torstai 29. heinäkuuta 2021

29.07.21 To Suomen koronatartuntojen määrä

 

Suomen koronatartuntojen määrä loikkasi viikossa lähes kolmanneksen

Eniten tartuntoja on vastikään täysi-ikäisiksi tulleilla. Sairaaloiden tilanne on rauhallinen, mutta nuorten tartunnat näkyvät myös niissä. Rokotusten eteneminen on suojellut ikääntyneitä hyvin.

Kuva: Matti Myller / Yle

Suomessa todettiin viime kalenteriviikolla 2 895 uutta COVID-19-tartuntaa eli lähes 30 prosenttia enemmän kuin toissa viikolla, kertoo THL:n viikoittainen koronakatsaus. Nyt ollaan jo viime helmikuun luvuissa kasvun jatkuttua viidettä viikkoa.

Sataatuhatta ihmistä kohden on kahden viime viikon aikana todettu 93 tartuntaa. Edellisten kahden viikon luku oli 54.

Koronatesteissä on käyty selvästi aiempaa ahkerammin. Viime viikolla koronanäytteen antoi 116 000 ihmistä.

Näytteistä 2,5 prosenttia oli positiivisia, noin prosenttiyksikön enemmän kuin kesäkuun lopussa. Viime viikon testimäärät voivat vielä täydentyä takautuvasti, THL:stä kerrotaan.

Kuusi aluetta on siirtynyt viime päivinä perustasolta kiihtymisvaiheeseen: Kanta-Hämeen, Satakunnan, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirit sekä HUS:n alueella Länsi-Uusimaa.

Sairaanhoitopiirien kokonaisarvio epidemiatilanteesta keskiviikkona 27.8.2021 Kuva: THL

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Varmistetut tartunnat kunnittain ja sairaanhoitopiireittäin

Tapauksia yhteensäPer 100 000 asukasta
Muutos eiliseen

Helsinki ja Uusimaa

60 481+379

Varsinais-Suomi

11 208+109

Pirkanmaa

6 279+56

Päijät-Häme

3 736+21

Pohjois-Pohjanmaa

3 393+29

Keski-Suomi

2 832+26

Vaasa

2 531+7

Kanta-Häme

2 134+16

Satakunta

1 901+18

Kymenlaakso

1 855+21

Pohjois-Savo

1 523+19

Etelä-Karjala

1 309+9

Etelä-Savo

1 052+4

Etelä-Pohjanmaa

948+7

Pohjois-Karjala

932+14

Lappi

752+4

Länsi-Pohja

663+1

Kainuu

497+12

Keski-Pohjanmaa

480+3

Ahvenanmaa

411+6

Itä-Savo

343+4

Päivitetty 29.7.2021 klo 11.43. Lähde: THL, Yle.

Tartunnat kirjataan ensisijaisesti tartunnan saaneen kotikuntaan.

Tiedot haettu THL:n tartuntatautirekisteristä. Sairaanhoitopiirien itsenäisesti raportoimat luvut voivat poiketa grafiikan luvuista, koska tietojen kirjaamisessa tartuntatautirekisteriin voi olla viivettä.

Sairaanhoitopiirin tartuntojen kokonaismäärä ei välttämättä täsmää taulukon kuntien tartuntojen kokonaissummaan, koska THL ei raportoi tarkkoja tartuntamääriä kunnista, joissa on on alle 5 tartuntaa.

COVID-19 leviää edellisten viikkojen tapaan nuorten aikuisten keskuudessa, kuten muuallakin Euroopassa. Nuorten tartuntojen lähteitä ovat ennen muuta baarit ja muut joukkoillanvietot.

Heinäkuun alusta etenkin 15–29-vuotiaiden tartuntakäyrä on ollut erityisen jyrkässä nousussa. Viime viikon tartunnoista yli puolet todettiin heillä. Suurin ryhmä olivat 18–21-vuotiaat.

Tartuntojen kasvuluvuissa näkyy toisaalta myös ulkomaanmatkailun vilkastuminen. Kahdeksan prosenttia viime viikon tartunnoista oli saatu ulkomailla, ja kahdella prosentilla Suomessa sairastuneista virus oli jonkun ulkomaantuliaisena saatu jatkotartunta.

Karanteeniin joutuneiden määrä pysyi likipitäen toissa viikon luvussa, noin kuudessatuhannessa. Uusista tartunnoista neljännes todettiin ihmisillä, jotka jo olivat karanteenissa. Heidän osuutensa oli pienessä laskussa.

Viime viikon kotimaantartunnoille kyettiin selvittämään lähde kahdessa kolmasosassa tapauksista. Toissa viikolla osuus oli hieman suurempi.

Alueilta, joilla koronatartuntoja ilmenee nyt paljon, on kerrottu, että tartuntaketjujen jäljittäminen on hankaloitunut. Koulutetuista jäljittäjistä on pulaa kesälomakauden takia, eivätkä tartunnan saaneet ja altistuneet aina anna kaikkia lain edellyttämiä tietoja ketjun katkaisemiseksi, ruuhka-alueilta kerrotaan.

Näin sairaaloihin päätyneiden määrät ovat muuttuneet heinäkuun aikana. Koronaan on menehtynyt kuusi ihmistä. Ennusteessaan THL pitää mahdollisena, että tulevina viikkoina on aloitettava jopa 16 uutta tehohoitojaksoa. Kuva: THL

Koronapotilaiden sairaalahoidon tarve on kasvanut viime viikkoina hieman mutta pysynyt silti suhteellisen alhaisena, THL kertoo. Sairaaloihin päätyy nyt ennen muuta nuoria ja rokottamattomia.

Keskiviikkona sairaaloissa oli 57 potilasta, joista 48 tarvitsi erikoissairaanhoitoa ja kuusi tehohoitoa. THL ennustaa, että seuraavaan viikkokatsauksen mennessä uusien erikoissairaanhoito- ja tehohoitojaksojen määrä nousee jossakin määrin.

Samaan aikaan etenevät rokotukset. 65 prosenttia väestöstä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen ja toinenkin on jo 32 prosentilla. Rokotuksen teho näkyy: hyvin harva ikääntynyt on saanut tartunnan sitten kevään.

THL painottaa rokotusten ottamista ajallaan, maskien, välimatkojen ja muiden suojatoimien jatkamista sekä yhteistyötä koronajäljittäjien kanssa. Erityistä varovaisuutta toivotaan niiltä, jotka mielivät ulkomaille.

Ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan, Intiaan ja Venäjälle, THL muistuttaa ja lisää itse, että varovainen kannattaa olla muuallakin, myös Euroopassa.

Katso päivittyvä koronavirustilanne taulukkoina ja grafiikkakuvina

TAKAISIN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti