maanantai 7. elokuuta 2023

07.08.23 Ma Millainen rajuilma

 

Millainen rajuilma Mikkelin seudulle iskee tiistaina? Maanantaina on mitattu jo tukalia lämpötiloja, Puumalassa yli 30 astetta

Rajuilman tulo on hidastunut, mutta se on edelleen tulossa Suomeen. Puumalassa lämpötila on jo yli 30 astetta.

Suomeen on iskemässä maanantai-illan ja tulevan yön aikana rajuilma, johon liittyy voimakkaita tuulenpuuskia. Etelä-Savoon rajuilma on saapumassa tämän hetkisen tiedon mukaan yön aikana.

– Todennäköisesti lähempänä tiistaiaamua. Valmiustason pitäisi olla korkea tiistaiaamuna, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Sini Jääskeläinen.

Etelä-Savon pelastuslaitos nostaa omaa valmiuttaan maanantai-illasta lähtien. Myös kuntia on tiedotettu ennakkovarautumisesta, pelastuslaitos kertoo Facebook-sivullaan.


Päivystävä palomestari Jarno Laikola kehottaa ihmisiä mahdollisuuksien mukaan poistamaan pihoilta suurta tuulipinta-alaa omaavat tavarat, kuten esimerkiksi aurinkovarjot.

– Veneet on syytä kiinnittää kunnolla, etteivät ne lähde ajelehtimaan.

Loikala muistuttaa, että myrskyn kaatamien puiden osalta pelastuslaitos pyrkii ensin pitämään pääväylät auki, että kiireellisen avun tarjoaminen on mahdollista.


Hyvin suurella todennäköisyydellä myrskyyn liittyy rajua salamointia.

Sini Jääskeläinen

Alkuviikon rajuilmaa edeltää hyvin lämmin ja kostea ilmamassa, joka on maanantaina myös Mikkelin seudun yllä.

– Nyt ollaan todella erikoisissa olosuhteissa. Kosteus tekee ilmasta todella tukalan. Tässä odotellaan viimeistä ainesosaa eli nostetta myrskyn alkamiselle, Jääskeläinen kertoo.

Esimerkiksi Puumalassa mitattiin kello 13.40 peräti 30,6 astetta lämmintä. Mikkelin lentoasemalla oli samaan aikaan vielä noin asteen verran viileämpää eli 29,5 astetta.

Meteorologi Jääskeläisen mukaan on vaikea sanoa, mihin kohtiin maata rajuilma tarkalleen saapuu, mutta mahdollisuus kovillekin tuulille on olemassa.

– Maanantaille ei vielä ole luvassa mitään kovia tuulia. Tiistaille on luvassa puuskittaista tuulta, jonka nopeus on 20 metriä sekunnissa, koko Suomeen Lappia myöten. Ei tietysti ole satavarmaa, että mistä kohtaa rajuilma kulkee, mutta potentiaali ja riski on olemassa.

Jääskeläinen huomauttaa, että järvien selillä tuulet puhaltavat kaikista lujimmin. Veneilijöiden kannattaa varautua rajuilmaan.

– Myrsky vaikuttaa vesillä liikkumiseen erittäin merkittävästi.

Myrskytuulten lisäksi odotettavissa on myös kovia ukkosia ja Mikkelissäkin tänäkin kesänä nähdyt kaupunkitulvat voivat taas toistua.

– Hyvin suurella todennäköisyydellä rajuilmaan liittyy rajua salamointia. Voi tulla myös syöksyvirtauksia, rakeita ja trombeja. Paikallistulvien mahdollisuus on myös olemassa.

Myrskystä odotettiin ennakkoon todella voimakasta. Rajuilman voimakkuus on laantunut, mutta kokonaan se ei ole häviämässä.

– Missään nimessä ei ole peruttu. Tulo on vähän hidastunut. Nyt on todella lämmintä ja kosteaa ja odotellaan varsinaista show'ta, mikä liittyy kylmään rintamaan. Tällä hetkellä Suomeen tulossa oleva myrsky on Latviassa ja Liettuassa, Jääskeläinen sanoo.

Myös sähkön jakeluverkkoyhtiö Järvi-Suomen Energia on ilmoittanut, että yhtiö varautuu myrskyn aiheuttamiin sähköverkon vikoihin henkilöstön lisäyksellä sekä asentajaryhmissä, vikapalvelussa, verkonvalvomossa että asiakaspalvelussa.

Ukkosrintama voi aiheuttaa voimakkaita puuskia, rankkasateita ja salamointia. Tuulen sähkölinjoille kaatamat puut sekä salamaniskut verkostokomponentteihin voivat aiheuttaa mahdollisia katkoksia sähkönjakelussa. Myös yksi drone-ryhmä on varattu vikojen paikantamiseen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti