Eläinsuojeluyhdistyksen rutiinitehtävä muuttui järkytykseksi
– kymmeniä sairaita kissoja juoksenteli roskavuorten päällä:
"Näky sai haukkomaan henkeä"
Etelä-Kymenlaakson eläinsuojeluyhdistyksen (Ekey) vapaaehtoiset joutuivat elokuun lopulla poikkeukselliselle työtehtävälle.
Valvontaeläinlääkäri oli pyytänyt yhdistystä apuun kissojen kiinniottoon omakotitalon pihalta ja sisätiloista. Tarkempaa tietoa paikkakunnasta ei julkaista asianomaisten yksityisyyden turvaamiseksi.
Yhdistyksen mukaan talon omistaja suhtautui kissojen pyydystämiseen ulkona ystävällisesti. Vaikka omistaja oli huolissaan kissoistaan, sisälle hän ei heitä päästänyt.
Lopulta viranomaiset saivat toimitettua talon omistajan avun piiriin ja eläinsuojelu pääsi sisälle taloon.
Sisällä järkyttävä näky
Ulkoapäin hienolta näyttänyt talo oli sisältäpäin jotain aivan muuta.
– Näky sai meidät haukkomaan henkeä. Tunneskaala meni sekunnissa järkytyksestä, vihaan ja lopulta suruun, kirjoitettiin yhdistyksen Facebook-julkaisussa.
Talo oli täynnä roskaa ja ilma täynnä ammoniakin hajua. Roskavuorten päällä juoksenteli kissoja toistaan huonommassa kunnossa, yhdistyksestä kuvaillaan.
– Kohtasimme näyn, mitä meistä kukaan ei unohda koskaan.
Poliisi antoi yhdistyksen vapaaehtoisille suojahaalarit ja kasvomaskit, sillä sisätiloihin ei olisi muuten kyennyt mennä. Sisälämpötila hipoi arviolta 40 astetta.
Sisältä talosta pyydystettiin kymmeniä kissoja pennuista aikuisiin. Osa oli erittäin huonossa kunnossa.
– Tiesimme, että olemme myöhässä. Liian myöhässä, yhdistys kirjoittaa julkaisussaan.
– Osalta kissoista puuttui silmät kokonaan. Osan silmät olivat tulehduksesta jo umpeutuneet. Kissat olivat laihoja ja likaisia.
Kissojen kohtalo herätti halun auttaa
Yhdistyksen puheenjohtajan Satu Väisäsen mukaan useita kissoja jouduttiin lopettamaan. Kissoilla oli niin pitkälle edenneitä sairauksia, ettei niitä enää voinut hoitaa kuntoon.
Suurissa kissapopulaatioissa erilaiset silmätulehdukset ja virustaudit ovat yleisiä, ja ne voivat hoitamattomana johtaa eläimen kuolemaan.
Sisäkissojen kiinniottaminen kesti useita päivä, ja ulkokissoja loukutetaan edelleen. Yhdistyksen tekemä julkaisu Facebookissa keräsi valtavasti huomiota, ja sitä kautta yhdistys on myös saanut paljon lahjoituksia.
Väisänen sanoo yhdistyksen olevan erittäin kiitollinen kaikille lahjoittajille, sillä kerätyillä varoilla yhdistys saa kuitattua suuren operaation kustannuksia.
– Tämä mahdollistaa sen, että voimme auttaa taas eteenpäin eläimiä.
Kissoja myös ammuttu
Pihalle viritettyjen kameroiden perusteella ainakin yhdessä kissassa on havaittu ampumajälkiä. Pienen selvitystyön jälkeen yhdistykselle selvisi, että kissoja on ollut aiemmin vielä enemmänkin, mutta joku oli omankäden oikeudella alkanut ampua niitä pihapiiristä.
Kissojen määrä on näin jotenkuten pysynyt aisoissa. Väisäsellä ei ole tiedossa, kuinka kauan kyseisen talon ongelmat olivat jatkuneet.
Väisäsen mukaan vastaaviin ongelmiin kannattaa puuttua mieluummin keskustelemalla eläinten omistajan kanssa. Jos ongelma ei ratkea tai omistaja ei ole yhteistyöhaluinen, voi eläimistä tehdä ilmoituksen oman kuntansa valvovalle eläinlääkärille.
Väisänen toivoo, että tässäkin tapauksessa tilanteeseen olisi puututtu aiemmin. Hän muistuttaa, että leikkaaminen on tehokkain tapa ehkäistä kissapopulaatioiden hallitsematonta kasvua ja siitä seuraavia ongelmia.
10 kissalle uusi mahdollisuus elämään
Vaikka vastaavia kissapopulaatioita tulee vastaan silloin tällöin, ovat tilanteet vapaaehtoisille Väisäsen mukaan raskaita.
– Kun eläimet ovat niin sairaita, että ainoa keino auttaa on eutanasia, se tekee siinä hetkessä tilanteen raskaaksi. Mutta silti myös tiedostaa, että se on eläimen arvoinen kuolema, ei tarvitse kipuillen kuolla vaan voidaan rauhassa laskea pois. Se tuo meille rauhaa, että kärsimys loppuu.
Kymmenen kissaa saa vielä mahdollisuuden uuteen elämään. Kun ne on varmistettu terveeksi, ja yhdistys on leikannut, rokottanut ja siruttanut kissat, voivat ne aloittaa kodin etsinnän.
Yksi näistä kissoista odottaa poikasia, jotka syntyvät parempiin oloihin kuin vanhempansa.
– Elämä jatkuu, Väisänen toteaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti