Näin valta vaihtuu
Presidentinvaalit voittanut Alexander Stubb astuu virkaansa 1. maaliskuuta.
PRESIDENTIN tehtävään sunnuntaina valittu Alexander Stubb (kok) astuu presidentin virkaan maaliskuun ensimmäisenä päivänä.
Tulevien kahden ja puolen viikon aikana tuleva presidentti käyttää kaiken aikansa ollakseen valmis astumaan väistyvän presidentti Sauli Niinistön saappaisiin ensimmäinen maaliskuuta.
Miten vallanvaihto oikein sujuu ja miten jatkuvuus presidentti-instituutiossa varmistetaan?
STUBBIN perehtymistä tehtävään helpottaa se, että hän on uransa aikana päässyt seuraamaan presidentin tehtävää läheltä. Ulko-, valtionvarain- ja pääministerinä toimiessaan hän on osallistunut tp-utvan eli ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan ja tasavallan presidentin yhteisiin kokouksiin, joissa presidentti Niinistö on pitänyt valtioneuvostoa ajan tasalla omasta toiminnastaan.
Suomen ulkopolitiikan valmistelu tapahtuu myös presidentin toimivaltaan kuuluvissa asioissa ulkoministeriössä, joka Stubbille on ulkoministeriajoilta tuttu.
EHDOKKAILTA tentattiin presidentinvaalikampanjan aikaan ulkopoliittisia kysymyksiä laidasta laitaan: ajankohtaisista aiheista ollaan myös kampanjan aikaisen perehtymisen ansiosta hyvin perillä.
Kaikki presidentin saatavissa oleva tieto ei kuitenkaan ole julkista. Presidentillä on pääsy sekä suojelupoliisin siviilitiedustelutietoihin että Puolustusvoimien hallussa olevaan sotilastiedustelutietoon. Näistä uudelle presidentille tullaan myös antamaan tilannekuva todennäköisesti heti kauden alkutaipaleilla.
Presidentti saa itse valita kabinettinsa
VAIKKA uusi presidentti olisikin hyvin perillä toimenkuvaansa liittyvistä asioista, hän ei ole ainoa, joka aloittaa maaliskuussa työt Presidentinlinnassa. Presidentin työtä mahdollistaa tämän neuvonantajina toimiva kabinetti, jonka koon, työnjaon ja tekijät presidentti saa itse valita.
Kabinettia johtaa presidentin kansliapäällikkö, jonka lisäksi Niinistön kabinettiin on kuulunut oikeudellinen neuvonantaja, ulko- ja turvallisuuspoliittinen neuvonantaja, kotimaisten asioiden neuvonantaja, kansainvälisten asioiden neuvonantaja sekä viestintäpäällikkö.
VAIKKA uusi presidentti saa itse valita kabinettinsa, tosiasiassa vaikutusmahdollisuudet esimerkiksi avustajien määrään ovat rajalliset: nykyisellä budjetilla on vaikea palkata suurempaa kabinettia, ellei hallitukselta heru lisärahoitusta.
Kabinettiin nimitettävät henkilöt ovat kuitenkin täysin presidentin valittavissa, ja todennäköisesti valtaosa tulee uuden presidentin aloittaessa vaihtumaan. Valtaosa avustajapesteistä, elleivät ne kaikki, on todennäköisesti myös sovittu jo ennen vaalivoiton varmistumista tehokkaan aloituksen varmistamiseksi. Uuden presidentin tavoin myös uuden presidentin kabinetti pyritään perehdyttämään mahdollisimman hyvin jo ennen maaliskuun alkua.
Jatkuvuutta tuovat Puolustusvoimien presidentin kansliaan nimittämät kolme adjutanttia, jotka jatkavat tehtävissään presidentin vaihtumisesta huolimatta.
Kansa voi seurata virkaanastujaisia
ENSIMMÄINEN maaliskuuta tulee olemaan näyttävä päivä. Varsinkin suoran kansanvaalin aikana presidentin virkaanastujaisista on tullut televisiotapahtuma, jota pystyy seuraamaan jokaisesta kodista kautta maan.
Kun Niinistö astui virkaan, virkaanastujaiset alkoivat Eduskuntatalosta, jossa hän ja väistyvä presidentti Tarja Halonen pitivät puheensa täysistuntosalissa: Halonen ensimmäisensä entisenä ja Niinistö ensimmäisensä istuvana tasavallan presidenttinä.
Eduskuntatalolla pidettyjen puheiden jälkeen Niinistö ja Halonen siirtyivät kunniakomppanian tarkastamisen kautta Presidentinlinnaan, jossa järjestetyssä vastaanotossa muun muassa diplomaattikunta pääsi tapaamaan tuoretta presidenttiä.
Presidentinlinnasta tuore presidenttipari siirtyi virka-asuntoonsa Mäntyniemeen.
PÄIVÄ on myös presidentti Niinistön viimeinen edustustehtävä tasavallan presidenttinä: sen jälkeen hän siirtyy takaisin melkein tavalliseksi kansalaiseksi.
Mutta vain melkein: entisille presidenteille tarjotaan tarpeen mukaan mahdollisuus työskentelytiloihin, minkä lisäksi saatavilla on kuljetus-, sihteeri- ja toimistopalveluja. Entisten presidenttien turvallisuudesta huolehditaan myös kauden päättymisen jälkeen.
Entiselle presidentille voidaan myös tarjota sopiva asunto kohtuullista vuokraa vastaan, mutta Niinistö on kautensa alusta lähtien asunut Mäntyniemen ohessa myös Espoon Laaksolahdessa sijaitsevassa kodissaan, joten tälle hänellä ei välttämättä ole tarvetta.
Lisäksi Niinistö saa verottomasti eläkkeenä 60 prosenttia presidentin palkkion määrästä.
Virka-asunto aluksi Munkkiniemessä Mäntyniemen sijaan
TOISIN kuin Niinistö, Alexander Stubb ei pääse muuttamaan Helsingin Meilahdessa sijaitsevaan presidentin virka-asuntoon Mäntyniemeen. Presidentinvaihdoksen yhteydessä käynnistyvän peruskorjauksen aikana presidentti tulee asumaan Munkkiniemessä sijaitsevassa valtion vierastalossa.
Valtion vierastalossa perinteisesti majoitetaan korkean tason valtiovieraita. Esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump majoittui siellä Helsingissä vieraillessaan vuonna 2018.
Trumpin vierailun jälkeen vierastaloon on tehty laajaa peruskorjausta, jossa huomioidaan tilan väliaikainen käyttö presidentin asuintilana.
Osa presidenteistä on kautensa aikana asunut myös Presidentinlinnassa, viimeisimpänä Mauno Koivisto, jonka kauden aikana Mäntyniemi rakennettiin. Presidentin kanslian mukaan Presidentinlinnassa ei kuitenkaan ole enää tänä päivänä mahdollista asua tilamuutosten vuoksi.
Niinistön tavoin myös Stubbilla on mahdollisuus vierastalon ohessa asua osin myös omassa kodissaan. Stubbin koti on Espoon Westendissä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti