- Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoi seuraavista rajoituksista: pääkaupunkiseudulla suljetaan kaikki sisäliikuntatilat, ja myös kaikki yli 20-vuotiaiden ulkoharjoitusvuorot perutaan. Kilpailuja, otteluita tai sarjatoimintaa ei enää järjestetä, mutta kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan.
- Kaupunkien julkiset tilat, kuten kirjastot ja museot, sekä Korkeasaaren eläintarha suljetaan. Lisäksi toinen aste siirtyy etäopetukseen. HUSin ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueilla kielletään yli 10 hengen yleisötilaisuudet.
- Rajoitukset astuvat voimaan maanantaina 30.11., paitsi etäopetus, joka otetaan käyttöön 3.12.
- Voit katsoa pääkuvasta suoran lähetyksen tallenteen pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän infosta. Seurasimme infoa myös tässä artikkelissa. Ryhmään kuuluvat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, THL, HUS ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto.
- Tilaisuudessa olivat paikalla Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen, HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston terveydenhuoltoyksikön päällikkö Mikko Floréen.
Klo 13.10 Median kysymyksiä: voiko Uudeltamaalta matkustaa ja riittääkö HUSin kapasiteetti?
Infon jälkeen olivat vuorossa median kysymykset, joissa tiedusteltiin muun muassa sitä, miksei ravintoloiden aukioloa rajoiteta.
– Otamme käyttöön sen keinovalikoiman, mikä meillä on. Mutta kaupungeilla ei ole keinoa rajoittaa ravintoloita, ne kuuluvat valtiovallan vastuulle, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.
Rajoitukset otetaan käyttöön kolmeksi viikoksi, ja koronakoordinaatioryhmä kokoontuu vähintään viikoittain arvioimaan tilannetta. Kolme viikkoa katsotaan olevan riittävän pitkä aika siihen, että toimenpiteiden riittävyys voidaan arvioida.
HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärveltä kysyttiin, pystyykö HUS järjestämään toimintansa ilman valmiuslakia. Mäkijärvi toteaa, että asia riippuu täysin potilasmäärästä, mutta ennuste näyttää huonolta.
– Ennustamme, että potilaita on suurinpiirtein saman verran mitä ensimmäisessä aallossa keväällä. Ja tämä on niin suuri määrä, että HUS joutuu ajamaan normaalitoimintaansa alas, jotta saamme henkilöstöä hoitamaan näitä potilaita.
Lisäksi henkilöstölle jo myönnetyt lomat vaikeuttavat tilannetta.
– Emme ole aivan varmoja, kykenemmekö hoitamaan suuria potilasmääriä ilman muita toimenpiteitä mitä tämän hetkinen lainsäädäntö mahdollistaa, Mäkijärvi toteaa.
Mäkijärveltä kysyttiin myös sitä, voiko pääkaupunkiseudulta matkustaa muualle. Johtajaylilääkäri totesi, että tapaamiset tulisi rajoittaa minimiin ja vain perhepiiriin.
– Kannattaa jäädä siis kotiin ja välttää matkustamista. Lisäksi tulisi välttää muiden kuin lähi- ja perhepiiriin kuuluvien tapaamista. Tämä on se hetki, kun meidän kaikkien on tehtävä uhrauksia.
Lopuksi Jan Vapaavuori muistutti myös, että tarkoituksena ja tavoitteena on saada nyt sosiaaliset kontakti minimiin, jotta tauti ei leviäisi.
– Suosittelemme vahvasti, että yksityiset toimijat toimisivat samoin kuin kaupungit. Ja kansalaiset myös ottaisivat tämän ajattelutavan ja filosofian käyttöön: kaikki sosiaaliset kontaktit minimiin seuraavan kolmen viikon ajaksi.
Klo 12.57 Vapaavuori: Koronalta välttyminen ei ole realistista
Ylen toimittaja Petri Kosonen kysyy Helsingin pormestarilta Jan Vapaavuorelta, onko koronan torjuntatoimissa epäonnistuttu, kun tarttumisluvut ovat viime viikolla hypänneet.
Vapaavuori vastaa näin:
– Kaikialla Euroopassa on nähty sama kehitys jo aiemmin kuin meillä. On vaikea ajatella, että Suomi tai pääkaupunkiseutu voisivat poiketa koko meihin rinnastettavissa olevasta maailmasta. Me olemme onnistuneet tässä paremmin kuin useammat muut ja uskon, että onnistumme jatkossakin. Mutta semmoinen ajattelutapa, että me pystyisimme välttämään kokonaan sellaisen tilanteen, joka jyllää kaikkialla muualla Euroopassa, on täysin epäraelistinen.
Entä onko virus päässyt yllättämään?
– Kaikki merkit Euroopasta viittaavat siihen, että virus on sitkeä. Se ei ole yllättänyt. Osasimme myös pelätä sitä, että toinen aalto tulee myös tänne. Sen takia olemme valmistautuneet tähän jo viikkoja, ja olemme yhdessä THL:n ja asiantuntijoiden kanssa tätä viikottain arvioineet. Silti voi sanoa, että oli pieni yllätys, kuinka nopeasti tämä negatiivinen kehitys lähti käyntiin.
Jos tilanne yhä heikkenee, ovatko kaikki keinot jo käytössä?
– Kaupungit ovat käyttäneet käytännössä katsoen koko keinovalikoimansa. Ainoa merkittävä keino mikä meillä on jäljellä olisi siirtää myös peruskouluetäopetukseen. Ja siitä meillä on hyvin laaja yhteiskunnallinen yhteisymmärrys, että se on viimeisimpiä toimia. Mikäli tarvitsemme tätä järeämpiä uusia toimenpiteitä, niin nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista sitä kaupungeille, vaan valtiovallan on pohdittava keinoja.
Mikä uusista rajoituksista on hankalin toteuttaa?
– Täytäntöönpano on siinä mielessä yksinkertaista, että kun suljemme julkiset tilat, niin suljemme julkiset tilat. Toimenpiteitä on harjoiteltu jo keväällä. Suurimmat haasteet liittyvät siihen, miten ihmiset käytännössä toimivat, kun yleisötilaisuudet on kielletty, yksityistilaisuuksia suositellaan vältettäväksi - miten ihmiset sitten käyttäytyvät, se on hankalin kysymys.
Eivätkö toimenpiteet vakuuta ihmisiä?
– Tässä on se haaste, että kun tautitapausten määrä on syksyllä ollut maltillinen, eikä sairaalahoitoa vaativia potilaita ole käytännössä ollut, niin ihmiset ovat luontaisesti halunneet elää mahdollisimman normaalia elämää. Vasta kun tauti iskee, kuten viime päivinä, niin ihmisten käyttäytymismallit muuttuvat. Ja toistaalta, siinä vaiheessa kun tautitilanne ei ole ollut vakava, on pyrittykin pitämään yhteiskunnan pyöriä pyörimässä.
Joudummeko eristämään Uudenmaan?
– En osaa ottaa siihen kantaa, enkä haluakaan. Tautia on muuallakin Suomessa. Nämä toimenpiteet kuuluvat valtiovallan pohdittaviksi.
Klo 12.30 Kaupunkien koko keinovalikoima on otettu käyttöön
Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoo kaupunkien ottaneen koko keinovalikoimansa käyttöön, poislukien perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen siirtämisen etäopetukseen.
Kaikki yleisölle avoimet asiakastilat suljetaan lukuunottamatta välttämättömien palvelujen ja asioinnin tiloja.
Välttämättömien asiointikoneiden käyttö kirjastoissa ja vähävaraisten kasvomaskijakelu jatkuvat ja samoin ruokakassijakelu jatkuu.
Välttämättömät opetustilat pidetään auki. Yleisten tilojen asiakastietokoneet pysyvät auki ajanvarauksella ja asioinnissa tulee käyttää maskia. Kirjastoista saa rajattua palvelua.
Kaupungit sulkevat julkiset tilansa: sisäliikuntatilat, museot suljetaan, samoin kulttuuritilat ja nuorisotilat. Työväenopistojen toiminta keskeytetään ja myös Korkeasaaren eläintarha suljetaan.
Helsinki, Espoo ja Vantaa määrittelevät kukin omat välttämättömiä palveluita tarjoavat tilansa ja ne pidetään rajatusti, terveysturvallisesti auki.
Muutokset astuvat voimaan ensi maanantaina 30.11. ja ovat voimassa 20.12. asti.
Toiseen asteen koulutus siirtyy etäopetukseen, mutta ammatillisen opetuksen näytöt tullaan järjestämään. Yksilöllistä tukea opetukseeen saavat sitä tarvitsevat. Koejaksosta johtuen etäopetus alkaa 3.12. ja jatkuu kuluvan vuoden loppuun.
– Kaupungin koko keinovalikoima on otettu käyttöön, perusopetuksen etäopetusta lukuunottamatta. Lopulta ihmiset ratkaisevat, miten tartunnat saadaan vähenemään, Viljanen toteaa.
Klo 12.25 Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä: sisäliikuntatilat suljetaan
Espoon kaupunginjohtajaJukka Mäkelä kertoo pääkaupunkiseudun koronaryhmän päättäneen muun muassa seuraavista rajoituksista ja suosituksista, jotka ovat voimassa 30.11.–20.12.2020.
Kaikki organisoitu harrastustoiminta, myös taiteen perusopetus, keskeytetään sisätiloissa.
Kaikki sisäliikuntatilat suljetaan, eikä omaehtoinen harjoittelu ole mahdollista.
Kaikki yli 20-vuotiaiden harjoitusvuorot perutaan ulkona.
Alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta voi jatkua ulkokentillä aimmin myönnetyillä vuoroilla, mutta uusia ei myönnetä.
Myös lasten harrastusvuorot sisätiloissa keskeytetään.
Liikunta-alueiden valvontaa ja nuoriso-ohjaajien läsnäoloa lisätään.
Pukukopit suljetaan.
Kilpailuja, otteluita tai sarjatoimintaa ei enää järjestetä.
Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet kuitenkin turvataan.
Koululiikunta toteutetaan vain koulujen omissa tiloissa ja ulkona.
Ulkokentät ovat kaupunkilaisten käytössä silloin, kun ne eivät ole lasten ja nuorten harrastustoiminnan käytössä.
Yksityisille toimijoille suositellaan samoja ohjeita kuin kaupungit noudattavat.
Yksityistilaisuuksia mukaanlukien valmistujaiset, hautajaiset ja joulupyhät suositellaan vietettäväksi hyvin suppean lähipiirin kanssa sellaisten ihmisten kesken, jotka muutenkin kuuluvat omaan lähipiiriin arjessa.
Klo 12.20 Etelä-Suomen avi: kaikki yleiset tilaisuudet kielletty
Etelä-Suomen aluehallintoviraston terveydenhuoltoyksikön päällikkö Mikko Floréen kertoo, että avi kieltää pääkaupunkiseudulla sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet.
Kuitenkin voidaan järjestää tilaisuuksia, joihin osallistuu enintään 10 henkilöä. Se edellyttää, että noudatetaan opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n syksyllä antamaa ohjetta.
Yleisötilaisuuksia ovat huvitilaisuuksien, kilpailujen ja näytösten, joissa on yleisöä, lisäksi näihin rinnastettavat muut tilaisuudet, kuten yhtiökokoukset ja rekisteröityjen yhdistysten kokoukset.
Linjaus tehtiin keväällä valmiuslain tullessa voimaan, jolloin voimaan tuli sama rajoitus. Samassa yhteydessä yhtiökokoukset ja rekisteröityjen yhdistysten kokoukset määriteltiin kuuluviksi tilaisuuksiin, jotka kokoontumislaissa on jo aiemmin määritelty yleisötilaisuuksiksi.
– Kaupungeille oli tärkeää se, ettei yhtiöiden ja yhdistysten lakisääteistä toimintaa turhaa vaikeuteta. Siksi on tehty 10 hengen poikkeama kokonaiskieltoon, Floréen lisää.
Floréen painottaa, ettei ole tarkoitus, että huvitilaisuuksia voisi järjestää poikkeaman pohjalta, vaan ideana on nimenomaan kyetä järjestämään lakisääteisiä kokouksia.
Päätös ei koske jatkuvaluoteista normaalia palvelutoimintaa, eikä yksityistilaisuuksia, joihin tulee erikseen kaupunkien antamat suositukset.
Klo 12.20 HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi: testeistä 3,6 prosenttia positiivisia
Testeistä edelleen suuri osuus on positiivisia eli 3,6 prosenttia eiliseltä.
– Sitä täytyisi jatkossa saada alaspäin, Mäkijärvi sanoo.
Kevään huippuaikoina päästiin yli 600 tartuntaan viikossa, mutta silloin testikapasiteetti oli pienempi. Kesäksi epidemia rauhoittui.
Lomien jälkeen alkoivat työt ja koulut, ja tartunnat lähtivät nousuun, ja syykuun lopussa vielä jyrkempään nousuun. Viimeiset viikot tartunnat ovat lisääntyneet kiivasta tahtia.
Viime viikolla oli lähes 1 700 tartuntaa Uudellamaalla. Ilmaantuvuusluku oli 172, ja pääkaupunkiseudulla yli 200.
– Ne ovat korkeita lukuja.
Sairaalapotilaiden määrä mahtui lokakuun alussa vielä yhden käden sormiin.
Tänä ammuna HUSin sairaaloissa oli 49 potilasta, joista 8 teholla ja kuntien vuodeosastoilla 35. Yhteensä sairaalahoitoa vaativia potilaita oli tänä aamuna Uudellamaalla 84.
Heistä nuorin on 27-vuotias ja iäkkäin 89-vuotias.
– Tämä tauti voi iskeä kehen vaan.
Enemmistö sairaalapotilaista on miehiä, ja sellaisia, joilla on jokin perussairaus, mutta joukossa on myös perusterveitä. Potilaat ovat nyt iäkkäämpiä kuin alkusyksystä.
HUS ennustaa, että potilasmäärät kasvavat seuraavat 3-4 viikkoa.
Vähentyvätkö tartunnat?
Aiemmin tällä viikolla HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen arvioi kaupunkien suunnittelemia toimenpiteitä.
– Yleisötilaisuuksien kiellolla varmuudella ja etäopetukseen siirtymisellä suurella todennäköisyydellä vähennetään tartuntoja.
Kaupunkien palvelutiloja Lehtonen ei pidä merkittävänä tartuntalähteenä, vaan toteaa niiden sulkemisen olevan enemmän julkishallinnon toimintakyvyn suojelemista.
– Toki rajoitustoimet harmittavat, mutta pahemmastakin on selvitty. Parhaiten jaksamiseen auttaa, että epidemian päättyminen rokotuksiin on tiedossa ja odotettavissa suhteellisen nopealla eli muutaman kuukauden aikataululla.
Sosiaalipsykologian sekä sosiaali- ja kulttuuriantropologian tohtorikoulutettava Jenni Savonen Helsingin yliopistolta puolestaan toteaa, että rajoitusten toimivuus liittyy osin selkeyteen: yksilön ei tarvitse itse pohtia ja arpoa, mikä olisi viisainta.
– Käyttäytymisenmuutospsykologit ovat sitä mieltä, että selkeä rajoitus tai sääntö johtaa todennäköisemmin haluttuun toimintaan kuin suositus, jossa jätetään toimijalle yksilöllistä harkintavaraa. Tämä johtuu siitä, että tieto ei yksin riitä vaikuttamaan käyttäytymiseen ja vastuu hajaantuu liian isolle porukalle.
Tiistaina kerrottiin, että Helsinki, Espoo ja Vantaa aikovat tiukentaa koronarajoituksia. Niistä päätettiin eilen torstaina pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän kokouksessa. Myös Kauniainen ottaa rajoitukset käyttöön, vaikkei ryhmään kuulukaan.
TAKAISIN