maanantai 10. heinäkuuta 2023

11.07.23 Ti Liisa Tavi on kuollut

 

Laulaja Liisa Tavi on kuollut

Laulaja ja lauluntekijä Liisa Tavi on kuollut äkillisesti 67-vuotiaana, kertoo Karjalaine

Liisa Tavi elokuussa 2021. 

JOENSUULAINEN laulaja ja lauluntekijä Liisa Tavi on kuollut 67-vuotiaana. Suru-uutisen vahvisti Karjalaiselle Tavin pitkäaikainen muusikkoystävä Jari Hytti.

Karjalaisen mukaan Tavi menehtyi äkillisesti viikonloppuna.

– Tämä tuli ihan täytenä yllätyksenä. Liisa oli ollut pitkän aikaa hyvävoimainen ja suhtautunut valoisasti tulevaisuuteen, Hytti kertoi Karjalaiselle.

Liisa Tavi syntyi Tohmajärvellä vuonna 1956.

1970-LUVULLA parikymppinen joensuulainen Tavi oli tullut tunnetuksi poliittisen Agit Prop -yhtyeen laulajana. Hän liittyi yhtyeeseen laulaja Sinikka Sokan tilalle. Sittemmin hän siirtyi soolouralle.

Liisa Tavi vuonna 1980. 

TAVI osallistui Suomen euroviisukarsintoihin vuonna 1980 kappaleella Nopea talven valo.

Hänen tunnetuimpia hittejä oli hänen versionsa kappaleesta Jäähyväiset aseille vuodelta 1981. Kappale oli alun perin Kollaa kestää -nimisen punk-yhtyeen tekemä. Hänen kappaleensa Lasta ei saa tukuttaa voitti television Levyraadin vuonna 1979.

Tavin ja hänen ex-aviomiehensä Pekka Tegelmanin lapset syntyivät 1984 ja 1987. Vuonna 2021 tytär teki väitöskirjaa ja poika oli valmistunut rakennusinsinööriksi. Tavi ja Tegelman päätyivät avioeroon vuonna 1990.

Joulukuun 1993 kuvan alkuperäinen kuvateksti kertoo, miten ”Liisa Tavin kaunis ja kuulas ääni on yhä tallella ja kitara soi hänen käsissään, vaikka hänestä ei vähään aikaan ole kuulunutkaan mitään.” 

2000-luvun alussa hän ryhtyi yhdessä luottopianistinsa Arto Piispasen kanssa keräämään ohjelmistoa uudelle brasilialaista musiikkia sisältävälle levylle. Vaeltava sydän -niminen levy ilmestyi suomeksi 2002.

Vuonna 2008 Liisa Taville myönnettiin valtion taiteilijaeläke.

Vuoden 1979 kuvassa Tavi hymyilee vuoden tulokas -julisteiden rinnalla. 

Tavi on kertonut aiemmin sairastavansa kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Lääkitys kuitenkin mahdollisti tavallisen arjen. Hän sai paljon positiivista palautetta siitä, että kertoi sairastumisestaan ääneen.

– Minussa on herkkyyttä, ja se herkkyys on osa laulujani. Herkkyys voi olla voimavara, Tavi kertoi IS:n haastattelussa 2021.

–Olen tavallaan hoitanut itseäni lauluillani.

Syksyllä 2021 Liisa Tavi palasi lavoille muutaman vuosikymmenen hiljaiselon jälkeen yhdessä pianisti Arto Piispasen ja basisti Ville Rauhalan kanssa.

– En lakkaa olemasta kiitollinen, että minulla on niin hyvät miehet ympärillä. Yksin en olisi mitään, Tavi sanoi IS:lle 2021.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti