Suomen koronatilanne on heikentynyt nopeasti, tällä viikolla eniten tapauksia koko epidemian aikana – Suora lähetys STM:n tiedotustilaisuudesta
Seuraamme tiedotustilaisuutta tässä artikkelissa.
Katso täältä oman kuntasi tartunta- ja rokotustilanne
Ylen päivittyvät graafit näyttävät myös Suomen ja maailman koronatilanteen kehitystä laajemmin. Klikkaa tästä grafiikoihin.
Rokotustahti paranee huhtikuussa, työikäisten rokotukset alkavat viimeistään kesäkuussa
Suomi on onnistunut rokottamaan kansalaisiaan nopeammin kuin monet muut EU-maat.
Arvio koronarokotusten etenemisestä on hieman parantunut.
– Huhtikuun alusta eteenpäin rokotteita tulee enemmän, noin 160 000 annosta, jossa on kasvua aiempiin lupauksiin nähden, Puumalainen sanoo.
Jos muita rokotteita toimitetaan luvatusti, näyttää siltä, työikäisen väestön rokotukset alkaisivat viimeistään kesäkuussa.
Näihin liittyy kuitenkin suurta epävarmuutta.
Rokotteen teho estämään vakavaa koronatautia on erittäin hyviä. Teholukemat ovat 85 prosenttia Biontech&Pfizerin rokotteelle ja 94 prosenttia Astra Zenecan rokotteelle yhden annoksen jälkeen.
– Rokotteet ovat aivan yhtä hyviä. Molemmat ovat erittäin hyviä, Puumalainen sanoi.
Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä pohtii lähipäivinä, josko Astra Zenecan rokotettakin alettaisiin antaa myös yli 70-vuotiaille.
Tartuntatapausten kehitys punaisella melkein joka alueella, HUS toiseksi korkein
Ilmaantuvuusluvun, eli tartuntoja 100 000 asukasta kohden, kehitys kahden viime viikon ajalta näyttää punaista melkein kaikilla alueilla.
Ahvenanmaan ilmaantuvuusluku on kasvanut selvästi eniten ja on pompannut korkeimmalle. Seuraavana on kuitenkin Suomen asukasmäärältään suurin sairaanhoitoalue HUS, mikä kertoo pääkaupunkiseudun huonosta tautitilanteesta.
Tarkemmat alueelliset kuvaajat löytyvät koronakatsauksen esitysmateriaaleista.
Suomessa annettu kohta puoli miljoonaa rokotusta
Suomessa rokotuksia on annettu yli 494 000 annosta .
Vähintään yksi annos on annettu 410 000 henkilölle. Luku on 8,3 prosenttia yli 16-vuotiaasta väestöstä.
Yli 90-vuotiaista yli 60 prosenttia on saanut ainakin yhden rokoteannoksen, ja 80-89 vuotiaiden ikäryhmästä noin puolet on rokotettu ainakin kerran.
Ajankohtaiset tiedot rokotustilanteesta päivittyvät THL:n rokoteseurantasivuille.
Tartuntojen nopea lisääntyminen kuormittaa jo terveydenhuoltoa
Valtakunnallisesti sairaalahoidon kuormitus on viimeisen viikon aikana selvästi kasvanut. Myös tehohoidon tarve on lisääntynyt viimeisen parin viikon aikana erityisesti HUSin sairaaloissa, mutta tehohoidon kapasiteetti ei ole ollut valtakunnallisesti uhattuna.
Sairaalahoidossa oli 3.3. kaikkiaan 258 potilasta covid-19-taudin vuoksi: perusterveydenhuollon osastoilla 106 erikoissairaanhoidossa 115 ja teho-osastoilla 37 potilasta.
Ennusteet tulevan viikon valtakunnallisista erikoissairaanhoito- ja tehohoitojaksojen lukumääristä ovat edelleen nousussa.
Tautiin liittyviä kuolemantapauksia oli 3.3.2021 mennessä raportoitu yhteensä 759.
Ihmiset käyvät ahkerasti testeissä, mutta virusmuunnos leviää
THL:n mukaan myönteistä on, että ihmiset hakeutuvat herkästi testeihin.
Koronatestejä on tehty lähes kaksinkertainen määrä vuodenvaihteeseen verrattuna: viikolla 8 testejä tehtiin yli 137 000 kappaletta. Kasvaneista testimääristä huolimatta positiivisia näytteitä on yhä enemmän: kahden viime viikon aikana positiivisten näytteiden osuus oli noin 2,8 prosenttia.
Erityisesti Britannian virusmuunnos jatkaa leviämistään Suomessa. Tähän mennessä Suomessa on todettu uusia virusmuunnoksia yhteensä 1 274 koronavirusnäytteessä. Näistä 1 205 on Britannian virusmuunnosta ja 68 Etelä-Afrikan virusmuunnosta. Brasilian P.1.-virusmuunnoksesta on toistaiseksi tehty Suomessa yksi matkailuun liittyvä havainto.
– Virusmuunnokset leviävät pikku hiljaa Etelä-Suomesta kohti muuta Suomea. Nämä tapaukset johtavat useammin tehohoitoon ja sairaalahoitoon, sanoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.
Suomen epidemiatilanne on heikentynyt nopeasti, taudin ilmaantuvuus jyrkässä nousussa
Viimeisten kahden viikon aikana uusia koronatapauksia on todettu Suomessa merkittävästi enemmän kuin aiemmin, ja tapausmäärät ovat lisääntyneet huolestuttavan nopeasti rajoitustoimista huolimatta, THL kertoo tiedotteessaan.
Viimeisen viikon aikana todettiin eniten koronatapauksia koko tähänastisen epidemian aikana. Tilanteen merkittävä heikentyminen edellyttää THL:n mukaan nopeasti entistä järeämpiä toimia epidemian hillitsemiseksi.
Tautitapausten 14 päivän ilmaantuvuus on kasvanut peräti 16 sairaanhoitopiirin alueella. Kahden viikon takaiseen verrattuna vain viidellä alueella ilmaantuvuus on pysynyt samoissa lukemissa tai laskenut.
Erityisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueilla sekä Ahvenanmaalla epidemiatilanne on heikentynyt nopeasti.
Viikolla 8 (22.2.-28.2.) tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yli 3 900 tapausta, mikä on noin 400 enemmän kuin edellisellä viikolla. Uusien tapausten seitsemän päivän ilmaantuvuus oli 71 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden.
Viimeisen kahden viikon seurantajaksolla uusien tapausten määrä oli yli 7 400, mikä on lähes 2 300 tapausta enemmän kuin sitä edeltävien kahden viikon aikana. Uusien tapausten 14 päivän ilmaantuvuus oli 134 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden, kun se sitä edeltävällä kahden viikon jaksolla oli 93 tartuntaa.
Arvioitu tartuttavuusluku on edelleen kasvanut ja on tällä hetkellä 1,15-1,35 (90 % todennäköisyysväli).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti