maanantai 23. marraskuuta 2020

24.11.20 Ti Trumpin hallinto valmis

 

Trumpin hallinto valmis aloittamaan vallanvaihtoprosessin – Trump ei kuitenkaan luovuta

Donald Trump kertoo edelleen uskovansa tiiminsä voittavan.

USA:n Vaalit 2020
Joe Biden ja Donald Trump.
Yhdysvaltain presidentin vaalit käytiin jo kolme viikkoa sitten, mutta Donald Trump ei ole missään vaiheessa niellyt tappiotaan.AFP

Yhdysvalloissa vallanvaihtoprosessin aloittamista hallinnoiva virasto General Services Administration (GSA) on ilmoittanut maan seuraavalle presidentille Joe Bidenille, että nykyhallinto on valmis aloittamaan virallisen vallanvaihtoprosessin, kertovat muun muassa uutiskanava CNN(siirryt toiseen palveluun) sekä New York Times(siirryt toiseen palveluun) -lehti (NYT).

Istuva presidentti Donald Trump ei ole tähän mennessä suostunut myöntämään vaalitappiotaan ja on yrittänyt kääntää tulosta mieleisekseen muun muassa oikeustoimien kautta.

GSA:n tuore ilmoitus on tähän mennessä lähin myöntymisen merkki, jonka Trumpin hallinto on antanut. CNN sekä NYT perustavat tietonsa näkemäänsä kirjeeseen, jonka viraston johtaja Emily Murphy oli lähettänyt paikallista aikaa maanantaina iltapäivästä.

Murphyn kerrotaan tulleen ulos asian kanssa sen jälkeen, kun useat pitkänlinjan republikaanit olivat tuominneet hänen viivytyksensä rauhanomaisen vallanvaihdoksen suhteen.

Myös Biden ja hänen tukitiiminsä ovat arvostelleet Murphyn viivyttelyn uhkaavan kansallista turvallisuutta ja vaikeuttavan suunnitelmien aloittamista koronapandemian torjumiseksi.

Murphy on perustellut viivyttelyä sillä, että hän ei ole halunnut edetä perustuslailliseen prosessiin äänten laskemisessa ja presidentin valitsemisessa.

Murphy on uutistoimisto AFP:n mukaan kiistänyt toimineensa poliittisen paineen alaisena. Hän oli tähän saakka kieltäytynyt vapauttamasta virastonsa hallinnoimaa siirtymäkauden perustukipakettia Bidenin siirtymäkauden tiimille.

Vallan on määrä vaihtua Trumpilta Bidenille 20. tammikuuta.

Donald Trump poistumassa esiripun taakse.
Donald Trump on kategorisesti väittänyt vaaleja vilpillisiksi ja uskonut saavansa lopulta jatkokauden.EPA / Jason Szenes

Trump: Taistelu jatkuu

Myös Donald Trump kertoi Twitterissä, että hän on kertonut viraston johtajalle prosessin voivan alkaa. Hän kuitenkin kertoo tviitissään jatkavansa taistelua ja uskovansa tiiminsä voittavan.

– Haluan kiittää Emily Murphya GSA:ssa hänen vakaasta omistautumisestaan ja uskollisuudestaan maallemme. Häntä on häiritty, uhattu ja käytetty väärin, enkä halua nähdä tämän tapahtuvan hänelle, hänen perheelleen tai GSA:n työntekijöille. Taistelu jatkuu, Trump kirjoitti usean tviitin ketjussa.

CNN kertoo osalle Valkoisen talon henkilökunnasta GSA:n kirjeen tulleen täytenä yllätyksenä. Korkea-arvoinen viranomaislähde kertoi uutiskanavalle, että ainakin osa henkilökunnasta kuuli asiasta ensimmäisenä CNN:n kautta.

Uutiskanavan lähteen mukaan henkilökunta aloittaa yhteistyön tekemisen Bidenin siirtymäkauden tiimin kanssa. Vaalien jälkeiset kolme viikkoa Trump on toistuvasti kyseenalaistanut tuloksen sekä äänestys- ja ääntenlaskentaprosesseja.

Trump ja hänen tiiminsä ovat kategorisesti levittäneet toistuvasti perättömiä väitteitä laajasta vaalivilpistä, jotka myös hallinnon omat viranomaiset ovat torpanneet.

TAKAISIN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti