Suomen lippu puolitangossa Selänpään lentokentän alueella Kouvolassa 16. heinäkuuta 2023. Taitolentokoneen lentäjä kuoli lentonäytöksessä sattuneessa onnettomuudessa Kouvolassa sunnuntaina. LEHTIKUVA / SASU MÄKINEN
Suomen lippu puolitangossa Selänpään lentokentän alueella Kouvolassa 16. heinäkuuta 2023. Taitolentokoneen lentäjä kuoli lentonäytöksessä sattuneessa onnettomuudessa Kouvolassa sunnuntaina. LEHTIKUVA / SASU MÄKINEN© Lehtikuva

Eetu Halonen, Pekka Torvinen

Taitolentokoneen lentäjä kuoli lentonäytöksessä sattuneessa onnettomuudessa Kouvolan Valkealassa sunnuntaina. Kaakkois-Suomen poliisin mukaan onnettomuus tapahtui noin kahden aikaan iltapäivällä Selänpään lentokentällä. Kone putosi lentokentän alueella olevaan metsikköön. Onnettomuudessa ei sattunut poliisin mukaan muita henkilövahinkoja.

Kouvolan Selänpään lentokentällä järjestettiin sunnuntaina yleisölle avoin ilmailupäivä. Tapahtumasta vastasi Kouvolan Seudun Ilmailuyhdistys, joka ylläpitää myös lentokenttää.

Tapahtuman vastuullisena järjestäjänä toiminut Risto Jokinen yhdistyksestä vahvisti STT:lle, että onnettomuus sattui heidän tapahtumassaan.

Hän ei voinut sunnuntaina kommentoida kuolleen lentäjän henkilöllisyyttä, koska poliisi vastaa jatkotiedottamisesta. Jokinen kuitenkin vahvisti, että kyseessä on toinen tapahtumassa esiintyneistä kahdesta taitolentäjästä.

Jokisen mukaan onnettomuudessa pudonnut kone oli Extra-mallin taitolentokone. Koneen tarkkaa mallia hän ei osannut sanoa.

Ei välitöntä vaaraa yleisölle

Risto Jokinen arvioi, että Selänpään ilmailutapahtumassa kävi sunnuntaina satoja ihmisiä. Tapahtuma alkoi aamukymmeneltä, ja sen oli määrä kestää kello kolmeen iltapäivällä. Poliisin mukaan onnettomuudesta ei aiheutunut välitöntä vaaraa yleisölle.

Kouvolan Seudun Ilmailuyhdistyksen tapahtumissa ei ole Jokisen mukaan aiemmin sattunut vastaavia vakavia onnettomuuksia.

- Raskaat ovat tunnelmat yhdistyksessä.

Ilta-Sanomat julkaisi onnettomuudesta silminnäkijän videon. Sen perusteella lentokone lähtee edellisen taitolentoliikkeen jälkeen lähes pystysuoraan nousuun, kiertää useita kiertoja itsensä ympäri kunnes sakkaa ja putoaa maahan korkkiruuvimaisesti.

Kaakkois-Suomen poliisi kertoo aloittaneensa lento-onnettomuuden tutkinnan. Poliisi sanoo tiedottavansa tutkinnan etenemisestä seuraavan kerran aikaisintaan maanantaina.

Lentäjä kuoli Selänpään lentokentän ilmailutapahtumassa Kouvolassa

Selänpään lentokentällä sunnuntaina järjestetyssä ilmaistapahtumassa sattui tuhoisa lento-onnettomuus.

Lentäjä kuoli taitolentokoneen pudottua maahan sunnuntaina noin kello 14, tiedottaa Kaakkois-Suomen poliisi.

Kuolemaan johtanut onnettomuus sattui Kouvolassa kesken Selänpään lentokentän taitolentonäytöstä. Poliisin mukaan kone putosi metsikköön.

Selänpään lentokentällä oli käynnissä kaikille avoin ilmailutapahtuma.

Taitolentonäytöksen katsojat eivät vaarantuneet, eikä muita loukkaantunut.

Poliisi johtaa onnettomuuden tutkintaa ja tiedottamista. Poliisi aloittaa lento-onnettomuuden tutkinnan tapahtumapaikalla ja tiedottaa tarvittaessa asiasta lisää aikaisintaan maanantaina.

Suurin osa yleisöstä poistunut paikalta

Tapahtumasta vastanneesta Kouvolan seudun ilmailuyhdistyksestä kerrottiin Kouvolan Sanomille neljän aikaan sunnuntai-iltapäivänä, että tunnelma on pysähtynyt ja suurin osa yleisöstä on jo poistunut. Paikalla on pelastusajoneuvoja.

Paikalla on muutama vieraileva lentokone, jotka on tarkoitus lentää vielä tänään pois Selänpään lentokentältä.

Osa vierailevista koneista jää Selänpäähän toistaiseksi, sillä lentäjät eivät halua onnettomuuden jälkeen lentää niitä pois.

Yleisöä ohjeistettiin toimimaan pelastussuunnitelman mukaisesti. Onnettomuuden jälkeen kulkuväylät pidettiin auki, jotta pelastusajoneuvot pääsivät välittömästi paikalle. Paikan päällä oli myös yksi päivystävä ambulanssi, joka meni paikalle heti onnettomuuden tapahduttua.

Tapahtumassa esiintyi kaksi taitolentäjää

Tapahtuman vastuullisena järjestäjänä toiminut, Kouvolan seudun ilmailuyhdistyksen edustaja Risto Jokinen ei halunnut toistaiseksi kommentoida kuolleen lentäjän henkilöllisyyttä mutta vahvisti STT:lle, että kyseessä on toinen tapahtumassa esiintyneistä kahdesta taitolentäjästä.

Jokisen mukaan onnettomuudessa pudonnut kone oli Extra-mallin taitolentokone. Koneen tarkkaa mallia hän ei osannut sanoa.

Jokinen arvioi, että Selänpään ilmailutapahtumassa kävi sunnuntaina satoja ihmisiä. Tapahtuma alkoi aamukymmeneltä, ja sen oli määrä kestää kello kolmeen iltapäivällä.

Kouvolan seudun ilmailuyhdistyksen tapahtumissa ei ole Jokisen mukaan aiemmin sattunut vastaavia vakavia onnettomuuksia.

Katsojille tulossa kriisiapua

Valkealassa asuva Petri Mäkelä oli paikan päällä tapahtumassa, kun onnettomuus tapahtui.

– Kone teki sellaista kierrettä, monta kieputusta alaspäin. Alkoi näyttää, ettei lentäjä saa suoristettua konetta.

Mäkelä kertoo, että katsojia pyydettiin poistumaan kenttäalueelta onnettomuuden jälkeen.

Yleisöä oli Mäkelän mukaan paikalla paljon, mutta tarkempaa arviota hän ei osaa väkimäärästä antaa.

Mäkelä kertoo, että yleisö oli tyrmistynyt, kun onnettomuus tapahtui.

– Siellä sanottiin, että katsojille on tulossa kriisiapua.