Terveystalon entisiin tiloihin tuli Mikkelissä Vilho – Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien uusi toimintakeskus tarjoaa monenlaista tekemistä
Toimintakeskus Vilho voi olla kuin toinen koti.
Etelä-Savon hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdepalvelujen toiminnallisen kuntoutuksen palvelut saivat uuden toimitilan Mikkelissä kesän aikana. Toimintakeskus Vilho on avautunut kahden korttelin päässä Mikkelin torilta osoitteessa Vilhonkatu 13.
Terveystalon vanhoihin tiloihin avautuneesta Vilhosta saa apua arjesta selviytymiseen ja elämänhallintaan. Uuteen toimintakeskukseen on yhdistynyt Moision sairaalassa toimineet Mielenmaja, käsityösali ja työtupa sekä Kiiskinmäellä palvellut Veturi.
Vilhossa yhdistyy mielenterveys- ja päihdepalvelujen päivätoiminta, työterapia sekä päihdeavokuntoutus.
Vilho on toimintakeskus sanan varsinaisessa merkityksessä. Sen kolmesta kerroksesta löytyvät muun muassa bänditila, käsityösali, työtupa sekä erilaisia ryhmä- ja rentoutustiloja.
Käsityösalissa ja työtuvassa kävijät voivat ohjaajien opastuksella valmistaa erilaisia käsitöitä, joita myydään esimerkiksi talon omassa myymälässä. Puupuolella muun muassa kunnostetaan ja tehdään itse huonekaluja. Käsityösalissa voidaan neuloa, tehdä erilaisia ompelutöitä tai vaikka kutoa mattoja.
Avoimessa bändiryhmässä harjoitellaan soittamaan erilaisia soittimia, tekemään omaa musiikkia ja sanoittamaan kappaleita. Ruoanlaitosta innostuneillekin on oma ryhmänsä.
Vilhossa pyörii myös monenlaisia keskusteluryhmiä.
– Jokainen kävijä saa osallistua toimintoihin juuri kuten haluaa. Ja tänne voi tulla ihan vain oleskelemaankin, sanoo Vilhossa ohjaajana työskentelevä Titta Ruhanen.
Muitakin aktiviteetteja on tarjolla. Kävijät voivat esimerkiksi laulaa karaokea, tietovisailla, osallistua talon järjestämiin retkiin tai pelata Playstationia, lautapelejä ja bingoa.
Yksi toimintakeskuksen vetonauloista on edullinen asiakasruokailu, joka toteutuu paikan päällä kuntouttavan työtoiminnan avulla.
Vilho on niin sanottu matalan kynnyksen paikka, jonne voi mennä ja sieltä lähteä omien aikataulujen mukaan. Ruokailua lukuun ottamatta pääsääntöisesti kaikki toiminta on asiakkaille maksutonta.
Ovet ovat avoinna maanantaisin kello 8.30–15, tiistaista torstaihin kello 8–15 ja perjantaisin kello 8–12. Vilhossa työskentelee kymmenen ohjaajaa. Päivittäin talossa käy noin 50 asiakasta.
Vilho on sisustettu kodinomaiseksi. Kävijöiden yhteisessä olohuoneessa voi katsella tv:tä tai lukea vaikkapa kirjaa. Taukohuoneessa kävijät voivat syödä omia eväitään ja samalla seurustellen muiden asiakkaiden kanssa. Kävijöille on tarjolla myös pyykinpesu- ja verkkoasiointimahdollisuus.
Avajaispuheissa korostettiin moneen kertaan, että Vilho voi olla kuin toinen koti, jossa jokainen saa olla oma itsensä.
– Asiakkailta on tullut paljon positiivista palautetta Vilhon hyvästä hengestä. Porukassa ollaan ja porukassa toimitaan tasavertaisina. Toivomme rohkeutta ja matalaa kynnystä uusille kävijöille tulla tutustumaan toimintaamme. Kun ovet ovat auki, niin ei muuta kuin tervetuloa. Jokainen otetaan ilolla vastaan, Ruhanen toivottaa.
Päihde- ja riippuvuusongelmaisille ja heidän läheisilleen apua tarjoava avopäihdekuntoutus palvelee toimintakeskuksen kolmannessa kerroksessa.
Avopäihdekuntoutus järjestää paljon erilaisia ryhmiä, jotka ovat ammatillisesti ohjattuja vertaistukiryhmiä. Avoimia kuntoutusryhmiä ovat muun muassa päihderyhmä, läheisryhmä ja peliriippuvuusryhmä. Suljettua ryhmätoimintaa ovat esimerkiksi päihdekuntoutus, neuropsykiatrinen ryhmävalmennus ja piakkoin lasinen lapsuus -ryhmä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti