Koronatartunnat ampaisivat nousuun Suomessa, HUSin apulaisylilääkäri: "Kahden rokoteannoksen kattavuus on riittämätön"
Suomessa raportoitiin tänään yli 600 uutta tartuntaa. Se on maaliskuun jälkeen korkein lukumäärä. HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen lisäisi tapahtumien turvallisuutta koronapassilla.
Tänään kerrotut kesän korkeimmat koronatartuntalukemat huolestuttavat HUSin infektiotautien apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaista.
– Nyt ei ole aika palata normaaliin, koska kahden rokoteannoksen kattavuus on riittämätön, hän sanoo painokkaasti.
Koko maassa uusia tartuntoja todettiin tänään tiistaina 612. Viimeksi yhtä suuria tartuntalukuja tilastoitiin maaliskuussa. Eniten tartuntoja raportoitiin Uudellamaalla, jossa positiivisia näytteitä oli 329.
– Tällä hetkellä epidemiamme leviää ravintoloissa, baareissa, isoissa yksityistilaisuuksissa ja juhlissa, festivaaleilla sekä yleisötapahtumissa, Ruotsalainen luettelee.
Eilen useat sairaanhoitopiirit siirtyivät lisääntyneiden tartuntamäärien vuoksi perustasolta kiihtymisvaiheeseen.
– Kokonaiskuvana epidemiatilanne on menossa huolestuttavaan suuntaan koko Suomessa.
Tartuntamäärien kasvu kertoo Ruotsalaisen mukaan erityisesti siitä, että rokotuskattavuus ei riitä estämään tartuntoja väestössä, joka liikkuu paljon. Korkeissa luvuissa näkyy myös se, että useat alle 30-vuotiaat ovat edelleen rokottamatta tai he ovat saaneet vain yhden rokoteannoksen.
THL:n Salminen: Sairaalapotilaiden määrässä ei suurta kasvua
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen pitää rauhoittavana asiana sitä, että sairaalaan joutuneiden tai menehtyneiden potilaiden määrässä ei ole ollut suurta kasvua.
Salmisen toive on, että rokotuskattavuutta kasvattamalla syksy voitaisiin käynnistää suhteellisen normaaleissa oloissa.
– Tilanne paranee syksyä myöten päivä päivältä rokotussuojan suhteen. Se vaikuttaa siihen, että tartunnat riskiryhmissä vähenevät ja riski sille, että joku sairastuu vakavasti, laskee.
Tällä hetkellä tartuntoja esiintyy Salmisen mukaan etenkin 18–25-vuotiaiden keskuudessa ja tartuntoja ja altistumisia syntyy sellaisissa ympäristöissä, joissa tapahtuu paljon kontakteja.
– Iltaelämään liittyy paljon tartuntariskejä. Siihen voi vaikuttaa ravintolarajoituksin jossain määrin, mutta kysymys on, että jos tapausmäärien kasvun vaikutukset ovat vielä melko pieniä, niin ovatko rajoitukset oikeasuhtaisia.
Lisäksi koronavirus leviää hänen mukaansa yksityistilaisuuksissa, joihin on hankalampi vaikuttaa rajoituksin.
HUS-alueen tartunnat ovat olleet maan korkeimpia läpi epidemian, mutta Salminen on huolissaan myös muun maan tilanteesta.
– Muu Suomi on yhteenlaskettuna ilmaantuvuuden suhteen kovemmassa kasvussa kuin HUS, eli tämä ei ole suinkaan tilanne vain HUSissa.
Koronapassilla takaisin normaaliin elämään
Suomessa on edelleen voimassa kansallinen koronastrategia ja meillä pitää olla kyky reagoida muuttuneeseen epidemiatilanteeseen ottamalla käyttöön strategian mukaisia rajoitustoimia, HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen sanoo.
Ruotsalainen muistuttaa ihmisiä myös henkilökohtaisen vastuun kantamisesta muiden ja oman itsensä suojaamisessa.
– Helpoimmat varotoimet kaikille ovat edelleen maskit julkisissa tiloissa ja joukkoliikennevälineissä sekä turvavälit. Lisäksi jokaisen rokotusvuorossa olevan on tärkeää ottaa kahden koronarokotteen annos, jotta paluuta normaaliin voitaisiin edistää.
Kiihtymisalueella pitäisi kiinnittää huomiota terveysturvallisten tapahtumien järjestämiseen, johon ei riitä Ruotsalaisen mukaan tällä hetkellä vaadittavat käsidesi, pintojen puhdistaminen ja yksilön vastuulla olevat turvavälit.
– Tauti, joka leviää pisarateitse ja aerosoleina, ei ole estettävissä käsidesillä ja pintojen pesemisellä, hän sanoo.
Yksi ratkaisu terveysturvallisuuden lisäämiseen tapahtumissa on Ruotsalaisen mukaan koronapassi. Sen avulla voitaisiin hivuttautua vuoden loppuun mennessä normaaliin elämään.
– Tarvitaan uusi strategia, jossa koronapassilla on merkittävä osuus. Se takaisi parhaiten terveysturvallisten tapahtumien järjestämisen.
Juttua päivitetty 27.7. kello 15.25 lisäämällä THL:n Mika Salmisen kommentit.
Lue lisää:
Virologian professori Olli Vapalahti: Vielä ei ole rajoitusten poistamisen aika
Voit keskustella aiheesta tämän jutun alla tänään tiistaina 27.7.2021 kello 23 saakka.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti