Kokoomus vei ykkössijan, keskusta iloitsi torjuntavoitosta, pääministerin äänisaalis ei tuonut pormestarin paikkaa SDP:lle Tampereella – kaikki äänet laskettu, näin vaali-ilta eteni
Kokoomus on neljännen kerran peräkkäin suurin kuntapuolue. SDP on vaalien kakkonen, keskusta kolmas. Neljäntenä olevan perussuomalaisten äänimäärä kasvoi eniten.
Yle seuraa kuntavaaleja tässä artikkelissa
- Kokoomus voitti vaalit, SDP ylsi toiseksi ja keskusta kolmanneksi.
- Neljänneksi tullut perussuomalaiset sai suurimman vaalivoiton.
- Kaikki äänet on laskettu.
- Kaikki Ylen vaalijutut kootaan osoitteeseen yle.fi/vaalit
Katso kuntavaali-ilta kuvina ja illan tuloslähetys
Katso tästä jutusta, miltä kuntavaali-ilta näytti kuvina eri puolilla Suomea.
Kuntajytky jäi näkemättä, vaikka perussuomalaiset oli suurin voittaja ja otti ykköspaikan kuudessa kunnassa. Lue lisää tästä jutusta.
Kuntavaalien voitot ja tappiot – katso yhdeksän asiaa, mitä yön tuloksesta selvisi
Kokoomus ja perussuomalaiset menestyivät, Jussi Halla-ahosta tuli äänikuningas, vihreät menetti kannatustaan suurissa kaupungeissa ja äänestysvilkkaus putosi. Lue lyhyesti, mitä kuntavaaleissa tapahtui.
- Ari Hakahuhta
Tässä jutussa on esitelty kuntavaalien merkittävät muutokset neljän vuoden takaisiin vaaleihin verrattuna. Kuntavaalien tarkat tulokset löydät täältä(siirryt toiseen palveluun).
1. Oppositiopuolueet menestyivät hyvin ja hallituspuolueet huonosti
Tilanne on tyypillinen kuntavaaleissa. Aiemminkin hallitusvastuu on syönyt kannatusta kuntavaaleissa tai hallituskautta seuraavissa eduskuntavaaleissa.
Ainoana hallituspuolueena RKP pystyi parantamaan kannatustaan, 0,1 prosenttiyksikköä. RKP:n tulos oli tasan viisi prosenttia.
- Katso vaaliuutisia myös täältä. Juttuun on koottu kuntavaalien uutisia sunnuntai-illalta ja maanantailta.
2. Oikeistopuolueet menestyivät hyvin, vasemmistopuolueet ja vihreät huonosti
Puoluekentän oikean laidan puolueet, kokoomus ja perussuomalaiset menestyivät vaaleissa. Vasemmistopuolueet, SDP ja vasemmistoliitto sekä vihreät menettivät asemiaan.
Perussuomalaisista tulee merkittävä kuntapuolue, vaikka puolueen kannatuksen kasvu olikin pienempi kuin vaaleja edeltäneissä kannatuskyselyissä. Suomessa on nyt kuusi kuntaa, joissa perussuomalaiset on kunnan suurin puolue.
3. Jussi Halla-aho on kuntavaalien äänikuningas
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sai eniten ääniä Suomessa. Helsingissä ehdolla ollut Halla-aho sai 18 843 ääntä. Äänimäärä on noin kymmenen tuhatta pienempi kuin kokoomuksen Jan Vapaavuoren neljä vuotta sitten.
4. Kuntavaalien voitto turvasi Petteri Orpon aseman kokoomuksen puheenjohtajana
Petteri Orpon tilanne olisi ollut täysin toinen, jos kokoomus ei olisi voittanut vaaleja. Silloin olisi todennäköisesti voimistunut keskustelu, pitääkö puheenjohtajaa vaihtaa ennen eduskuntavaaleja. Nyt Orpo johtaa kokoomuksen eduskuntavaaleihin.
Kokoomus voitti kuntavaalit nyt neljännen kerran peräkkäin, kun tulosta katsotaan valtakunnallisen kannatusosuuden perusteella.
5. Keskustan tulos oli parempi kuin kannatuskyselyiden perusteella odotettiin
Torjuntavoitto-käsite ei ole liioittelua keskustan kohdalla. Puolue menetti asemiaan kunnissa, mutta valtuustopaikkoja sillä on edelleen ylivoimaisesti eniten Suomen kunnissa.
Keskustalle oli tärkeää, että sen kannatus oli valtakunnallisesti suurempi kuin perussuomalaisten.
Puheenjohtaja Annika Saarikko voi huokaista helpotuksesta. Hän voi yrittää rakentaa keskustalle uutta nousua maakuntavaaleja eli maakuntien aluevaltuuston vaaleja varten. Jos sote eli hallituksen esitys sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksesta hyväksytään eduskunnassa, seuraavat vaalit ovat jo ensi vuoden alussa.
SDP:n puheenjohtajan Sanna Marinin tai vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon asemaa aiempaa huonompi menestyminen kuntavaaleissa tuskin horjuttaa.
6. Kokoomus piti Helsingin ja Turun ykkössijat
Kokoomukselle oli tärkeää, että se oli suurin puolue Helsingissä ja kokoomuslainen jatkaa pormestarin tehtävässä.
Kokoomus piti ykkösasemansa Turussa ja saa pormestarin paikan.
Valtuustopaikkojen määrässä koko maassa kokoomus nousi toiseksi SDP:n ohi. Keskustalla on eniten valtuustopaikkoja.
Vasemmistoliitto on tyytyväinen, että puolue säilyi Helsingissä suurempana kuin perussuomalaiset.
7. SDP menetti Tampereen ykköspaikan
SDP:lle on tappio, että puolue menettää Tampereen pormestarin paikan kokoomukselle. Sanna Marin (sd.) melkein kaksinkertaisti äänimääränsä (10 527 ääntä), mutta silti SDP menettää kaupungin ykköspaikan 26 äänellä.
Yhtä lailla SDP:lle on pettymys, että se menetti Vantaan suurimman puolueen aseman kokoomukselle. Ja käänteisesti, muutos on kokoomuksen menestys.
8. Vihreät menetti asemiaan suurissa kaupungeissa
Vihreät säilyi Helsingissä toiseksi suurimpana puolueena, mutta ero kokoomukseen kasvoi. Samoin kävi Espoossa, Vantaalla ja Tampereella.
Vielä eduskuntavaaleissa vuonna 2019 vihreät sai Helsingissä kokoomusta enemmän ääniä, vaikka kansanedustajapaikkoja puolueet saivat saman verran.
Jyväskylässä vihreät oli neljä vuotta sitten suurin puolue, ykköspaikka vaihtui nyt kolmossijaksi. Kokoomuksen johtamassa Turussa vihreät putosi kakkospaikalta neljänneksi. SDP ja vasemmistoliitto ovat nyt vihreitä suurempia.
9. Äänestysinto laski merkittävästi
Kuntavaalien äänestysprosentti 55,1 on liki neljä prosenttiyksikköä heikompi kuin vuoden 2017 kuntavaaleissa. Äänestysvilkkaus oli alhaisin 70 vuoteen.
Voit keskustella kuntavaalien tuloksesta tiistaihin 15.6. 2021 kello 23 asti. Napauta jutun jälkeen keskustele-painiketta.
Katso lisää:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti