä lokakuussa vaan paljon myöhemmin. Kasvomaskit ovat nimittäin sujahtaneet suomalaisten kasvoille ja arkeen luontevaksi osaksi jo nyt. Maskit ovat tuttu näky monissa Aasian suurkaupungeissa, koska se on helpoin tapa pitää kaikenlaiset infektiot loitolla.

6. Jos kahdesti rokotettuna altistun koronalle tänä syksynä, joudunko karanteeniin?

Jos et kuulu ikäsi tai sairauksiesi puolesta riskiryhmään, eikä alueellasi ole pahana riehuva virusmuunnos, et joudu karanteeniin.

Jos altistut koronavirukselle, tartuntatautilääkäri tekee riskiarvion, jossa hän ottaa huomioon tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa rokotteen tehoon. Riskiarvioon vaikuttavat muun muassa paikallinen virusmuunnostilanne, ikäsi ja mahdollinen perustautisi.

Jos tartuntatautilääkäri ei päätä toisin, sinua ei määrätä karanteeniin, jos olet saanut kaksi rokoteannosta ja toisesta annoksesta on kulunut vähintään viikko. Kaksi rokoteannosta suojaa hyvin koronavirustautia ja sen vakavia muotoja vastaan.

7. Voinko kutsua ihmisiä kylään tai järjestää isot juhlat?

Terveet rokotetut ihmiset voivat tavata toisiaan melko vapaasti, ja vaatimus kahden metrin turvavälistä on poistumassa.

Jos voit valita, järjestä juhlat ulkona. Harkintaa kannattaa kuitenkin käyttää, jos joukossa on vieraita, joilla on riski saada tartunta tai vakava tautimuoto. Juhlissa ei kannata udella vieraiden terveystietoja, koska jokainen ihminen päättää itse, haluaako niistä kertoa. Tämä koskee myös saatuja rokotteita tai sairastettua tautia.

Juttua varten käytettiin lähteinä THL:n ja ulkoministeriön verkkosivuja, Husin apulaisylilääkärin Eeva Ruotsalaisen haastattelua, THL:n johtavan asiantuntijan Mia Kontion haastattelua ja sosiaali- ja terveysministeriön johtajan Pasi Pohjolan haastattelua.

TAKAISIN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti