Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Suomen suurin päivälukema 863 uutta tartuntaa, vain harva jättänyt ottamatta rokotteen, Saksassa kahdet vaalit keskellä koronaa
Päivitämme tähän juttuun uusimmat tiedot koronaviruksen tilanteesta.
- Yläkoululaiset ja toinen aste ovat siirtyneet osassa maata kolmeksi viikoksi etäopetukseen. Myös ravintolat ovat menneet kiinni osassa maata kiinni kolmeksi viikoksi. Hallitus puhuu kolmen viikon sulkutilasta, joka kestää kiihtymis- ja leviämistason alueilla 28. maaliskuuta saakka.
- Kunnat ja alueelliset viranomaiset voivat sulkea yksityisiä harrastus- ja asiakastiloja tai rajoittaa niiden asiakasmäärää kahdeksi viikoksi kerrallaan.
- Täältä näet oman kuntasi tuoreet koronatartunnat ja rokotettujen osuuden sekä tilanteen kehittymisen Suomessa ja maailmalla. Voit lukea lisää oman maakuntasi tilanteesta täältä.
- Tarkastele koronakriisin talousvaikutuksia päivittyvistä grafiikoista täältä.
14.3. klo 12.44 Jordaniassa pidätetty sairaalan henkilökuntaa, kertovat lähteet - useita koronapotilaita kuoli hapen loputtua
Jordaniassa on pidätetty sairaalan johtaja ja neljä muuta sairaalan edustajaa koronapotilaiden kuoleman vuoksi, kertoivat oikeuslähteet uutistoimisto AFP:lle sunnuntaina. Sairaalassa käytettävä lisähappi loppui lauantaina noin tunniksi lähellä pääkaupunki Ammania sijaitsevassa sairaalassa. Hapen loppumisen uskotaan johtaneen seitsemän sairaalassa hoidossa olleen koronapotilaan kuolemaan.
Tapaus on herättänyt paljon kuohuntaa Jordaniassa ja johtanut maan terveysministerin Nazir Obeidatin eroon. Sairaalassa lauantaina vieraillut Jordanian kuningas Abdullah II myös käski sairaalan johtajaa eroamaan. Sadat ihmiset osoittivat mieltään sairaalan edustalla vierailun aikana.
- Miten tällaista voi tapahtua. Tätä ei voi hyväksyä, kuningas sanoi verkossa julkaistulla videolla.
Tartuntaluvut Jordaniassa ovat olleet kasvussa viime viikkoina, mikä on johtanut uusiin rajoitustoimiin. Koronarokotukset tammikuussa aloittaneessa maassa on todettu yli 460 000 koronatartuntaa ja yli 2 500 virukseen liittyvää kuolemaa.
Lähde: STT
14.3. klo 12.36 Myös Irlanti keskeyttämässä Astra Zenecan koronarokotteen käytön
Irlannin koronarokoteryhmä suosittelee, että Astra Zenecan rokotteen käyttö keskeytetään maassa toistaiseksi. Suosituksen takana on epäily mahdollisesta veritulppariskistä, jonka takia useat maat ovat jo keskeyttäneet Astra Zenecan rokotteen käytön.
Maailman terveysjärjestö WHO sanoi perjantaina, ettei rokotteen käytön lopettamiseen ole mitään syytä. Euroopan lääkevirasto (EMA) on myös linjannut, että Astra Zenecan koronarokotteen käyttö voi jatkua samalla, kun veritulppatapausten tutkinta jatkuu.
Suomessa lääkealan turvallisuuskeskus Fimean mukaan Astra Zenecan koronarokotteen käyttöä jatketaan Suomessa toistaiseksi kuten tähänkin asti.
Lähde: STT
14.3 klo 11.54 Suomessa on todettu 863 uutta koronavirustartuntaa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa on todettu 863 uutta koronatartuntaa. Luku on toistaiseksi suurin päivittäin raportoiduista uusien tartuntojen määristä, kertoo uutistoimisto STT. Päivittäin raportoitavaa uutta tartuntamäärää ei ole kuitenkaan jaettu näytteenottopäiville. Jos tarkastellaan tartuntamääriä näytteenottopäivien mukaan, korkein tällä hetkellä tiedossa oleva päivittäinen määrä on THL:n mukaan 868. Nämä tartunnat todettiin 1. maaliskuuta otetuista näytteistä.
Viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on todettu 1 844 enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.
Yhteensä tartuntoja on nyt todettu 66 869.
Eniten uusia tartuntoja on todettu HUS-alueella, jossa niitä on 442. Lisäksi Turun sairaanhoitopiirissä niitä on todettu 105.
14.3 klo 7.46 Suomalaisten myönteisyys koronarokotetta kohtaan nousussa, rokotteen jättänyt ottamatta vain harva
Valtaosa rokotusvuorossa olevista suomalaisista vaikuttaa ottaneen koronarokotteen. Niiden ihmisten määrä, jotka ovat jättäneet rokotteen ottamatta, on ollut toistaiseksi vähäinen eikä merkittävästi vaikuttanut rokotekattavuuteen, kertovat STT:n haastattelemat sairaanhoitopiirien edustajat.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan yli 80-vuotiaista hieman yli 70 prosenttia on saanut ainakin ensimmäisen rokoteannoksen.
Myös koronarokotteisiin suhtautuminen on kehittynyt myönteisempään suuntaan, kertoo valtioneuvoston kysely. Täysin varmasti koronarokotteen haluavien määrä on noussut joulukuun 48 prosentista helmikuun 66 prosenttiin.
14.3. klo 7.00 Yhdysvaltain lentomatkailu elpyy hitaasti
Yhdysvalloissa lentomatkailu on elpynyt hitaasti vuosi sitten alkaneen matkustajakadon jälkeen.
Perjantaina maassa tehtiin hiukan yli 1,35 miljoonaa lentomatkaa. Tämäkin määrä on alle puolet ennen koronapandemiaa vallinneista luvuista.
Vähäisin lentomatkustajien määrä mitattiin huhtikuun 14. päivä, jolloin heitä oli 87 534.
Yhdysvalloissa on kansalaisille annettu jo yli sata miljoonaa rokoteannosta ja uudet koronatartunnat ovat selvässä laskussa.
Lähde. AFP
14.3. klo 1.16 Saksassa kahdet osavaltiovaalit keskellä koronaa
Saksassa Baden-Württembergissä ja Rheinland-Pfalzissa järjestetään tänään vaalit osavaltioiden parlamentteihin. Äänestykset aloittavat Saksan niin kutsutun supervaalivuoden, joka huipentuu liittopäivävaaleihin syyskuussa. Niissä liittokansleri Angela Merkel väistyy Saksan johdosta 16 vuoden kanslerikauden jälkeen.
Thüringenin osavaltiossa vaaleja lykättiin keväältä syksyyn, mutta Baden-Württembergissä ja Rheinland-Pfalzissa äänestetään koronatilanteesta huolimatta. Jokainen äänioikeutettu on voinut halutessaan pyytää mahdollisuutta äänestää postitse.
Vaalihuoneistoissa on puolestaan korostettu turvaväleistä sekä käsihygieniasta huolehtimista. Myös maskipakko on voimassa.
Tänään Suomessa raportoitujen koronatapausten määrä on korkeampi kuin koskaan – THL: Luku on huolestuttava, mutta ei kerro koko totuutta
Kesä helpottanee tilannetta, mutta toimiin pitää ryhtyä jo nyt, sanoo THL:n Mika Salminen.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan Suomessa on raportoitu tänään sunnuntaina 863 uutta koronatartuntaa.
Luku on tähän saakka suurin Suomessa yhtenä päivänä raportoitujen uusien tartuntojen määrä. Se kuitenkin sisältää tartunnat ajalta 8.–13. maaliskuuta, kertoo THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.
– Tässä on semmoinen tekninen asia, että yksi laboratorio oli jättänyt pari päivää ilmoittamatta lukuja viikon loppupuolelta, ja ne tulivat tähän samaan syssyyn, Salminen sanoo Ylen haastattelussa.
Kyseinen laboratorio toimittaa luvut suuresta osasta sisämaata. Pahin epidemiatilanne on kuitenkin edelleen Etelä-Suomessa.
Salmisen mukaan tänään ilmoitettu uusien tartuntojen määrä on joka tapauksessa hyvin huolestuttava.
– Erityisesti Etelä-Suomessa on kasvavat luvut, ja mitään nopeaa käännettä alaspäin ei ainakaan tällä seuranta-ajalla voida todeta. On syytä olla huolissaan, että tilanne voi tästä jopa huonontua.
Mitä nyt pitäisi tehdä?
– Sitä varmasti arvioidaan tulevalla viikolla, onko jotain lisätoimia tehtävä. Tiedämme, että suurin riski on aikuisväestön keskinäisissä kontakteissa, joita pitäisi saada vähennettyä joko ihmisten omalla tekemisellä, tai hallituksen täytyy pohtia muita keinoja, kuten se on nyt tehnytkin, Salminen sanoo.
Missä näitä aikuisväestön kontakteja tapahtuu?
– Erittäin suuri osa tartunnoista tulee keskinäisistä sosiaalisista kontakteista, kun tavataan kavereita ja mennään jonnekin viettämään aikaa. On ymmärrettävää, että omaa kaveripiiriä ei mielletä riskiksi. Tarvitaan kuitenkin vain yksi oireeton, mutta tartuttava henkilö, ja se on aika yleistä nuorten aikuisten keskuudessa. Sitten yhtäkkiä on monta tartuntaa, ja jos menee aikaa ennen kuin tämä paljastuu, voi tulla pitkä tartuntaketju.
Nyt ihmiset eivät voi tavata ravintoloissa, joten onko riski kodeissa?
– Totta kai riski on kodeissa myös, tai missä aikaa vietetäänkin. Ei siitä pääse mihinkään, että ihmisten kohtaamiset tuottavat riskin, eikä sillä ole väliä, mikä se paikka on, jos ollaan tiiviisti yhdessä sisätiloissa. Se ei ole vain pääkaupunkiseudun ilmiö vaan muuallakin Suomessa tätä tapahtuu, mutta mitä isompi taudin yleisyys jollain alueella on, sitä isompi riski jokaiseen tapaamiseen liittyy.
Haittaako, jos ulkona tavataan porukalla?
– Se riippuu siitä, mitä siellä tehdään. Jos liikutaan ulkona, se ei ole riski, mutta jos pakkaudutaan esimerkiksi urheilukatsomoon vieriviereen, riski tulee. Arkijärki mukaan, jos ollaan ihan kiinni toisissa, niin totta kai siihen liittyy riski myös ulkona.
Jos kävelee kavereiden kanssa ulkona, millainen turvaväli pitäisi säilyttää?
– Tätä asiaa ei ole hirveän tarkasti tutkittu. Paras keino on vähentää kaveriporukan määrää ja pitää parin metrin turvavälit ulkonakin, jos vaan mahdollista.
Milloin tilanne helpottuu?
Nyt pitäisi jaksaa nämä muutamat kuukaudet, että saadaan rokotuskattavuus ylös, ja kesä tulee meitä auttamaan. Tämä on kaikille raskasta, mutta aika lähellä ollaan jo parempaa tilannetta. Olisi hienoa, että selvittäisiin viimeiset kilometrit maaliin asti.
Missä maali häämöttää, kun rokotustahti on hidas?
– Meillä ei ole varmaa tietoa, milloin kaikki on rokotettu. Se riippuu siitä, millä aikataululla rokotteita saadaan Suomeen. Riskiryhmät pitäisi saada rokotettua viimeistään toukokuun loppuun mennessä. Sen jälkeen ruvetaan rokottamaan muita. Hyvällä tuurilla päästään siihen jo aiemmin, jos saadaan rokotteita nopeammalla aikataululla.
Miten kesän tulo vaikuttaa koronaepidemiaan?
– Suurin osa asiantuntijoista ajattelee, että kausivaihtelu auttaa ja vähentää tartuntariskejä. Viime vuonna tapausmäärät laskivat kesällä. Nyt se ei kuitenkaan ole täysin varmaa, koska emme ole kokeneet sitä tilannetta vielä, että kesään tullaan täydestä epidemiatilanteesta. Jos lähdetään kauhean korkealta tasolta juuri ennen kesää, edessä on paljon vaikeampi urakka saada tapauksia alas kesän aikana. Sekin on hyvä syy, miksi nyt olisi viisasta yrittää saada tilanne haltuun ja tapaukset laskuun.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti