Ylen tiedot: Perustuslakivaliokunnan mukaan Pekka Haavisto on toiminut lainvastaisesti, mutta syytekynnys ei ylity – vihreät jättää vastalauseen
Perustuslakivaliokunta kertoo päätöksestään tiedotustilaisuudessa kello 17. Yle näyttää tilaisuuden suorana.
Ylen tietojen mukaan perustuslakivaliokunta esittää eduskunnalle, ettei ole syytä nostaa syytettä ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.) vastaan. Perustuslakivaliokunta kertoo päätöksestään tiedotustilaisuudessa kello 17.
Valiokunnan mukaan ministeri Haavisto on kyllä toiminut hallintolain ja ulkoasiainhallintolain vastaisesti, mutta perustuslain vaatiman tavallista korkeamman syytekynnyksen vuoksi edellytykset syytteeseen asettamiseen eivät tässä tapauksessa täyty.
Perustuslain ministerisyytteen kynnyksen ylittyminen olisi vaatinut, että ulkoministerin toiminta olisi ollut tahallista tai törkeää huolimattomuutta sekä ministeri olisi olennaisesti rikkonut tehtävään kuuluvia velvollisuuksiaan tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti. Haaviston tapauksessa perustuslakivaliokunnan mukaan olennaisuusvaatimus ei täyttynyt.
Ministerisyytteen nostamisen edellytykset: Syyte valtioneuvoston jäsentä vastaan voidaan päättää nostettavaksi, jos tämä tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti.
Perustuslaki, 116 §
Perustuslakivaliokunta äänesti ratkaisustaan. Vain vihreiden kaksi edustajaa, Bella Forsgrén ja Mari Holopainen äänestivät mietinnön muotoilua vastaan. Vihreät olisi halunnut lievemmän muotoilun Haaviston toimien arvioinnista.
Vihreät aikovat jättää vastalauseen mietintöön. Vihreiden vastalauseesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.
Perustuslakivaliokunnan varajäsen Mikko Kärnä (kesk.) paheksui Twitterissä vihreiden vastalausetta. Kärnän mukaan ratkaisu tuhoaa valiokunnan arvovallan.
Perustuslakivaliokunnassa korostetaan perinteisesti valiokunnan ratkaisujen pohjaamista vain juridiseen arviointiin, minkä takia epäilyt päätöksenteon politisoitumisesta ovat myrkkyä valiokunnan arvovallalle. Yksimielisyys jäi puuttumaan myös kesällä valiokunnan joutuessa äänestämään kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) syytesuojan poistamisesta.
Eduskunnan täysistunto lopulta päättää, nostetaanko syyte Haavistoa vastaan. Jos täysistunto päättää perustuslakivaliokunnan mietinnön ehdotuksen mukaisesti, syytettä ei nosteta.
Päätös vuoden kestäneelle prosessille
Perustuslakivaliokunnassa on puurrettu asian parissa lähes vuoden verran. Valiokunta aloitti Haaviston ministerivastuuasian käsittelyn viime vuonna joulun alla opposition kansanedustajien pyynnöstä.
Kymmenen oppositiopuolueen kansanedustajaa teki muistutuksen, jossa perustuslakivaliokuntaa pyydettiin selvittämään, toimiko Haavisto lainmukaisesti al-Holin leirin suomalaisten kotiuttamissuunnitelmiin liittyen.
Perustuslakivaliokunta on selvittänyt, rikkoiko Haavisto velvollisuuksiaan ministerinä tai menetteli muulla tavalla lainvastaisesti, kun hän halusi siirtää ulkoministeriön konsulipäällikön Pasi Tuomisen uusiin tehtäviin. Haaviston ja Tuomisen välillä oli erimielisyyttä siitä, miten al-Holin leirillä olleita autettaisiin takaisin Suomeen.
Myös HS:n tietojen mukaan enemmistö perustuslakivaliokunnan jäsenistä katsoo, että Haavisto olisi rikkonut virkavelvollisuuttaan, mutta Haavistoa vastaan ei ole syytä nostaa syytettä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti