perjantai 13. marraskuuta 2020

13.11.20 Pe Uusimmat tiedot koronaviruksesta

 

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Suomessa 316 uutta tartuntaa, neljä uutta kuolemaa, yli 10 hengen yksityistilaisuuksia suositellaan vältettäväksi pääkaupunkiseudulla

Päivitämme tähän juttuun uusimmat tiedot koronaviruksen tilanteesta.

Koronavirus
Kasvomaskien keräyspiste metroasemalla.
Suurinta tartuntojen kasvu on ollut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.Petteri Bülow / Yle
  • Seitsemän sairaanhoitopiiriä on koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa 12.11.: Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Länsi-Pohjan, Pirkanmaan, Vaasan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaan maakunta. Suomen muut 14 sairaanhoitopiiriä ovat joitakin kaupunkeja lukuun ottamatta epidemian perustasolla. Katso lisää alueellisesta tilanteesta täältä(siirryt toiseen palveluun).
  • Hallitus suosittelee leviämisvaiheessa yleisötilaisuuksien kieltämistä, yksityistilaisuuksien rajaamista ja aikuisten ryhmäharrastusten keskeytystä. Lue lisää suosituksista täältä.
  • Kiihtymis- ja leviämisvaiheen maakunnissa yökerhojen ja baarien on lopetettava anniskelu kello 22 ja suljettava ovensa kello 23. Rajoitukset ovat voimassa joulukuun puoliväliin asti. Alkoholiin keskittyviä ravintoloita voidaan rajoittaa ruokaravintoloita tiukemmin.
  • Täältä näet oman kuntasi tuoreet koronatartunnat sekä koronatilanteen kehittymisen Suomessa ja maailmalla. Voit lukea lisää oman maakuntasi koronatilanteesta tästä.
  • Haluatko tärkeimmät uutiset koronaviruksesta kännykkääsi? Lataa tästä yle.fi-sovellus(siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun).

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Koronatilanne Suomessa

7 päivän muutos
  • Varmistetut tartunnat18 858+1 739
  • Osasto­hoidossa58+3
  • Teho­hoidossa15+2
  • Kuoleman­tapaukset369+7

Tartunnat päivitetty 13.11.2020 klo 11.43, sairaalahoidossa olevat ja kuolleet päivitetty 13.11.2020 klo 12.58. Lähde: THL, Yle.

THL päivittää 24.6. alkaen tiedot kuolleista ja sairaalahoidossa olevista vain ma, ke ja pe.

13.11. klo 12.55 Uudet koronatartuntaennätykset Venäjällä ja Saksassa

Venäjällä ja Saksassa on kirjattu tänään uudet maakohtaiset ennätykset koronatartuntojen lisääntymisessä. Venäjällä kirjattiin vuorokauden aikana lähes 22 000 ja Saksassa yli 23 500 uutta tartuntaa vuorokauden kuluessa.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liitettyjen uusien kuolemantapausten määrä pysyi Venäjällä yli 400:ssa jo kolmatta päivää peräkkäin. Saksassa uusia koronakuolemia kirjattiin vuorokauden aikana 218 kappaletta.

STT

13.11. klo 12.19 Aluehallintovirastoilta 10,5 miljoonaa korona-avustusta tueksi lasten ja nuorten arkeen

Aluehallintovirastot ovat myöntäneet 10,5 miljoonaa euroa avustusta kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävään nuorisotyöhön sekä etsivään nuorisotyöhön, Aluehallintovirasto kertoo tiedotteessaan(siirryt toiseen palveluun).

Avustuksilla tasoitetaan koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutuksia lapsiin ja nuoriin. Avustukset ovat osa hallituksen neljännen talousarvion lisämäärärahaa.

Aluehallintovirasto kertoo, että avustuksella palkataan nuorisotyöntekijöitä kouluihin ja oppilaitoksiin. Nuorisotyöntekijät tukevat nuorten oppimista, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta yhteistyössä koulun muun kasvatushenkilöstön kanssa. Toiminnan tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia, vahvistaa heidän elämäntaitojaan sekä ehkäistä syrjäytymistä.

13.11. klo 11.40 Ennuste: Yhdysvalloissa kuolee tammikuussa koronaan 2 200 ihmistä päivässä

Yhdysvalloissa koronapandemia etenee rajusti. Eilen torstaina päiväkohtaisten tartuntojen määrä ylitti 160 000. Tartuntoja on ollut yli 100 000 jo yhdeksänä perättäisenä päivänä.

Washingtonin yliopiston tietokonemallinnuksen mukaan tammikuun puolivälissä päivittäisten kuolemantapausten määrä nousee 2 200:aan, noin kaksinkertaiseksi nykyiseen tasoon verrattuna.

Chicagossa pormestari Lori Lightfood on ohjeistanut asukkaita pysyttelemään kotonaan seuraavat 30 päivää ja välttämään vieraiden vastaanottoa. Väenkokoontumiset rajoitetaan 10 henkilöön ja osavaltion ulkopuolelta tulevat asetetaan 14 päivän karanteeniin, ellei heillä ole negatiivista koronatestiä.

Monissa muissakin Yhdysvaltain kaupungeissa suunnitellaan samankaltaisia rajoituksia, jotka haittaisivat Thanksgiving-juhlapäivän viettoa kuun lopulla.

Reuters

13.11. klo 11.40 THL: Suomessa todettu 316 uutta koronavirustartuntaa

THL kertoo, että Suomessa on perjantaina todettu 316 uutta koronavirustartuntaa.

Suurinta tartuntojen kasvu on ollut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa todettu 167 uutta tartuntaa. Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä 63 uutta tartuntaa ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 24 uutta tartuntaa.

13.11. klo 11.10 "Yorkshiren viiltäjä" kuoli koronavirukseen

Yksi maailman tunnetuimmista sarjamurhaajista, Peter Sutclifffe, on kuollut koronasairauteen. Hän oli 74-vuotias.

"Yorkshiren viiltäjänä" (Yorkshire Ripper) tunnettu Sutcliffe surmasi vuosien 1975 – 1980 välisenä aikana ainakin 13 naista Pohjois-Englannissa ja pahoinpiteli lisäksi ainakin seitsemää muuta.

Hänet tuomittiin vuonna 1981 eliniäkseen vankilaan. Ensimmäiset vuosikymmenet hän vietti Broadmoorin vankisairaalassa, kunnes siirrettiin Durhamin vankilaan vuonna 2016.

Vankilaviranomaisten mukaan kuolinsyy oli COVID-19-sairaus, jonka hoidosta Sutcliffe kieltäytyi. Hän kärsi myös monista muista fyysisistä ja henkisistä sairauksista.

Reuters, BBC

13.11. klo 10.47 Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoo epidemiatilanteesta – katso suorana

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä järjestää perjantaina tiedotustilaisuuden, jossa kertoo alueen tämänhetkisestä epidemiatilanteesta ja ennusteesta.

Yle näyttää tiedotustilaisuuden suorana Areenassa. Voit seurata tilaisuutta myös klikkaamalla tämän jutun pääkuvaa.

Tilaisuudessa ovat paikalla muun muassa Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunginjohtajat, THL:n johtaja Mika Salminen sekä HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

13.11. klo 9.26 Ruotsissa koronaviruksen testauskapasiteettia nostettu ottamalla käyttöön tee-se-itse -testit

Ruotsissa tee-se-itse -testit ovat kysyttyjä. Suomessa THL seuraa niiden toimivuutta, ja käyttöönottoa ollaan valmiit harkitsemaan.

Ruotsissa koronaviruksen testauskapasiteettia on nostettu ottamalla käyttöön tee-se-itse -testit, joita harkitaan käyttöön otettavaksi myös Suomessa.

Testiruuhkia pyritään helpottamaan itse otettavilla näytteillä esimerkiksi Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin naapurissa Pohjois-Ruotsissa, jossa koronatartunnat ovat lisääntyneet nopeasti. Epidemia leviää myös Suomen puolella, ja Tornion koronatilanne on jo maan pahimpia.

13.11. klo 9.22 Pieksämäen joukkotestauksessa paljastui 64 koronatartuntaa

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten alueelta on löytynyt suuri koronarypäs.

Essote testasi keskiviikkona Pieksämäen Partaharjun puutarhan alueella lähes 200 henkilöä. Joukkotestauksesta on tullut 64 positiivista tulosta.

– Essote teki eilen ison testausurakan paikan päällä. Nyt voimme arvioida, että se oli oikeaan osunut toimenpide. Tiedotamme asiasta perjantaina lisää, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä tiedotteessa.

13.11. klo 8.35 Ylen Tukholman-kirjeenvaihtaja: Kuolemat Ruotsissa kasvussa, joka toinen tehohoitopotilas sairastaa koronaa

Ruotsissa koronatilanne on jälleen pahentunut nopeasti. Tartunnat ovat lisääntyneet valtavalla vauhdilla. Tukholman-kirjeenvaihtajamme Kirsi Heikel kertoi perjantaina Ylen aamussa, että koronaan liittyvien kuolemien määrä on noussut kuluneella viikolla 120:een, kun aiemmin syksyllä koronakuolemia raportoitiin noin kymmenen viikossa.

Kaikki mittarit osoittavat väärään suuntaan, Heikel tiivisti.

Katso Heikelin kommentit videolta alla!

Ruotsin koronatilanne on kestämätön

13.11. klo 4.50 Etelä-Koreassa sakotetaan maskittomuudesta julkisissa tiloissa

Etelä-Koreassa annetaan perjantaista lähtien sakkoja ihmisille, jotka eivät käytä kasvomaskia julkisissa tiloissa. Maan hallitus päätti säännöksestä, jotta laajemmilta koronasuluilta vältyttäisiin.

Enimmillään sakkoa voi saada 100 000 wonia eli noin 76 euroa. Säännöksen mukaan maskia on pidettävä muun muassa julkisessa liikenteessä, sairaaloissa, hoitokodeissa, apteekeissa, yökerhoissa, karaokebaareissa, liikuntatiloissa sekä yli 500 hengen julkisissa kokoontumisissa.

Lisäksi ihmisten on pidettävä maskia ravintoloissa ja kahviloissa sillä hetkellä, kun he eivät syö tai juo.

Perjantaina maassa vahvistettiin 191 uutta koronatartuntaa, joka on suurin nousu päiväkohtaisissa tartuntaluvuissa sitten syyskuun 4. päivän. Tuolloin Etelä-Koreassa todettiin 198 uutta koronatartuntaa.

Lähde: AP

13.11. klo 3.29 Meksikossa koronakuolemia yhteensä jo yli 97 000

Meksikossa on torstaina vahvistettu 5 658 uutta koronatartuntaa. Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on vahvistettu 626, kertoo maan terveysministeriö.

Meksikossa on kaikkiaan todettu 991 835 koronatartuntaa ja koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut yhteensä 97 056 ihmistä.

Maan terveysviranomaiset ovat aikaisemmin huomauttaneet, että todennäköisesti maan tartunta- ja uhriluvut ovat todellisuudessa ilmoitettua huomattavasti korkeammat.

Lähde: Reuters

13.11. klo 2.22 Kaliforniassa vahvistettu jo yli miljoona koronatartuntaa

Kaliforniasta tuli toinen jo osavaltio Yhdysvalloissa, jossa vahvistettujen koronatartuntojen määrä on noussut yli miljoonan, selviää Johns Hopkins -yliopiston seurannasta.

Ensimmäinen miljoonan tartunnan rajan ylittänyt Yhdysvaltain osavaltio oli Texas, jossa raja rikkoutui aikaisemmin tällä viikolla.

Kalifornia on Yhdysvaltain suurin osavaltio väkiluvultaan.

Lähde: AP

13.11. klo 1.54 WHO on huolissaan tuhkarokon leviämisestä koronarajoitusten seurauksena

Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa, että tuhkarokkotartunnat voivat lisääntyä maailmanlaajuisesti koronarajoitusten seurauksena. Järjestö pelkää, että viime vuoden piikki tuhkarokkotapasten määrässä nousee entisestään koronaviruksen vuoksi.

Vuonna 2019 maailmalla raportoitiin yhteensä 869 770 tuhkarokkotapausta, joka on korkein lukema sitten vuoden 1996. Viime vuonna tautiin kuoli yli 207 500 ihmistä.

Terveysjärjestön mukaan 94 miljoonaa ihmistä on vaarassa jäädä ilman suojaa tautia vastaan, koska tuhkarokon vastainen rokotusohjelma keskeytettiin 26 maassa koronapandemian vuoksi.

Lue koko artikkeli täältä.

13.11. klo 0.20 Italian pääministeri: Joulupukki pääsee erikoisluvalla matkustamaan lasten luo

Joulupukki käyttää kasvomaskia ja pääsee matkustamaan ympäri maailmaa erikoisluvan turvin, vakuutti Italian pääministeri Giuseppe Conte torstaina. Pääministerin lausunto helpotti varmasti monen lapsen pelkoja, että koronarajoitukset estäisivät pukin matkustelun jouluna.

– Joulupukki vakuutti minulle, että hänellä on jo kansainvälinen matkustusta koskeva lupatodistus. Hän voi matkustaa minne tahansa ja jakaa lahjoja kaikille maailman lapsille, Conte kirjoitti Facebookissa.

Pääministeri vastasi viisivuotiaan Tommason epätoivoiseen kirjeeseen, jossa tämä oli pyytänyt, ettei joulupukin liikkumista rajoitettaisi.

– Joulupukki vahvisti minulle käyttävänsä aina maskia ja pitävänsä sopivan välimatkan suojellakseen itseään ja tapaamiaan ihmisiä, Conte sanoi.

Pääministeri neuvoi Tommasoa laittamaan kuusen alle lämpimän maidon ja pikkuleipien lisäksi pullon käsihuuhdetta.

TAKAISIN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti