Mursu rantautui Haminassa, pyörähti ulapalla ja palasi takaisin rannan läheisyyteen
Mursu on eksynyt kauas, sillä yleensä laji viihtyy paljon pohjoisemmilla vesillä.
Haminassa paikalliselle venerannalle nousi perjantaiaamuna mursu.
Poliisin mukaan eläinlääkäri tutki rannalla köllötelleen mursun silmämääräisesti. Aluksi sen epäiltiin olevan nääntynyt, koska se oli sille väärässä elinympäristössä. Myös pelastuslaitos saapui paikalle kastelemaan mursua ja avustamaan mahdollisessa kiinniotossa.
Pelastuslaitos kuvaili aikaisemmassa tviitissään tapausta "ehkä historiansa erikoisimmaksi eläinpelastustehtäväksi".
Mursun paluu
Mursu ehti olla rannalla joitakin tunteja, kunnes se siirtyi rantaveteen ja lähti uimaan etelän suuntaan. Eläinlääkärin konsultoinnin jälkeen poliisi päätti, että hyväkuntoiseksi todettu mursu saa jatkaa matkaansa merelle päin.
– Tasaista tahtia uinut mursu päästettiin tarkkailusta Haminanlahden kohdalla, ja se sai jatkaa matkaansa kohti ulappaa, Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen komisario Ilari Saarikivi sanoi tiedotteessa.
Mursua kuvannut valokuvaaja Sasu Mäkinen kertoi STT:lle, että tapahtumapaikan vastarannalle oli kerääntynyt noin 50 ihmisen yleisö seuraamaan tilannetta. Mäkisen mukaan mursu oli nostellut päätään ja pelastuslaitos oli suihkuttanut sen päälle vettä yrittäen pitää eläimen hyvinvoivana.
Mursu palasi takaisin rannan läheisyyteen kello viiden pintaan, eikä sen liikkeistä ollut vielä puoli seitsemän aikaan perjantai-iltana uutta tietoa. Poliisi kertoo, että havainnoista voi ilmoittaa hätäkeskuksen numeroon 112. Mursun paluusta kertovassa tviitissä muistutettiin, että eläintä ei pidä lähestyä.
Kuinka mursun käy?
Perjantaiaamupäivänä Korkeasaaren eläintarhan eläinlääkäri Sanna Sainmaa arvioi STT:lle mursun olevan todennäköisesti huonossa kunnossa tai ainakin uupunut.
Iltapäivällä Lotta Kivalo Korkeasaaren viestinnästä kertoi, ettei Korkeasaaren eläinlääkäri ehtinyt paikalle ennen kuin mursu jo lähti jatkamaan matkaa. Kivalo sanoi, että mursun edellytyksiä päästä takaisin kotikonnuilleen on hankala arvioida.
– Itämeri on hirmu sokkeloinen meri. Se, että sattuu löytämään oikean reitin, on aika tuuripeliä.
Mursujen luonnollinen elinympäristö ei ole Itämeri, vaan lähin luonnollinen esiintymispaikka on Pohjoinen jäämeri.
Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan maailmassa on kahta mursun alalajia, atlantinmursuja ja tyynenmerenmursuja.
Arvioiden mukaan atlantinmursuja on 25 000 ja tyynenmerenmursuja noin 200 000 yksilöä. Atlantinmursu on Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton punaisen listan mukaan silmälläpidettävä laji, mikä tarkoittaa, että populaatio on taantunut tai huomattavan harvalukuinen.
Mursut voivat kasvaa 3–4 metrin pituisiksi ja painaa yli 1 500 kiloa.
Niitä tavataan harvemmin syvissä vesissä, koska ne syövät mieluummin matalien vesien pohjalla muun muassa simpukoita ja nilviäisiä.
Ne ovat erittäin alttiita häiriölle ja melulle.
Mursujen suurin uhka on ilmastonmuutos, sillä jäätiköiden sulaminen ajaa ne lepäämään maalle kauemmas niiden ruokailupaikoista.
17.07.22
Mursu ui rysään Kotkan edustalla – kaatoi kalastajan veneen pelastusoperaatiossa
Merivartiosto teki kalastajan kanssa reiän rysään, jotta mursu pääsi irti pyydyksestä.
Haminassa nähty mursu on uinut kalastajan rysään iltapäivällä Kotkan edustalla Suulisniemessä.
Merivartiosto etsi käsiinsä rysän omistajan, jonka avulla he tekivät rysään mursun mentävän reiän.
Suomenlahden merivartiosto kertoo noin puoli neljän aikaan sattuneista tapahtumista Twitter-tilillään.
– Rysään tehtiin aukko ja siinä yhteydessä mursu kaatoi kalastajan veneen, jolloin kalastaja joutui veteen. Partio pelasti kalastajan vedenvarasta, Merivartiosto kertoi.
Merivartioston kenttäjohtaja Eero Söderin mukaan mursu oli uinut rysässä levottamasti ja vaikutti olevan hätääntynyt tilanteesta. Mursu oli uinut pussin muotoiseen rysään lauantain ja sunnuntai-iltapäivän välisenä aikana. Se ei ollut Söderin mukaan sotkeentunut rysän osiin.
– Mursu ui rysän pussissa ja yritti mennä eri suuntiin, eikä päässyt sieltä omin voimin pois.
Ennen uimistaan vapauteen, mursu kaatoi voimallaan kalastajan veneen.
Merivartiosto pelasti kalastajan ja hinasi veneen matalampaan veteen.
Merivartiosto toivoi, että mursulle annetaan rauha, mikäli se vielä havaitaan.
– Varoituksena toimikoon mursun aiheuttama veneen kaato, Merivartiosto kiteyttää.
Kyseessä on mitä ilmeisimmin sama mursu, joka havaittiin aiemmin tällä viikolla Haminassa.
Iltalehti uutisoi tapahtumasta ensimmäisenä.
**Lue myös: **Mursu on lähtenyt rannasta vesille Haminassa, mutta voi näyttäytyä vielä
19.07.22 Ti
Mursu jätti jälkeensä kamalan löyhkän: "Emme voineet montaa minuuttia olla siinä, kun päätä alkoi särkeä"
Vasta viikonlopun sade huuhteli kammottavan hajun pois mursun nukkumapaikalta Haminassa.
Haminassa siivottiin vielä maanantaina mursun jättämiä sotkuja. Salmenvirran rantaan pötköttelemään uinut mursu jätti jälkeensä muun muassa karmean löyhkän ja likatahroja.
Perjantaina paikalle mursua kuvaamaan tullut valokuvausharrastaja Erkki Syrjäläinen kertoo, että mursu oli ulostanut makuupaikalleen. Ulostetta oli myös pitkin venettä, jota mursu oli siirrellyt tieltään syrjään.
Syrjäläinen kävi mursun rantautumispaikalla silloin, kun mursu oli lähtenyt perjantai-iltapäivänä polskimaan.
– Emme me montaa minuuttia voineet viettää siinä, kun päätä alkoi särkeä, Syrjäläinen kertoo nauraen.
Noin 15 vuotta valokuvausta harrastanut Syrjäläinen tuli vielä lauantaina puoli kahdeksan aikaan aamulla takaisin mursukuvien toivossa. Vastarannalta eläintä kuvannut harrastaja kertoo, että Haminaan eksyneen eläimen kuvaaminen menee ehdottomasti kuvauskokemusten ykköseksi.
– Ellei ylikin! Olen nyt kuvannut naamakuvia, hammaskuvia ja kokovartalokuvia. Vielä kun saisin sellaisen veteenlaskeutumiskuvan ja kuvan, jossa mursu on suu auki, Syrjäläinen haaveili lauantaina.
Mursu jätti jälkeensä sotkua ja hämmennystä
Haminan kaupungin vastaava vihertyönjohtaja Anne Repo kävi tarkastamassa paikan maanantaina. Repo kävi jo lauantaiaamuna paikalla, mutta alue oli silloin eristetty.
– Yksi veneistä oli siirretty pois paikaltaan, mutta veneissä ei onneksi näkynyt vahinkoja, Repo kertoo.
Likaa veneiden kyljissä sen sijaan oli edelleen. Haminan kaupunki huolehtii niiden pesemisestä. Venekin on saatu takaisin alkuperäiselle paikalleen. Hajuakaan ei Repon mukaan enää ollut.
– Sade varmaan huuhteli sen pois, eli luonto hoiti tämän siivoamisen tällä kertaa, Repo sanoo.
Mursu vietti Haminassa rannan tuntumassa perjantain ja lauantain välisen yön ja lähti sen jälkeen lauantaina noin kello yhden jälkeen taas vesille.
Viimeiset viralliset havainnot mursusta on tehty sunnuntaina. Silloin mursu oli uinut kalastajan rysään Kotkan edustalla Suulisniemessä, ja rysään oli tehtävä mursun mentävä reikä eläimen vapauttamiseksi. Kun mursu oli päässyt vapaaksi, se kaatoi kalastajan veneen ja aiheutti kalastajalle yli kymmenentuhannen euron vahingot.
Lue lisää
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti