perjantai 26. elokuuta 2022

26.08.22 Pe Vessapaperista voi olla pulaa

 

Vessapaperista voi pian olla pulaa ja hinta nousee, varoittaa tuotantoaan supistava Metsä Tissue

Metsä Tissue sanoo joutuvansa supistamaan pehmopaperituotantoaan energiakriisin vuoksi. Yhtiö ilmoitti jo aiemmin tänä vuonna väliaikaisista tuotantoseisokeista.

Korkeat energian hinnat vaikeuttavat Metsä Tissuen toimintaa. Kuvituskuva. Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Metsä Tissue joutuu supistamaan pehmopaperituotantoaan energiakriisin vuoksi. Tuotannon supistukset saattavat vaikuttaa päivittäisten pehmopaperituotteiden saatavuuteen, yhtiö varoittaa.

Yhtiö ilmoitti jo aiemmin tänä vuonna väliaikaisista tuotantoseisokeista tehtaillaan Saksassa ja Slovakiassa, ja tilanne on entisestään pahentunut, yhtiö kertoo tiedotteessaan(siirryt toiseen palveluun).

Korkeat energian hinnat vaikeuttavat toimintaa kaikilla Metsä Tissuen eurooppalaisilla markkinoilla, etenkin Keski- ja Itä-Euroopassa, kertoo yhtiön Pohjoismaiden markkinoiden johtaja Jani Sillanpää.

– Sähkön hinta on historiallisen kova. Tilanne on ollut vähän parempi täällä Pohjoismaissa, mutta onhan sähkön hinta täälläkin lähtenyt nousuun, Sillanpää toteaa.

Vessapaperi voi myös kallistua

Sillanpään mukaan tuotantoseisokit koskevat wc-paperin ja talouspaperin tuotantoa.

Seisokit eivät näillä näkymin ulotu Mäntän paperitehtaaseen, ja siellä toiminta jatkuu normaalisti, Sillanpää kertoo. Suomeen tulee kuitenkin paljon wc- ja talouspaperia myös Keski-Euroopasta.

– On olemassa riski, että paperin toimituksissa tulee ongelmia, jos tilanne jatkuu näin, Sillanpää sanoo.

Wc- ja talouspaperi voivat myös muuttua aiempaa kalliimmaksi. Sillanpään mukaan Metsä Tissuella on kova paine nostaa paperin hintaa, koska tuotantokustannuksetkin nousevat.

TAKAISIN

tiistai 23. elokuuta 2022

24.08.22 Ke Tämä tiedetään kuvasta

 

Tämä tiedetään kuvasta, jota Marin pyysi anteeksi: some­vaikuttajat poseeraavat paidan­helmat ylhäällä virka-asunnon tiedotus­tilassa

Kesärannassa otettu kuva julkaistiin Tiktok-palvelussa.

Pääministeri Sanna Marin (sd) pyysi anteeksi virka-asunnollaan otettua kuvaa. 

23.8. 16:29 | Päivitetty 23.8. 19:02

PÄÄMINISTERI Sanna Marin (sd) vahvisti tiistaina, että sosiaalisessa mediassa leviävä poseerauskuva on otettu pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Marin pyysi kuvaa anteeksi suurlähettiläspäivillä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

”Mielestäni se kuva ei ole asiallinen. Pyydän anteeksi, mielestäni sitä kuvaa ei olisi pitänyt ottaa”, Marin sanoi.

Marinin mukaan kuva otettiin Ruisrock-festivaalin jälkeen, kun hän oli vienyt ystäviään juhlimaan Kesärantaan.



KUVAN on noin 3 300 seuraajan TikTok-tilillään julkaissut Sabina Särkkä. Särkkä on kosmetologi ja entinen missikilpailija, joka työskentelee mallina ja sosiaalisen median vaikuttajana.

Hän esiintyy kuvassa runoilija Natalia Kallion kanssa. Kallio on muun muassa kirjoittanut She Needs Bigger Boots -runokirjan ja suunnitellut samaan teemaan liittyvän korun, joka nähtiin pääministeri Marinin kaulassa tänä kesänä Flow-festivaalin paneeli­keskustelussa. Kallio on Kesärannan juhlissa myös mukana olleen laulaja Alman puoliso.

Kuvassa Särkkä ja Kallio suutelevat toisiaan. He ovat nostaneet paitansa ylös ja pitävät kiinni paljaista rinnoistaan. Kalliolla on rintojensa edessä Finland-kyltti, jollainen on nähty aiemmin pääministerin edessä neuvottelutilanteessa. Naisten taustalla vaikuttaa olevan sermi, jota käytetään pääministerin virallisissa kuvaustilanteissa.

Tiktok-päivityksen kuvaan on kirjoitettu teksti ”Kesärata 22” ja sen jakotekstissä mainitaan muun muassa sanat ”kesärata22” ja ”leak”, joka tarkoittaa suomeksi vuotoa.

Malli ja sosiaalisen median vaikuttaja Sabina Särkkä sekä kirjailija, runoilija ja sosiaalisen median vaikuttaja Natalia Kallio Kesärannassa kuvatun videon pysäytys­kuvassa. Video julkaistiin Särkän Tiktok-tilillä, josta se on jo poistettu. 

Särkkä pyysi tiistai-iltana Instagram-tilillään anteeksi kuvan julkaisemista.

”Julkaisin 10.7. asiattoman kuvan, joka olisi pitänyt jättää ottamatta. Olen syvästi pahoillani ja pyydän anteeksi käytöstäni”, Särkkä kirjoitti.

MARININ mukaan vieraat käyttivät Kesärannan wc-tiloja, joiden yhteydessä sijaitsee tiedotustila. Vieraat olivat myös saunoneet ja uineet.

Muut sisätilat eivät hänen mukaansa olleet vieraiden käytössä. Marin korosti, että tilaa valvottiin koko ajan ja osallistujien henkilöllisyydet olivat turvallisuudesta vastaavien tahojen tiedossa.




Sisätilassa otetun materiaalin lisäksi sosiaalisessa mediassa kiertää kaksi ulkona kuvattua videota, jotka näyttävät olevan niinikään peräisin Kesärannasta. Videoilla laulaja Alma räppää "kesäradasta” muiden vieraiden kanssa. Marin ei esiinny näillä videoilla.

Marinin pahoittelema suutelukuva on julkaistu Tiktokissa sunnuntaina 10. heinäkuuta. Pääministeri osallistui edellisenä päivänä Turussa Ruisrock-festivaalille.

HS:n tietojen mukaan Marin nähtiin tuolloin festivaalien vip-alueella vahvasti päihtyneenä. Pääministeri oli juuri aloittanut lomansa.

KULUNEEN viikon aikana on uutisoitu juhlintavideoista, joilla myös Marin esiintyy kameralle. Juhlaseurueen jäsen julkaisi videot yksityisellä tilillään, jolla oli 92 seuraajaa. Kuvaajan mukaan kaikki osallistujat olivat tietoisia julkaisemisesta. Videot vuotivat julkisuuteen myöhemmin.

Kansainväliseenkin mediaan levinneet videot ovat herättäneet keskustelua siitä, mikä on sopivaa käyttäytymistä pääministeriltä.

Kuvamateriaalit ovat nostaneet kysymyksiä myös pääministerin juhlaseurueista, harkintakyvystä, päihteidenkäytöstä ja siitä, millaisille turvallisuusriskeille hän altistuu. Myös median toiminnasta asian uutisoinnissa on keskusteltu.

MARININ sosiaalisen median toiminta ja juhlinta ovat nousseet otsikoihin toistuvasti. Lokakuussa vuonna 2021 hän selitti niin sanottua boomer-päivitystään seuraavasti:

”Toivoisin, että voisin ravistella tätä instituutiota. Olen nuoremman sukupolven edustaja: 35-vuotias perheenäiti. Pyrin elämään ikäiseni lailla”, Marin totesi pääministerin kyselytunnilla 24. lokakuuta.




Joulukuussa pääministeri lähti juhlimaan ilman virkapuhelintaan, josta häntä yritettiin tavoittaa. Marin oli tuolloin altistunut koronatartunnalle, mutta jatkoi baari-illan viettoa. Marin pahoitteli toimintaansa ja sanoi, että hänen olisi pitänyt käyttää tilanteessa ”parempaa harkintaa” ja vielä kertaalleen tarkastaa koronaohjeistus.



perjantai 19. elokuuta 2022

20.08.22 La Sanna Marin joutui osaksi ministerikohujen jatkumoa

 

Sanna Marin joutui osaksi ministerikohujen jatkumoa: Nämä skandaalit ovat puhuttaneet 2000-luvulla – valtaosa johtanut eroon


Sanna Marinin (sd.) bilevideosta syntynyt kohu on ensimmäinen, joka syntyy nettiin levinneestä videosta. Poliitikkoihin liittyvät kohut ovat yleisiä, mutta suurin osa ministeritason kohuista on ollut ministerien työhön liittyviä. MTV Uutiset koosti ministereihin liittyneitä kohuja 2000-luvulta.

MTV Uutiset kokosi yhteen muistettavimpia ministerikohuja viime vuosilta.
© Toimittanut MTVMTV Uutiset kokosi yhteen muistettavimpia ministerikohuja viime vuosilta.

Anneli Jäätteenmäen Irak-skandaali

Yksi tunnetuimpia ministeritason kohuja oli Anneli Jäätteenmäen (kesk.) Irak-skandaali kesällä 2003, jossa Suomen ensimmäinen naispääministeri joutui eroamaan tehtävistään ja hajoittamaan hallituksen sen toimittua vain 69 päivää. 

Jäätteenmäki oli käyttänyt vaalikampanjassaan silloista pääministeri Paavo Lipposta (sd.) vastaan tietoja, jossa häntä syytettiin hätiköinnistä humanitaarisen avun tarjoamisessa Irakiin, jotka olivat peräisin ulkoministeriön salaisista muistioista. Vaalien jälkeen Jäätteenmäki kieltäytyi paljastamasta, mistä oli tietonsa saanut, ja myöhemmin vuotajaksi paljastui presidentin neuvonantaja Martti Manninen. 

Jäätteenmäki vakuutteli eduskunnalle, ettei ollut pyytänyt saada tietoja. Jäätteenmäen erottua pääministeriksi nousi silloinen puolustusministeri Matti Vanhanen (kesk.).

Suvi Lindénin golfosakkeet

Suvi Lindén (kok.) oli Lipposen toisen hallituksen kulttuuriministeri vuonna 2003, kun hän myönsi valtionapua Oulun Sankivaaran golfkentälle, jossa hän oli itse myös osakkaana. Lindén väitti, ettei ollut tajunnut omistamansa golfosakkeen olevan sijoitus. Lindén erosi tehtävästään ministerinä pian tapahtuman tultua julki, mutta oli myöhemmin Vanhasen hallituksessa viestintäministerinä.

Matti Vanhasen vaalirahoituskohu

Vanhanenkaan ei säästynyt kohuilta pääministerinä. Vuonna 2007 paljastui, että Kehittyvien maakuntien Suomi ry rahoitti Keskustan ja Vanhasen henkilökohtaista vaalikampanjaa. Vanhanen joutui julkisuudessa selittelemään, mitä tiesi tai muisti saamastaan rahoituksesta. 

Parhaiten kohusta on jäänyt mieleen niin sanottu lautakasajupakka. Vuonna 2009 ilmestyneen Ylen Silminnäkijä-ohjelman mukaan Vanhasen pihalle oli ilmestynyt talonrakennukseen käytettävää lautaa nimeämättömältä rakennusyritykseltä. Ohjelman mukaan yritys oli pyrkinyt saamaan toimeksiantoja Keskustaa lähellä olleella Nuorisosäätiöltä, joka oli myös rahoittanut vaalikampanjaa.

Ohjelmassa väitettiin kyseessä olevan korruptiosta. Todisteita toimitetuista puumateriaaleista ei kuitenkaan koskaan löydetty. Vanhanen kuitenkin jätti politiikan väliaikaisesti terveyssyihin vedoten 2010 kesken pääministerikautensa.

Ilkka Kanervan tekstiviestikohu

Hiljattain edesmennyt Ilkka Kanerva (kok.) toimi ulkoministerinä vuonna 2008, kun hän joutui niin sanotun tekstiviestikohun keskelle. Kanervalla oli jo aiemmin tiedetty olevan kohuttuja salasuhteita ja tekstiviestittelyä julkkisnaisille, ja hän oli luvannut Kokoomukselle, ettei hänen yksityiselämänsä aiheuttaisi enää hallaa puolueelle, mutta toisin kävi. 

Hymy-lehti paljasti Kanervan vaihtaneen eroottisen tanssijan Johanna Tukiaisen kanssa eroottissävytteisiä tekstiviestejä sadoittain. Lehti julkaisi osan niistä. Pian viestittely Tukiaisen kanssa alkoi saada huomiota ulkomaita myöten, ja Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen antoi lausunnon, jonka mukaan Kanerva ei voinut jatkaa ulkoministerinä. 

Heidi Hautalan Greenpeace-kohu

Vuonna 2013 kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) oli myrskyn silmässä, kun häntä ensin syytettiin pimeästä oviremontista, ja sitten paljastui, että Hautala oli ohjeistanut Arctia Shipping -nimistä valtionyhtiötä olemaan tekemättä rikosilmoitusta Greenpeace-aktivisteista. Jälkimmäinen kohu johti lopulta Hautalan eroon.

Antti Rinteen Posti-kohu

Talvella 2019 Antti Rinteen (sd.) puoli vuotta toiminut hallitus joutui kriisiin, kun omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) erotettiin niin sanotun Postikohun vuoksi. Taustalla oli Postin suunnittelema 700 pakettilajittelijan työehtojen heikennys ja sitä seurannut lakko, joiden johdosta Paatero oli neuvotellut Postin johdon kanssa.

Sekavassa sotkussa Rinne oli vaatinut Paateron pitävän huolta, että työehtoja ei poljeta valtion omistamassa Postissa. Paatero ei Rinteen mukaan ollut pitänyt tästä kiinni. 

Rinne kertoi eduskunnalle lausunnossaan, että Paatero oli kieltänyt Postia alentamasta palkkoja ja siirtävänsä työehtosopimuksia. Posti kuitenkin ilmoitti, että tällaista kieltoa ei oltu esitetty.

Hallituspuolueista etenkin Keskusta syytti Rinnettä totuuden kiertämisestä ja valehtelusta, ja oli seuraavassa välikysymyksessä valmis esittämään epäluottamuslauseen ja kaatamaan hallituksen. Rinne kuitenkin erosi itse ennen tätä. Rinteen jälkeen uusi hallitus muodostettiin pääministerinä Sanna Marin. 

Kaikki kohut eivät johda ministerin eroon

Aivan kaikki kohut eivät kuitenkaan johda vakaviin seurauksiin. Esimerkiksi kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas.) juhli vuonna 2014 Sotshin olympialaisissa Suomen jääkiekkomaajoukkueen kanssa myöhään ja silminnähden humalassa. Arhinmäki pyysi käytöstään anteeksi.

Pääministeri Juha Sipilää (kesk.) syytettiin vuonna 2016 harhauttamisesta niin sanotussa Terrafame-asiassa. Ville Niinistön (vihr.) mukaan valtio oli ohjannut rahaa Terrafamen alasajoon, mutta toimintaa oltiinkin jatkamassa kyseisellä rahoituksella. Huomio kiinnittyi myös Sipilän vaatetukseen, sillä hän poseerasi median edessä Terrafamen vaatteissa jaTerrafame-pipo päässä. Niinistön mielestä Sipilän esiintyminen oli mainosvideo pahasti tappiolliselle yhtiölle.

Aihepiiriä koski myös niin sanottu Yle-kohu. Yle oli uutisoinut Kansan Uutisten jutusta, jossa arveltiin Sipilän olevan jäävi Terrafamen rahoituskysymyksessä. Myöhemmin Suomen Kuvalehti uutisoi, että Sipilä oli vaientanut Ylen uutisoimasta asiasta enempää, ja pääministeri oli lähettänyt Ylen toimittajalle kymmeniä viestejä, joissa kertoi, ettei luota Yleen lainkaan.

Tapaus johti laajaan keskusteluun median vapaudesta ulkomaita myöten. Oikeusasiamies totesi lopulta, että Sipilä ei ollut rahoitusasiassa jäävi, ja Sipilä pahoitteli omaa reaktiotaan ja kertoi arvostavansa suomalaista mediakenttää. 

Lue myös: Kommentti: Mureneeko pääministeri Sanna Marinin kiiltokuva – uusin bilekohu tuli myös SDP:lle hankalaan aikaan

Lue myös: ”Mistä ne huumeet on tähän polkaistu?” Bilettävä pääministeri saa Pöllöraadilta ymmärrystä ja paheksuntaa