perjantai 12. maaliskuuta 2021

13.03.21 La Mikkelissä roskiin

 

Mikkelissä roskiin heitetystä maskista tulee esimerkiksi kaukolämpöä – Yleisten roska-astioiden tyhjennysväliä on jouduttu kaupungissa tihentämään, sillä maskiroskaa tulee niin paljon

Kertakäyttömaskin poistaminen käytöstä on helppo rasti. Oikeasta paikasta se päätyy sekajätteenä energiahyötykäyttöön.

Taru Hokkanen

Oikein käytettynä hyödyllinen suojavaruste, väärin käytettynä kiinteistöhuollon riesa. Kertakäyttömaskeista on tullut arkinen asuste ja sen huomaa julkisilla paikoilla liikkuessa.
Oikein käytettynä hyödyllinen suojavaruste, väärin käytettynä kiinteistöhuollon riesa. Kertakäyttömaskeista on tullut arkinen asuste ja sen huomaa julkisilla paikoilla liikkuessa.

Kuitukankaisia kertakäyttömaskeja on koronavuoden aikana pääosin opittu käyttämään oikein ja kierrätyskin on teoriassa tuttua. Homma toimii kotitaloudessa niin, että maskit kerätään sekajätepussiin, joka suljetaan ja toimitetaan jäteastiaan.

Sieltä se jatkaa matkaansa jäteautokuljettajan hellässä huomassa. Mikkelissä sekajäte viedään Metsäsairilan lajittelu- ja kierrätyskeskukseen.

– Meiltä sekajäte lähtee siirtokuljetuksena Leppävirralle ja Kotkaan energiahyötykäyttöön, kertoo jäteneuvoja Anne Laitinen.

Käytännössä Metsäsairilaan kuljetettu kotitalousjäte lastataan kontteihin, jotka rahdataan Leppävirralle Riikinvoiman ekovoimalaitokselle sekä Kotkan Energian hyötyvoimalaitokselle.

Se tarkoittaa, että käytetyt maskit tuottavat muun sekajätteen joukossa muun muassa kaukolämpöä.

Ei pitäisi olla vaikeaa

Jos homma sujuisi kaikkialla kuin tanssi, ei kenelläkään olisi mitään huomauttamista.

Ihmisiä harmittavat julkisissa tiloissa ja pihoilla maahan heitetyt kertakäyttösuojaimet. Ne saatetaan jättää kylmästi kunnan tai yrittäjän riesaksi, vaikka roska-astia olisi ihan vieressä. Toisinaan roska-astia on niin täynnä, ettei siihen edes mahtuisi käytöstä poistettua maskia.

Taru Hokkanen

Tänne ne kuuluvat, kaltaistensa seuraan. Kuvassa Mikkelin keskussairaalan piha-alueella oleva roska-astia.
Tänne ne kuuluvat, kaltaistensa seuraan. Kuvassa Mikkelin keskussairaalan piha-alueella oleva roska-astia.

Yksi maahan heitettyjen maskien määrää harmitteleva on jätehuolinnan ammattilainen, mikkeliläinen yrittäjä Nina Rasola.

Maahan heitettyjä maskeja kerätään roskiin ohi mennessä. — Marko Miettinen

– Kiinnitin Kuopiossa automarketissa käydessäni huomiota jäteastian ympäristöön hylättyjen kertakäyttömaskien valtavaan määrään. Kiertotalouden hengessä soisin, että esimerkiksi kaupassa asioidessa käytettäisiin mieluummin puhdistettavia kangasmaskeja kuin kertakäyttöisiä.

Kestomaski puhdistetaan keittämällä sitä muutamia minuutteja väljässä vedessä tai pyörittämällä pesukoneessa muun pyykin joukossa 60 tai 90 minuutin ohjelmassa.

Enemmän roskiksia, tiheämpi tyhjennysväli

Mikkelin Citymarketin kauppias Marko Miettinen kertoo, että marketin aulatiloissa ja piha-alueella on korona-aikana tietoisesti lisätty roska-astioita.

Pääovilla on iso jäteastia, johon asiakkaita ohjataan jättämään kertakäyttömaskinsa kaupasta poistuessaan. Miettinen kertoo, että sen sijaintipaikka on valittu asiakkaiden toivomusten mukaan.

Ne maskit, jotka syystä tai toisesta eivät ole osuneet roska-astiaan, kerää kiinteistönhoito pois sovitun päivärytmin mukaisesti.

– Meillä on myös ohjeistettu kärryntyöntäjiä ja pullohuonetta, että maahan heitettyjä maskeja kerätään roskiin ohi mennessä, Miettinen lisää.

Lukijan kuva

Tältä näytti tällä viikolla Mikkelissä marketin ostoskärryjen luona.
Tältä näytti tällä viikolla Mikkelissä marketin ostoskärryjen luona.

Mikkelin yleisten alueiden ylläpidosta vastaa Viherpalvelut Hyvönen. Työpäällikkö Tommi Juurinen kertoo maskien lisänneen työtä siinä määrin, että roska-astioiden tyhjennysväliä on korona-aikana jouduttu tihentämään normaalista.

Ai niin. Vihoviimeinen paikka kertakäyttömaskille on vessanpönttö, sillä kuitukangas tukkii viemärin.

TAKAISIN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti