tiistai 31. maaliskuuta 2020

01.04.20 Ke Olin terve

"Olin terve, urheilullinen ja savuton – enkä yhtäkkiä pystynyt hengittämään" – Ylen haastattelema 38-vuotias Fausto Russo kertoo taistelustaan koronavirusta vastaan

Covid19-tauti kaatoi italialaisen kuntosaliyrittäjän vuoteeseen. Nyt hän on neljättä viikkoa sairaalahoidossa.
Koronavirus

Fausto Russo
Rooman eteläpuolella asuva Fausto Russo yllättyi joutuessaan koronaviruksen johdosta sairaalaan.Fausto Russo
ROOMAVanhusten ja sairaiden tauti, ajatteli 38-vuotias italialainen kuntosaliyrittäjä Fausto Russo koronaviruksen aiheuttamasta covid19-taudista vielä kuukausi sitten.
Italiassa tauti oli jo päässyt leviämään pohjoisessa ja kuntia oli karanteenissa, mutta Russon pienessä kotikaupungissa Minturnossa Rooman eteläpuolella oli todettu vain muutamia virustartuntoja.
Sitten hän oppi, ettei edes hän – hyväkuntoinen ja terve alle nelikymppinen – ole turvassa virukselta.
– Olen aina harrastanut urheilua ja valmennan jalkapallojoukkueita. En ole koskaan polttanut tupakkaa eikä minulla ole ollut kuumetta kymmeneen vuoteen. Ja yhtäkkiä olin sairaalassa enkä pystynyt hengittämään, Russo kertoo Ylelle videoyhteyden kautta Santa Maria Gorettin sairaalasta Latinan kaupungista.
Lue myös: 80 kysymystä ja vastausta koronaviruksesta

Tyhjää Duomon aukiota Milanossa puhdistettiin 31. maaliskuuta.
Italia taistelee nyt kaikin keinon koronaviruksen leviämistä vastaan. Tyhjää Duomon aukiota Milanossa puhdistettiin 31. maaliskuuta.Andrea Fasani / EPA

Myös nuoria teho-osastolla

Italian terveysviraston raportin mukaan(siirryt toiseen palveluun) maassa ennen maaliskuun 26. päivää todetuista koronavirustartunnoista yhteensä lähes 44,2 prosenttia oli todettu alle 60-vuotiailla.
Alle nelikymppisiä puolestaan tartunnan saaneista testatuista oli vajaat 12 prosenttia. Viruksen aiheuttamaan tautiin kuolleista alle 60-vuotiaita on 4,8 prosenttia ja alle 40-vuotiaita 0,2 prosenttia.
Yhteensä Italiassa oli maaliskuun viimeisenä päivänä todettu lähes 102 000 koronavirustartuntaa. Heistä covid19-tautiin oli menehtynyt 11 591 ja sairaalahoidossa on 31 776 potilasta.
Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Italialaisissa tiedotusvälineissä on epidemian aikana ollut jatkuvasti uutisia sairaalassa osastohoidossa tai teho-osastolla hoidettavista työikäisistä.
Maan terveysvirasto ei tilastoi tehohoidossa olevia potilaita ikäryhmän mukaan. 10. maaliskuuta koronaviruksen pahiten runteleman Lombardian hallintoalueen terveyskomissaari Giulio Gallera kertoi(siirryt toiseen palveluun), että alueella tehohoidossa olevista kahdeksan prosenttia oli 25–49-vuotiaita.
Myös Ylen maaliskuussa haastattelema bergamolainen kirurgi Caterina Simon kertoi, että kaupungin Papa Giovanni XXIII -sairaalassa hoidetaan kaikenikäisiä yli 30-vuotiaita covid19-potilaita. Simonin mukaan nuoremmat hoidettavat joutuivat usein olemaan osastohoidossa viikkoja.
Näin kävi myös Ylen haastattelemalle Fausto Russolle.

“Aika ei kulu millään”

Russolla koronaviruksen aiheuttama tauti alkoi flunssan oireilla. Maaliskuun alussa hän alkoi kuumeilla ja soitti lääkärilleen, joka pyysi häntä pysymään kotona ja ottamaan särkylääkettä.
Kolme päivää myöhemmin Russon tila oli huonontunut niin, ettei hän pysynyt jaloillaan. Lihaksia särki, ruokahalu oli poissa eikä kuiva yskä jättänyt rauhaan. Tuona iltana suojavarusteisiin pukeutuneet ensihoitajat hakivat hänet kotoa sairaalaan.
Russolle hyvästiksi vilkuttivat tämän kaksi pientä poikaa ja vaimo, jotka jäivät kotiin kahden viikon karanteeniin. Koronavirus oli aiheuttanut Russolle molemminpuolisen keuhkokuumeen, minkä johdosta hänellä oli huomattavia hengitysvaikeuksia.
– Minusta tuntui, kuin pää olisi ollut painettuna veden alle, haukoin happea mutta en saanut sitä, hän kertoo.

Potilas makaa sairaalavuoteessa hengitysmkoneessa, sängyn ympärillä useita sairaalalaitteita. Kasvot pixelöity.
Italiassa on tähän mennessä kuollut lähes 12 000 ihmistä koronaviruksen aiheuttamiin oireisiin. Koronapotilas hengityskoneessa milanolaisessa sairaalassa maaliskuun lopussa.EPA-EFE / Andrea Fasani

Sairaalan osastolla Russolle aloitettiin ylipainehengityshoito eli cpap-hoito, jossa hänelle asetettiin koko pään ja kasvot peittävä muovihuppu.
– Olin kuusi päivää ja yötä sängyssä se huppu päässä, mikä teki nukkuma-asennon löytämisestä mahdotonta. Laite humisi kovaäänisesti korvan vieressä, eikä aika kulunut millään, Russo kuvailee.
Pahinta sairastamisessa oli Russon mukaan kuitenkin yksinäisyys.
– Lääkärit ja hoitajat kävivät luonani tartuntavaaran vuoksi vain pikaisesti. Perhe ja ystävät ovat kaukana, eikä kukaan tue. Makasin yksin ajatuksiini uppoutuneena ja vain odotin, Russo kuvailee.
– Kaikki itsestään selviltä tuntuvat asiat, kuten rakkaan ihmisen halaus, kävelylenkki tai viinilasillinen alkoivat tuntua kaukaisilta.

Apua kokeellisesta lääkehoidosta

Russoa lääkittiin happihoidon aikaan parasetamolilla ja antibiooteilla. Kuuden päivän jälkeen hoito lopetettiin ja Russo sai lääkettä, jonka vaikuttava aine on tosilitsumabi. Tavallisesti sitä käytetään esimerkiksi reuman hoidossa.
– Parin päivän päästä siitä oloni alkoi kohentua, ja pikkuhiljaa olen tarvinnut yhä vähemmän lisähappea, Russo kertoo.
Italialaismedioiden mukaan(siirryt toiseen palveluun) maassa useilla paikkakunnilla covid19-potilaita on hoidettu tosilitsumabia sisältävillä lääkkeillä. Maan terveysministeriön mukaan sen tehoa tautia vastaan testataan(siirryt toiseen palveluun) nyt isommalle potilasjoukolle.

EPA
Italiassa koronaviruksen aiheuttamaan terveysuhkaa herättiin verrattain myöhään. Nyt maassa on eniten tautiin menehtyneitä koko maailmassa.

Nyt Russo on ollut sairaalassa yli kolme viikkoa. Hän kertoo, että voi jo hyvin ja haluaisi kovasti palata kotiin perheensä luo.
Hengittäminen ja puhuminen eivät tuota hänelle enää suuria vaikeuksia. Silti hänen koronavirusnäytteensä ei ole edelleenkään negatiivinen, eikä häntä voida vielä kotiuttaa.
Russolla on ollut aikaa ajatella. Hän ei vieläkään tiedä, mistä sai tartunnan, mutta arvelee sen tapahtuneen hänen omistamallaan kuntosalilla, jossa hän helmikuun lopussa työskenteli ja tapasi ihmisiä normaalisti.
– Koronavirus yllätti Italian täysin, sekä kansalaiset että hallituksen. Aliarvioimme riskit ja nyt kärsimme virheistämme. Epidemia pitää pysäyttää pikimmiten, jotta voimme palata normaaliin, Russo miettii.
Lue lisää:
Uusimmat tiedot koronaviruksesta
Italiassa jo lähes 12 000 kuollutta, mutta uusien tartuntojen määrä hidastuu – rajoituksia jatketaan ainakin 12. huhtikuuta asti
Pormestari raivosi kurittomille Italiassa: Arkussa ei ole väliä, miten hiuksesi ovat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti