Ensimmäiset koronatartunnat löytyivät Etelä-Savosta – Essote määräsi Urpolan yhden koululuokan ja opettajat karanteeniin
Karanteeni kestää 26. maaliskuuta saakka.
Etelä-Savon ensimmäiset kaksi koronavirustartuntaa ovat löytyneet. Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote kertoo, että tartuntaketjujen selvitys on käynnissä.
Mikkelin kaupungin Urpolan koulun yhden luokan oppilaat ja koulun opetushenkilökunta on määrätty karanteeniin. Perusteena on altistuminen sairastuneeseen henkilöön.
Se kestää 26. maaliskuuta saakka
Mikkelin kaupunki kertoo tiedotteessa, että Urpolan koulun opettajan lähiomaiselta otettu koronavirusnäyte on todettu positiiviseksi. Tartunnan saanut henkilö on kotikaranteenissa ja tartuntaketjun selvitys on käynnissä.
Kyseinen opettaja ja samassa luokassa toiminut koulunkäyntiavustaja on testattu. Tulokset eivät ole valmistuneet.
Koulunkäynti jatkuu Urpolassa, opetusta sijaisvoimin
Altistunut voi olla täysin terve ja karanteenin tarkoitus on epidemian etenemisen hidastaminen. Tärkeintä Essoten ja kaupungin mukaan on, että flunssaoireiset henkilöt jäävät nyt kotiin matalalla kynnyksellä.
Essote viestii aktiivisesti tilanteesta ja koronataudista internetsivuillaan.
Koulunkäynti muiden oppilaiden osalta jatkuu Urpolan koulussa maanantaina. Opetusta annetaan sijaisjärjestelyin.
Opiskelujärjestelyistä tiedotetaan tarkemmin koteihin erillisellä tiedotteella Wilma-järjestelmän kautta viikonlopun aikana. Mahdollisista lisätoimista tiedotetaan myöhemmin.
Muissa Mikkelin kaupungin kouluissa koulunkäynti jatkuu normaalisti.
Juttua on päivitetty Mikkelin kaupungin tiedoilla kello 13.47.
Essote peruu hammashoidon aikoja koronavirustilanteen takia — Asiakkaille pyritään ilmoittamaan peruutus henkilökohtaisesti
Palvelutalot ovat vierailukiellossa, mutta saattohoitopotilaiden tapaaminen sallitaan.
Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote peruu hammashoidon kiireettömät ajat 12.4. saakka koronavirustilanteen takia.
Asiakkaille pyritään ilmoittamaan peruutus henkilökohtaisesti, Essote kertoo tiedotteessa.
Kiireettömän hammashoidon aikoja ei voi varata seuraavan neljän viikon aikana.
Essote tiedottaa, että hammaslääkäripäivystys on avoinna arkisin kello 8–15 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä kello 10–12.30.
Ajanvaraus tehdään vain puhelimitse numerosta 015 194 4410. Soittoaika on arkisin kello 7.30–15 ja viikonloppuisin kello 9–10.
Essote muistuttaa omaisia palvelutalojen vierailukiellosta
Essote asetti lauantaina (14.3.) vierailukiellon alueen palvelutaloille. Kuntayhtymä haluaa muistuttaa tämän kiellon noudattamisesta.
– Ymmärrän omaisten huolen. Heidän kannattaa kuitenkin muistaa, että juuri näillä käynneillä he voivat levittää koronaviruksen laajalti kaikkein vaaranalaisimpiin riskiryhmiin. Nyt omaisiin kannattaa olla yhteydessä esimerkiksi puhelimella. Käymään ei saa mennä, muistuttaa tartuntatautien ylilääkäri Hans Gärdström.
Poikkeuksen muodostavat saattohoitopotilaat, joiden luokse oireettomat omaiset ja läheiset voivat mennä. Saattohoidolla tarkoitetaan vaikeasti sairaan ihmisen hoitoa tilanteessa, jossa parantavasta hoidosta on luovuttu ja joiden suhteen lääkäri on tehnyt päätöksen saattohoidosta.
– Jos ei ole varma, onko omainen saattohoidossa, kannattaa aina vaikka puhelimitse tarkistaa ennen kuin lähtee palvelutalolle, tähdentää Essoten vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Niina Kaukonen.
Omatorin kaikki avoimet tilaisuudet on jouduttu perumaan
Essote joutuu myös rajoittamaan päivä- ja työtoimintaa sekä suunniteltuja jaksohoitoja. Asiakkaita ja heidän omaisiaan informoidaan tästä ja myös siitä, miten korvaava hoito kotona toteutetaan. Samoin Omatorin kaikki avoimet tilaisuudet on jouduttu perumaan koronaviruksen aiheuttaman uhan takia.
Koronaviruksen vakavia tautitapauksia ja kuolemantapauksia on havaittu eniten yli 70-vuotiailla, joilla on jo jokin perussairaus, esim. diabetes, korkea verenpaine tai sydän- ja verisuonitauti. Korkein riski on yli 80-vuotiailla.
Koko Urpolan koulu karanteeniin – Varotoimenpide, tiedottaa kaupunki
Mikkelissä koko Urpolan koulu määrätään karanteeniin maanantaiaamusta alkaen.
Kaupunki tiedottaa tehneensä päätöksen sunnuntaina myöhäisiltana saamiensa tietojen mukaan.
Kokonaiskaranteenia sanotaan varotoimenpiteeksi. Päätös on tehty terveydenhuollon asiantuntijoiden kanssa.
Viime viikolla Urpolan koulun yksi luokka laitettiin karanteeniin.
Opetusta ei enää järjestetä koululla, vaan kaikki oppilaat tullaan asettamaan karanteeniin.
Oppilaat opiskelevat kotona Wilmassa lähetettyjen ohjeiden mukaisesti.
Urpolan koululle tulevista oppilaista, jotka eivät ole ehtineet saada tietoa koulun sulkemisesta, huolehditaan maanantaina tarvittaessa normipäivän ajan ja heille tarjotaan kouluruoka.
Kaupunki tiedottaa koululle menemisen olevan turvallista. Koulutilat on sunnuntaina siivottu, ja koululle tuleva henkilöstö ei ole ollut lähikontaktissa altistuneiden henkilöiden kanssa.
Koulupäivän aikana toimitaan mahdollisuuksien mukaan ulkona ja turvaetäisyyksistä huolehditaan. Karanteenin kestosta tiedotetaan tarkemmin tämän päivän aikana.
Mikä on karanteeni?
Muun muassa Essote on tiedottanut siitä, mitä karanteenilla tarkoitetaan. Sillä rajoitetaan terveen henkilön liikkumisvapautta ja estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin.
Karanteeniin asettaminen ei tarkoita automaattisesti tartunnan saamista.
Karanteenissa olevan henkilön pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ulkona voi pikaisesti käydä esimerkiksi omalla pihalla välttäen kuitenkin kaikkea muuta kuin samassa taloudessa asuvien kontaktia.
Mikkelin kaupunki kehottaa: Vältä joukkoliikennettä
Suosituksella pyritään torjumaan koronaviruksen leviämistä.
Mikkelin kaupunki kehottaa välttämään joukkoliikenteen käyttöä.
Kaupungin tiedotteen mukaan suosituksena on, että paikallisliikenteen sijaan ihmiset kävelisivät tai pyöräilisivät lyhyet matkat.
Lisäksi linja-autoissa vältetään käteisellä maksamista. Lipun voi ostaa myös mobiililippusovelluksella.
Suositus johtuu koronavirusepidemiasta. Rajoittavilla toimenpiteillä pyritään estämään viruksen leviämistä.
Poikkeusolot käyttöön: koulut ja rajat kiinni, yli 70-vuotiaat kotiarestiin, harrastus-, kerho-, kulttuuri- ja urheilukokoontumisille stoppi
Valtioneuvosto on presidentin kanssa todennut poikkeusolot. Valmiuslaki otetaan käyttöön. Valtioneuvosto käsittelee tiistain istunnossaan valmiuslain käyttöönottoasetuksen ja soveltamisasetukset.
Hallitus on päättänyt keskeyttää lähiopetuksen oppilaitoksissa kouluista korkeakouluihin keskiviikosta alkaen. Päiväkodit pysyvät toiminnassa kriittisillä aloilla työskentelevien vanhempien työssäkäynti.
Suomi aloittaa valmistelun rajojen sulkemiseksi pikaisella aikataululla. Suomen kansalaisille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen. Tavaraliikenne jatkuu.
Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä kielletään. Samoin kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa.
Hallitus velvoittaa yli 70-vuotiaita pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan. Linjaus ei koske valtiojohtoa, kansanedustajia ja kunnallisia luottamushenkilöitä.
Valtio sulkee valtion ja kuntien museot, teatterit, kirjastot sekä urheilu-, nuoriso-, järjestö-, harrastus- ja kerhotilat. Yksityisen ja kolmannen sektorin sekä uskonnollisten yhteisöjen suositellaan toimivan samoin.
Hallitus on päättänyt rajoittaa julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön. Tarpeetonta oleskelua yleisillä paikoilla suositellaan välttämään.
Pääministeri Sanna Marin totesi, että viime viikon jälkeen tilannekuva Suomenkin osalta on muuttunut. –Voidaan nyt jo todeta, että elämme hyvin poikkeuksellista aikaa, Marin sanoi.
Ministeri Krista Kiurun mukaan keskeisintä on, että ikäihmiset pidetään suojassa. Meistä jokainen voi vaikuttaa siihen. Kaikki toimet perustuvat ikäihmisten ja erityisryhmien suojaamiseen.
Hallitus on päättänyt rajoittaa julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön. Tarpeetonta oleskelua yleisillä paikoilla suositellaan välttämään.
TAKAISIN
Koronavirukseen sairastunut työikäinen joutui tehohoitoon Mikkelissä
Yksi koronavirukseen sairastunut potilas on joutunut tiistaina tehohoitoon Mikkelin keskussairaalassa.
Yksi koronavirukseen sairastunut potilas on joutunut tiistaina tehohoitoon Mikkelin keskussairaalassa. Hän on aikuinen työikäinen henkilö.
Kaikkiaan tehohoidossa on Suomessa tällä hetkellä tiettävästi yhteensä kaksi koronavirukseen sairastunutta.
Toinen koronaviruspotilas on tehohoidossa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n alueella.
Kaikkiaan Suomessa on tällä hetkellä 319 laboratoriossa varmennettua tartuntaa. Etelä-Savossa varmennettuja tartuntoja on yhteensä viidellä henkilöllä, joista kaksi on sairaalahoidossa.
– Läheisten tulee välttää vierailuja Mikkelin keskussairaalaan jo ennen poikkeustilan nojalla tulevaa vierailukieltoa. Poikkeustilan aikanakin sairaalassa voivat vierailla tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla, kertoo Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymänEssoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.
Ministeriö selvittää parhaillaan tehohoitopaikkojen tämänhetkistä määrää koronavirusepidemian takia.
Nopean laskun perusteella tehohoitopaikkoja on nyt yhteensä noin 300. Lisäksi lievempää hoitoa tarvitseville on tehovalvontapaikkoja ja muita valvontapaikkoja.
Nyt on päätettävä, haluaako Suomeen tulla", liikkumista estetään Suomen rajoilla, lääkkeiden saantia rajoitetaan – Näistä 5 asiasta hallitus päätti
Hallitus kertoi tiistaina uusista päätöksistä.
Hallitus kertoi tiistaina iltapäivällä uusista rajoituksista, joilla se yrittää estää koronaviruksen leviämistä. Toimilla yritetään myös huolehtia esimerkiksi siitä, että lääkkeitä riittää niitä tarvitseville.
1. Rajat lähes kiinni
Rajaliikennettä aletaan rajoittaa voimakkaasti ylihuomisesta torstaista klo 00 alkaen. Käytännössä Suomi ottaa käyttöön sisärajatarkastukset ja useita rajanylityspaikkoja suljetaan.
Tavaraliikenteen ja matkustajien paluuliikenteen vuoksi Helsinki–Vantaan, Maarianhaminan ja Turun lentoasemat pidetään auki. Kaikki muut lentoasemat suljetaan kansainväliseltä liikenteeltä.
Itärajalla rajoitetaan liikennettä ja aukioloaikoja. Henkilöliikenne Vainikkalan rajanylityspaikan kautta keskeytetään.
Suomen ja Norjan välisellä rajalla Kilpisjärvi, Karigasniemi, Kivilompolo, Nuorgam, Näätämö ja Utsjoki pidetään auki tavara- ja paluuliikenteelle.
Suomen ja Ruotsin rajalla Karesuvanto, Kolari, Muonio, Pello, Tornio ja Ylitornio pidetään auki tavara- ja paluuliikenteelle.
Rajavartiolaitos voi sallia työmatkaliikenteen hyvin perustellusta syystä.
– Suomi ja koko maailma on koronaviruksen takia erittäin vakavassa tilanteessa. Näillä päätöksillä hallitus haluaa osaltaan turvata suomalaisen yhteiskunnan ja terveydenhoitojärjestelmän toimintakykyä poikkeusoloissa, sanoi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) hallituksen tiedotustilaisuudessa.
2. Ulkomailla asuvien suomalaisten päätettävä, tulevatko he Suomeen
Hallitus muistuttaa, että kenenkään ei pidä matkustaa nyt ulkomaille.
Samalla ulkomailla olevia matkalaisia pyydetään palaamaan kotimaahan välittömästi. Toisessa maassa vakituisesti asuvat voivat jäädä toiseen maahan. Mutta jos he aikovat tulla Suomeen, päätös on tehtävä nyt.
– Nyt on se hetki, kun ulkomailla vakituisesti asuvien on päätettävä, haluavatko he tulla Suomeen, sanoi liikenne-ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) tiedotustilaisuudessa.
Suomalaisilla on aina oikeus palata takaisin kotimaahansa.
Ulkomailta Suomeen tulevien tulisi olla kahden viikon ajaksi karanteenia vastaavissa olosuhteissa. Suomessa olevat ulkomaalaiset voivat poistua maasta, ja suomalaiset saavat kaikissa olosuhteissa tulla takaisin kotimaahan.
Hallitus myös muistutti siitä, että maan sisällä voidaan rajoittaa liikkumista. Vielä nyt siihen ei ole kuitenkaan hallituksen mukaan tarvetta.
3. Rajoituksia lääkkeiden jakeluun
Suomessa aletaan rajoittaa lääkkeiden jakelua.
Hallitus kertoi, että Suomeen tulee kiireellisesti voimaan asetus, joka koskee terveydenhuollon lääkkeitä ja tarvikkeita. Niiden jakelua tullaan rajoittamaan.
Tämä asetus tulee voimaan siksi, että eniten lääkkeitä tarvitseville riittäisi lääkkeitä.
4. Eläkkeellä olevia poliiseja ja rajavartijoita voidaan määrätä töihin
Hallitus myös päätti, että eläkkeellä olevia rajavartijoita ja poliiseja voidaan määrätä töihin. Samoin myös poliisi- ja rajavartijaopiskelijoita voidaan ottaa tarvittaessa töihin.
Poliisit ja rajavartijat voivat myös viedä lapsensa päiväkoteihin niin kuin muidenkin kriittisten toimialojen työntekijät.
5. Poliisi alkaa valvoa yli 10 henkilön kokoontumisia
Hallitus kertoi eilen, että yli 10 henkilön julkiset kokoontumiset kielletään. Tänään kerrottiin, että poliisi alkaa valvoo resurssiensa mukaan julkisia kokoontumisia.
Julkisella kokoontumisella tarkoitetaan yleisellä paikalla järjestettävää yleistä kokousta ja yleisötilaisuutta kuten esimerkiksi mielenosoitusta tai muuta kaikille avoinna olevaa tilaisuutta.
Hallitus muistutti, että järjestäjät ovat vastuussa siitä, että yli 10 henkilön tilaisuudet perutaan. Jos näin ei toimita, poliisi voi estää tai keskeyttää tällaiset tilaisuudet.
Pääministeri Sanna Marin muistutti myös siitä, että perussairaiden ja yli 70-vuotiaiden tulee huolehtia siitä, etteivät he poistu kotoa kuin välttämättömissä asioissa.
Jos kansalaiset eivät noudata rajoituksia, hallitus voi ottaa käyttöön rajumpia toimia.
Lapin hiihtokeskuksissa ainakin kaksi koronatartuntaketjua, useimmat Pohjois-Suomen laskettelukeskukset suljetaan
Tapaukset ovat todennäköisesti Leviltä. Rukan toimitusjohtajan mukaan heidän sulkemispäätöksensä ei mitenkään liity niihin.
Suomen suurimpiin laskettelukeskuksiin kuuluvat Levi, Ruka, Pyhä, Ylläs, Pallas, Olos ja Luosto sekä Ounasvaara Rovaniemellä sulkeutuvat ensi viikon perjantaina.
Perjantaina kerrottiin myös koronatartunnoista Lapin hiihtokeskuksissa.
– Lapista palaavilla lomalaisilla on tavattu kaksi tartuntaketjua, joissa tartunta on tapahtunut hiihtokeskuksessa, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa.
Ministeri ei nimennyt keskuksia, joissa tartunnat ovat tapahtuneet.
Lapin sairaanhoitopiirin infektiolääkäri Markku Broas sanoo, että todennäköisimmin tartunnat ovat molemmat tulleet Levin alueelta, mutta varmaksi tätä ei voi sanoa.
– Ei ole poissuljettua, että tartunta olisi saatu muualta, mutta molemmat tapaukset ovat oleskelleet Levin alueella, Broas sanoo.
Toinen tartunta on Broaksen mukaan Vaasan sairaanhoitopiirin alueelta. Toisen sairaanhoitopiiriä ei ole kerrottu, mutta Broaksen mukaan tartunnan saaneet eivät kuulu samaan seurueeseen.
Lapin suurin hotelliketju sulkee ovensa
Lapland Hotelsin, Lapin Safarien, Lapland Ski Resortsin ja Ylläs-Skin omistaja North European Invest Oy sulkee myös kaikki Lapland Hotels-ketjuun kuuluvat hotellit Lapissa ja Etelä-Suomessa sekä omistamansa ravintolat ja ohjelmapalvelut koronatilanteen vuoksi. Lapland Hotels on Lapin suurin hotelliketju.
North European Invest Oy:n yrittäjä Pertti Yliniemi pahoittelee asiakkaille aiheutuvaa harmia.
– Päädyimme kuitenkin tähän ratkaisuun kokonaisharkintaan perustuen huomioiden kaikki esillä olleet asiat. Taloudelliset näkökulmat ovat kuitenkin toissijaisia vallitsevassa tilanteessa, Yliniemi sanoo.
Ruka ja Levi myös kiinni
Rukakeskuksen toimitusjohtaja Ville Aho kertoo, että sulkemispäätökseen ei vaikuttanut se, että muissa hiihtokeskuksissa on todettu tartuntoja.
– Huhuja ja epäilyjä oli, mutta voin puhtain sydämin vakuuttaa, että en edes tiennyt näistä etukäteen.
Hiihtokeskusten sulkemisesta tiedotettiin vain vähän ennen kuin tiedot hiihtokeskuksissa olleista tartunnoista tulivat julkisuuteen. Ahon mukaan alan yrittäjät ovat kuitenkin yhdessä keskustelleet sulkemispäätöksistä, joten osin siksi ne tulevat kaikki nyt samoihin aikoihin.
– Tämä oli yksi elämäni vaikeimmista päätöksistä tehdä, mutta mitään muuta vaihtoehtoa meillä ei ole. Asiakkaiden ja meidän henkilökunnan turvallisuus ajaa nyt taloudellisen tuloksen edelle, Rukakeskuksen toimitusjohtaja Ville Aho kertoo.
Ahon mukaan sulkeminen on taloudellisesti lähes katastrofi sekä Rukalle että alueen muille yrityksille.
– Toki se on sitä myös meidän asiakkaillemme. Meillä on tuhansia asiakkaita, jotka olisivat halunneet tunturiin vielä tulla.
Rukakeskuksen laskelmien mukaan sulkeminen aiheuttaa sen, että noin viiden miljoonan euron myynti jää saamatta.
– Tulos painuu mahdollisesti pakkaselle. Päräjämme kyllä, mutta varmasti tämä tulee vaikuttamaan tulevaan kehitykseen.
Ukkohallan laskettelukeskus on auki ainakin ensi viikon loppuun saakka.
– Viikonlopun aikana teemme päätöksiä jatkon osalta. Kyllä tämä on vakavan pohdinnan paikka ja pitää mennä päivä ja viikko kerrallaan, toimitusjohtaja Kimmo Kyhälä sanoo.
Vuokatinrinteiden toimitusjohtaja Lauri Suutarinen ei tässä vaiheessa kommentoi Vuokatin laskettelukeskuksen sulkemista.
Suurten keskusten sulkeminen vie aikaa
Suurten hiihtokeskusten sulkeminen ei käy hetkessä, toteaa Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Harri Lindfors.
– Meidän isoissa keskuksissa on kymmeniä yrittäjiä, satoja työntekijöitä ja paljon matkailijoita, Lindfors sanoo.
Lindforsin mukaan jokainen keskus tekee itse päätöksen kauden päättymisestä, ellei viranomaisilta tule erillistä käskyä sulkea rinteet.
– Hiihtokeskukset ovat erilaisissa tilanteissa. Sellaista väenpaljoutta, josta olemme lukeneet Levillä, ei monissa keskuksissa edes ole.
Tähän juttuun päivitämme päivästä toiseen uusimmat tiedot koronaviruksesta Suomessa ja ulkomailla.
Päivitetty 20.3.2020 klo 15.05: Lisätty tieto kahdesta koronatartunnasta hiihtokeskuksissa.
Keskustele aiheesta 21.3.2020 kello 23:een saakka.
TAKAISIN
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti