Ensimmäiset koronarokotteet Suomeen tänään – YLE: Kuljetukset ovat salaisia suuren ryöstöriskin vuoksi
Ensimmäisiä koronarokotteita odotetaan Suomeen tänään tapaninpäivänä. Ensimmäisten suomalaisten on määrä saada rokotus jo huomenna.
Tänään tulevassa lastissa saadaan Suomeen noin 10 000 annoksen erä. Koska rokotetta tulee antaa kaksi annosta kolmen viikon välein, ensimmäisestä erästä riittää 5 000 suomalaiselle.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek uskoo, että sote-henkilöstö ja koronan riskiryhmäläiset saadaan rokotetuksi ennen kesää, jos aikataulu pitää.
Lye myös: HUS muistuttaa: Koronatestiin pääsee joulunakin – katso ohjeet: Milloin testiin?
Kuljetuksista ei hiiskuta
Rokotelähetyksen saapumisesta Suomeen ei kerrota tarkemmin, koska rokotteiden ryöstöriski on suuri.
THL:stä kerrotaan Ylelle, että riskiä minimoidaan pitämällä tiedot kuljetuksista ja säilytyksestä mahdollisimman pienen piirin tiedossa.
Sen verran THL paljastaa, että rokotteet tulevat Suomeen muun rahdin mukana.
Koronarokotteet ovat saapuneet Suomeen, ja seuraavaksi ne liikkuvat keskussairaaloihin – ensimmäiset pistokset annetaan huomenna Helsingissä
Rokotteiden saapumisesta Suomeen on kerrottu niukasti turvallisuussyihin vedoten.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) vahvistaa, että koronarokotteet ovat saapuneet Suomeen.
Asian vahvistaa Yle Uutisille THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio.
– Se erä, joka meille luvattiin, on tullut Suomeen, Kontio kertoo.
Erässä on hieman alle 10 000 rokotetta, tarkemmin ottaen 9750 annosta. Se on Kontion mukaan määrä, joka mahtuu saapuneeseen kuljetuslaatikkoon.
Maan ensimmäiset koronarokotteet annetaan Helsingin yliopistollisessa sairaalassa HYKSissä huomenna sunnuntaina.
Kontion mukaan rokotelasti on jaettu viiteen osaan sairaanhoidon erityisvastuualueiden mukaisesti. Osa rokotteista kuljetetaan Kontion mukaan erva-alueiden yliopistollisiin sairaaloihin vielä tämän viikonlopun aikana.
Yliopistollisia sairaaloita on Helsingissä, Tampereella, Turussa, Kuopiossa ja Oulussa.
– Rokotteet siirretään suoraan keskussairaaloihin tai niiden läheisyyteen, missä sijaitsevat heidän -70 asteen syväjääpakkaset, Kontio kertoo.
– Odotamme, että ensi viikolla rokotteita jo tulee lisää, Kontio kertoo.
Rikolliset kiinnostuneita rokotelastista
Suomen viranomaiset eivät ole kertoneet, miten tai milloin rokotteet tarkalleen saapuvat Suomeen.
Kontion mukaan tämä johtuu siitä, että rikolliset saattavat olla kiinnostuneita rokotelastista.
– Tästä on annettu ihan Interpolin tasolla varoitus, Kontio kertoo.
– Näitä on kuitenkin niin vähän tarjolla, että sitten rikolliset tahot ovat näistä kiinnostuneita. Eli pelätään, että rokote-eriä kaapattaisiin ja sitten myytäisiin mustassa pörssissä.
Muualla rokottaminen aloitetaan viimeistään maanantaina
Kuten aiemmin todetiin, rokotusten antaminen aloitetaan HUSin alueella huomenna sunnuntaina 27. joulukuuta.
Kontion mukaan muissa sairaanhoitopiireissä rokottaminen aloitetaan viimeistään maanantaina.
Rokotelastit saapuvat sairaanhoitopiireihin eri aikoihin tämän viikonlopun aikana.
– Turkuun on mennyt jo, mutta muut paikat saavat viimeistään huomenna.
Juttua päivitetty klo 11:54: Lisätty tieto, että rokotteet kuljetetaan yliopistollisiin sairaaloihin.
Koronarokotukset alkavat Suomessa tänään – tässä kaikki, mitä sinun täytyy tietää tällä hetkellä rokotusten aikataulusta
Ensimmäisellä rokote-erällä voidaan rokottaa vain alle 5000 ihmistä.
Suomen ensimmäinen erä koronavirusrokotteita saapui eilen pääkaupunkiseudulle.
9750 rokotteen erä jaettiin viiteen erään sairaanhoidon erityisvastuualueiden mukaisesti, ja lastit kuljetettiin viiteen Suomen yliopistolliseen sairaalaan.
Yliopistollisia sairaaloita on Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa.
Pfizerin ja Biontechin valmistamia rokotteita säilytetään –70-asteisissa syväjääpakastimissa salaisissa paikoissa mahdollisten varkauksien varalta.
Kokosimme tähän juttuun saatavilla olevat tiedot siitä, miten rokottaminen nyt etenee.
Ensimmäiset rokotteet annetaan HUSin henkilökunnalle
Rokotukset aloitetaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS).
HUSin mukaan ensimmäisenä rokotteen saavat sairaanhoitopiirin henkilökunnasta ne, jotka osallistuvat koronapotilaiden hoitamiseen ja koronanäytteiden ottamiseen.
Tämä on linjassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ilmoittaman rokotusjärjestyksen kanssa.
Sen mukaan ensin tulee rokottaa henkilöt, jotka hoitavat koronapotilaita ja epäiltyjä tartunnan saaneita, sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta ja asukkaat.
THL:n mukaan jo näihin ryhmiin kuuluu reilut 100 000 ihmistä.
Tapaninpäivänä saapuneilla rokotteilla voidaan rokottaa kuitenkin vain 4875 ihmistä, sillä toinen annos, eli niin sanottu vahvistusrokote, täytyy ottaa 21 päivän sisällä ensimmäisen rokoteannoksen saamisesta.
Muissa sairaanhoitopiireissä rokotetaan maanantaista alkaen
Terveyden ja hyvinoinnin laitoksen (THL) erityisasiantuntija Mia Kontion mukaan rokotukset aloitetaan myös muissa Suomen sairaanhoitopiireissä viimeistään maanantaina.
Osassa pienemmistä sairaanhoitopiireistä rokotukset aloitetaan kuitenkin vielä myöhemmin. Voit katsoa oman alueesi rokotusaikataulun tästä jutusta.
Erä koronarokotteita saapui Ylen tietojen mukaan Turkuun jo lauantaina. Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä ei voi turvallisuussyistä vahvistaa asiaa.
Rokottaminen alkaa Turun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella maanantaina.
– Tässä tilanteessa yksi päivä ei tee niin merkittävää eroa, että olisi järkevää viikonlopun aikana alkaa muutella suunnitelmia. Emme aio tehdä rokottamisesta sen suurempaa mediatapahtumaa, kertoo Pietilä puhelimessa.
Ensimmäisenä rokotusvuorossa on koronapotilaita hoitava sairaalahenkilökunta.
Myös Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella rokotukset aloitetaan Helsingin Sanomien mukaan maanantaina.
Ylen jutussa kerrottiin jo ennen joulua, että rokotukset aloitetaan viimeistään tuolloin koronapotilaiden hoitajista ja tehohoitotyötä tekevistä. Ensimmäisten joukossa rokotteen saavat Rauhaniemen sairaalan henkilöstöön kuuluvat.
Rokotteita odotetaan lisää ensi viikolla
THL:n erityisasiantuntija Mia Kontion mukaan Pfizerin ja Biontechin valmistamia rokotteita odotetaan saapuvaksi lisää ensi viikolla.
Rokotteita on tarkoitus vastaanottaa viikoittain.
– Alkuvaiheessa pitäisi tulla kymmeniä tuhansia viikossa ja toivottavasti se määrä nousee. Jos saadaan vielä muitakin valmisteita käyttöön, niin totta kai pystytään sitten rokottamaan vielä enemmän, Kontio kertoo.
Muiden valmistajien rokotteita saapunee Suomeen kevään mittaan. Suomella on osto-oikeus seitsemään eri rokotteeseen.
Löydät tietoa muista rokotteista ja niiden mahdollisen myyntiluvan aikataulusta tästä jutusta.
Milloin päästään rokottamaan muita ryhmiä?
Sairaanhoito- ja hoivahenkilökunnan jälkeen rokotusvuorossa ovat ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia.
Tähän ryhmään kuuluu noin 800 000 suomalaista.
Kontio ei osaa vielä ottaa kantaa, milloin tämän ryhmän rokotukset alkavat.
– Tosi vaikea sanoa kun ei tiedetä toimitusten määrästä eikä siitä, millä tahdilla saadaan rokotettua. Hyvin tehokkaasti tuolla varmasti toimitaan, koska on totuttu antamaan rokotteita, mutta se tarkentuu matkan varrella, Kontio sanoo.
– Toivotaan, että tässä päästään viimeistään helmikuun jälkeen rokottamaan iäkkäitä.
Milloin kaikki suomalaiset on rokotettu, onko pistos turvallinen ja joko päästään maskeista eroon? Lue vastaukset tärkeisiin kysymyksiin
Ensimmäiset suomalaiset on nyt rokotettu. Milloin on muiden vuoro?
Ensimmäiset koronarokotukset annettiin tänään sunnuntaina Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. HUSin mukaan ensimmäisenä rokotteen saavat sairaanhoitopiirin henkilökunnasta ne, jotka osallistuvat koronapotilaiden hoitamiseen ja koronanäytteiden ottamiseen.
Suomen ensimmäinen koronarokote-erä saapui pääkaupunkiseudulle lauantaina. Mitä tässä vaiheessa tiedetään koronarokotusten aikataulusta tai rokotteiden tehosta ja turvallisuudesta? Etsimme vastaukset keskeisiin kysymyksiin. Jutussa on käytetty lähteenä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n verkkosivuja sekä asiantuntijoiden aiemmin antamia arvioita.
1. Millä aikataululla kaikki halukkaat suomalaiset on rokotettu?
Koronarokotukset aloitettiin tänään HUSissa. Muissa sairaanhoitopiireissä rokotukset aloitetaan maanantaina, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Mia Kontio.
Osassa pienemmissä sairaanhoitopiireissä rokotukset aloitettaneen myöhemmin. Oman alueen rokotusaikataulusta voit katsoa lisää tästä jutusta.
Kontio arvioi, että helmikuun jälkeen päästäisiin rokottamaan iäkkäitä. Optimistisimman skenaarion mukaan Suomen aikuisväestö voitaisiin rokottaa kattavasti kesään mennessä.
2. Missä järjestyksessä suomalaiset rokotetaan?
Ensimmäisenä rokotteen saavat koronapotilaita hoitava hoitohenkilökunta sekä sosiaalihuollon iäkkäille henkilöille tarkoitetun asumispalvelun ja laitoshoidon toimintayksikön henkilöstö ja asukkaat.
Toisena tulevat yli 70-vuotiaat suomalaiset ja kolmanneksi ihmiset, joilla on vakavalle taudille altistavia sairauksia. Näiden erikoisryhmien jälkeen rokotetta aletaan jakaa myös muille suomalaisille.
Hallitus teki asiasta päätöksen tiistaina. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi tiistaina, että Suomella on osto-oikeus seitsemään eri rokotteeseen. Niistä ensimmäisenä myyntiluvan sai Pfizerin ja BionTechin rokote, jota annettiin ensimmäisille suomalaisille sunnuntaina.
3. Onko koronarokote turvallinen?
THL kertoo sivuillaan, että koronavirusrokotteita arvioidaan samojen kriteereiden mukaisesti kuin muitakin lääkkeitä. Myyntiluvan saa rokote, jolla on tutkimuksissa osoitettua näyttöä turvallisuudesta ja tehosta.
THL:n mukaan kaikilla rokotteilla voi olla haittavaikutuksia. Useimmat niistä ovat lieviä ja ohimeneviä. Rokotteen haittavaikutuksista suurin osa on Fimean mukaan lieviä ja ohimeneviä, esimerkiksi rokotuskohdan reaktioita, kuten punotusta ja turvotusta, sekä kuumeen nousua, päänsärkyä, lihas- ja nivelsärkyä.
Myös harvinaiset vakavat allergiset reaktiot ovat mahdollisia. Ensimmäisenä käyttöön otettavan rokotteen on kerrottu aiheuttaneen muutamia tällaisia reaktioita, mutta vielä ei tiedetä, mikä rokotteen ainesosa sen aiheutti.
THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi aiemmin (19.12.) Ylelle, että jos ihminen on allerginen jollekin mRNA-rokotteen ainesosalle, häntä ei rokoteta. Jos on saanut anafylaktisen reaktion lääkkeistä tai rokotteista, asia pitää harkita erikseen, Nohynek sanoi.
4. Suojaako koronavirusrokote itse tartunnalta?
THL:n mukaan koronavirusrokote antaa suojaa tautia ja erityisesti sen vakavia muotoja vastaan. Vielä ei tiedetä, estääkö rokote viruksen tarttumisen ihmisestä toiseen.
5. Miten ja missä suomalaiset rokotetaan?
Kunnat vastaavat suomalaisten rokottamisesta, kertoo THL verkkosivuillaan.
6. Kannattaako koronarokote ottaa, jos on jo sairastanut taudin?
Tutkimusten mukaan sairastettu koronavirustauti antaa ainakin kuuden kuukauden ajaksi suojan suurelle osalle sairastuneista.
THL:n mukaan aiemmin sairastettu tauti ei ole esteenä rokotteen antamiselle. Rokotteen teho taudin aiemmin sairastaneilla on todettu hyväksi. Rokotteesta ei myöskään tiedetä olevan haittaa, vaikka ihmisellä olisi rokotteen antamishetkellä itämisvaiheessa oleva koronavirustauti tai oireeton infektio.
7. Täytyykö käyttää kasvomaskia myös sen jälkeen, kun on saanut rokotteen?
THL:n mukaan rokotusten jälkeenkin on tärkeää pitää maskia, huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä turvaväleistä. Rokotusten jälkeen kestää kuukausia ennen kuin väestötason immunniteettisuoja on saavutettu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti