tiistai 20. heinäkuuta 2021

21.07.21 Ke Suomi koronaviruksen neljännessä aallossa –

 

THL:n Mika Salmisen mukaan Suomi on nyt koronaviruksen neljännessä aallossa – "Jos halutaan rajoittaa tapausmääriä, niin rajoitusten kiristäminen on järkevä päätös"

Korkeat tartuntaluvut voidaan Salmisen mukaan katsoa jo taudin neljänneksi aalloksi, mutta rokotusten ansiosta tilanne on erilainen kuin talvella, sillä suurin osa vakavassa taudinriskissä olevasta väestöstä on rokotettu. Ravintolarajoituksista tulee päätöksiä tällä viikolla.

THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan Suomi on siirtynyt koronaviruksen neljänteen aaltoon. Kuva: Tommi Pylkkö / Yle

Tänään on raporoitu kesän suurin tartuntamäärä, 461 uutta koronavirustartuntaa. MTV:n haastattelussa(siirryt toiseen palveluun) ja asiaa Ylelle kommentoidessaan THL:n johtaja Mika Salminen tulkitsee korkean luvun merkitsevän sitä, että Suomi on nyt taudin neljännessä aallossa.

– Näitä aaltojahan voidaan laskea epidemiapiikkien perusteella. Esimerkiksi Espanjassa on sen perusteella ollut kuusi aaltoa. Infektiolla on aina aalto, joka kestää aina syys-talven ja kevään, ja kesällä on rauhallisempaa. Kaikissa maissa on käytetty voimakkaita rajoitustoimia, jotka ovat muokanneet epidemian kuvaa siten, että aaltoja on ollut monia. Onko tämä nyt neljäs aalto Suomessa, voi hyvinkin olla.

Salminen sanoo, että Suomi on nyt samassa tilanteessa kuin suuri osa Eurooppaa, missä tartuntaluvut ovat lähteneet nousuun.

Tilanne tässä aallossa on Salmisen mukaan kuitenkin erilainen verrattuna viime syksyyn ja talveen.

– Koskaan ei ole hyvä, että tapausmäärät nousevat, mutta tapausmäärien nousu ei tarkoita samaa tänä syksynä kuin viime syksynä ja talvena. Meillä suurin osa vakavassa taudinriskissä olevasta väestöstä on rokotettu.

Salmisen mukaan tällä hetkellä yli 70 vuotta täyttäneiden osuus kaikista uusista tartunnoista on alle yhden prosentin.

Tartunnat leviävät enimmäkseen rokottomattomien joukossa ja kohdistuvat nyt enimmäkseen nuoriin.

Salminen kertoo, että rajoituksia on purettu juuri vaikuttavimmasta päästä. Nyt hän arvelee, että rajoituksiin palataan joillakin alueilla lähipäivinä. THL ei aio vastustaa uusia rajoituksia, joista valtioneuvosto päättänee jo tällä viikolla.

– Jos halutaan yrittää rajoittaa tapausmääriä, niin se (rajoitusten kiristäminen) on järkevä päätös, Salminen sanoo.

Nuoria Salminen haluaakin muistuttaa yöelämän korkeasta riskistä koronan suhteen. Ongelmallisena hän pitää myös sitä, että tartuntoja tapahtuu ravintoloiden ulkopuolella yksityistilaisuuksissa.

– Täällä eteläisessä Suomessa ja kaupungeissa tartunnan riski yöelämässä on aika korkea, ja se on itse kunkin hyvä ymmärtää, kun valitsee mitä tekee. Tässä vaiheessa olisi viisasta yrittää vähän vähentää sitä kanssakäymistä isojen ihmismäärien kanssa. Sillä pystytään vähentämään myös omaa riskiä sairastua, Salminen toteaa.

Ministeri Kiuru Ylelle: Ravintolarajoituksia tulossa

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi viime perjantaina Ylen aamussa, että tämän viikon torstaina on tarkoitus ottaa käyttöön ravintolarajoituksia kiihtymisvaiheen alueilla.

Ravintolat menisivät Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Varsinais-Suomessa kiinni viimeistään kello yksi yöllä. Anniskelu loppuisi puoliltaöin eli kello 12. Uudellamaalla on samat rajoitukset.

– Olemme menossa huolestuttavaan suuntaan, meillä on jonkinlainen kilpajuoksu meneillään. Rokotekattavuus nousee, mutta deltavariantti leviää entistä ärhäkämmin, Kiuru sanoi.

Kiuru kertoi, että ministeriö aikoi pyytää lausunnot kiihtymisvaiheen alueilta. Niiden tuli arvioida tähän päivään mennessä, onko tilanne sellainen, että ravintolarajoitukset tulevat ja alueet pysyvät kiihtymisvaiheessa.

Aluehallintovirastot päättävät muista kuin ravintoloihin kohdistuvista alueellisista koronatoimista.

Voit katsoa Kiurun haastattelun alta:

Aluehallintovirastot eivät ole vielä päättäneet uusista rajoituksista

Ravintolarajoituksista päättää valtioneuvosto.

Sen sijaan esimerkiksi yleisötilaisuuksia ja asiakastiloja, kuten kuntosaleja, koskevat rajoitukset ovat aluehallintovirastojen ja kuntien vastuulla.

Yle kysyi Etelä-Suomen sekä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastoilta, onko kiihtymisvaiheen alueille suunnitelmissa uusia rajoituksia.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston peruspalveluiden johtaja Leena Laajala sanoo Ylelle, että alueen koronaryhmä kokoontuu huomenna kello 10 alkaen, joten uutta tietoa saadaan sen jälkeen.

Tänään kiihtymisvaiheeseen siirtynyt Pirkanmaa kuuluu Sisä-Suomen aluehallintoviraston piiriin.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Oona Mölsä puolestaan sanoo, että aluehallintovirasto ei ole tällä hetkellä tekemässä uusia rajoituspäätöksiä, mutta tilannetta seurataan jatkuvasti koronakoordinaatiorymien kanssa yhdessä.

Kymenlaakso, Päijät-Häme ja Uusimaa puolestaan kuuluvat Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueeseen. Uudeltamaalta kiihtymisvaiheessa ovat pääkaupunkiseutu ja Itä-Uusimaa.

Kiihtymisvaiheessa on myös Varsinais-Suomi, mutta se kuuluu Lounais-Suomen aluehallintoviraston alueelle.

HUS ei näe syytä siirtyä vielä leviämisvaiheeseen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä HUSissa ei vielä nähdä syytä siirtyä alueella kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen.

HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärveä loman ajan sijaistava HYKS-sairaanhoitoalueen johtaja Matti Holia sanoo, että asiaa varmasti tarkastellaan tällä viikolla nousevien tartuntalukujen takia, mutta olennaista on kuitenkin terveydenhuollon kantokyvyn säilyminen. Nyt tartunnat eivät uhkaa sitä.

– Itse uskoisin, että pysytään kiihtymisvaiheessa. Näyttää siltä, että terveydenhuollon kantokyky ei tällä hetkellä ole uhattuna, koska rokotuksista johtuen vähemmän ihmisiä päätyy sairaalahoitoon. Tällä hetkellä heitä on vain kymmenen, Holia arvioi.

Holian mukaan tilanne on hyvä rokotekattavuuden koko ajan parantuessa. Hän korostaakin sitä, että rokotukset ovat olennaisesti helpottamassa tilannetta.

TAKAISIN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti