tiistai 10. marraskuuta 2020

11.11.20 Ke Koronarokotetta odotetaan

 

Koronarokotetta odotetaan Suomeen vuoden alussa – ensivaiheessa alle kymmenesosa saa rokotteen, rokotusjärjestys päätetään marraskuussa

Keräämme lukijoiden kysymyksiä rokoteasiantuntijoille tämän jutun kommenttikentässä.

Koronarokote
Ampulli venäläistä koronarokotetta.
Koronarokotteen kehitystyö on kiivasta ympäri maailman. Kuvassa ampullissa venäläistä rokotetta.AOP
  • Pfizer ilmoitti eilen koronarokotteensa alustavista tehotutkimuksen tuloksista
  • Tehotutkimusvaiheessa on kymmenen rokotetta
  • Kahden rokotteen myyntilupakäsittely on Euroopassa käynnissä
  • Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä suosittelee Suomeen kolmen eri rokotteen hankkimista
  • Asiantuntija-arvio: ensimmäiset rokotteet ihmisille ensi vuoden alkupuolella
  • Suomella on osto-oikeus EU:n yhteishankinnoissa suhteellisen väestömäärän mukaiset 1,23 prosenttia kaikista EU-alueelle hankituista rokoteannoksista

Kolme pisimmällä olevaa koronarokotetta, jotka pyrkivät länsimaisille markkinoille, ovat yhdysvaltalaisen lääkeyrityksen Modernan kehittämä RNA-rokote, monikansallisen lääkeyritys Pfizerin ja BioNTechin RNA-rokote ja brittiläisen AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston yhteistyössä kehittämä adenoviruspohjainen rokoteaihio.

Eilen Pfizer julkisti tietoja oman rokotteensa ensimmäisistä tehotutkimuksista. Tietojen mukaan rokotteen suojateho koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan on noin 90-prosenttinen.

Muista rokotteista ei vielä ole tehotutkimustuloksia saatavilla. Rokotteiden tutkimustulosten lopullisessa valmistumisessa menee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan vielä viikkoja.

Tästä eteenpäin on vielä monta välivaihetta, ennenkuin rokotteet ovat yleisesti jaettavissa.

– Ollaan todennäköisesti ensi vuoden alkupuolella, kun meillä tullaan saamaan ensimmäisiä annoksia. Sekin riippuu siitä, mitä rokotteita Suomi viime kädessä päättää hankkia ja kuinka nopeasti näitä rokotteita valmistajat pystyvät toimittamaan, arvioi Nohynek.

Suomessa rokotteista on olemassa kansallisen asiantuntijaryhmän suositus, mutta mitä rokotteita lopulta Suomi tulee saamaan, riippuu lääkeviranomaisen antamista myyntiluvista, EU:n päätöksistä ja Suomen kansallisista päätöksistä.

Suomi on mukana EU:n yhteishankinnoissa ja saa 1,23 prosenttia eli väestön väkilukuun suhteutetun osuuden kaikista haluamistaan EU-alueelle hankituista rokotteista.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tviittasi maanantaina, että EU on solmimassa Pfizerin kanssa sopimuksen 300 miljoonan rokoteannoksen hankkimisesta.

TAKAISIN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti