perjantai 13. maaliskuuta 2020

14.03.20 La Hamstraajat


Hamstraajat ovat liikkeellä, mutta ruoka ei lopu kaupoista – Mikkeliläisten ostoskoreissa on nyt säilykkeitä, makaronia ja pakasteita

Koronaviruksen leviämisen pelko näkyy ruuhkina ruokakaupoissa. Ravintolamyynnissä muutosta ei ole vielä näkynyt.
Aku Isotalo
Kauppiaiden mukaan mikkeliläiset ovat varautuneet koronaan ostamalla tavallista enemmän muun muassa säilykkeitä ja makaronia.
Kauppiaiden mukaan mikkeliläiset ovat varautuneet koronaan ostamalla tavallista enemmän muun muassa säilykkeitä ja makaronia.

Epidemian leviämisen ja karanteeniin joutumisen mahdollisuus on saanut monet täydentämään kotiensa hätävarantoja. Kauppias Marko Miettinen Mikkelin K-Citymarketista kertoo perjantiana kaupan käyvän samaan tahtiin kuin isojen juhlapyhien alla.
– Aika kiivasta kaupankäynti on. Lihatuotteita sekä pitkään säilyviä elintarvikkeita liikkuu paljon. Kuivatuotteita, makaronia, hiutaleita, säilykkeitä ja pakasteita. Mitä selviytymispakkaukseen nyt kuuluukaan, Miettinen luettelee.
Kova menekki on otettu huomioon tilauksissa, mutta kun ilmiö on koko maan laajuinen, kaiken tilatun tavaran saatavuudesta ei ole varmuutta.
– Lihatalot taitavat olla haasteellisessa tilanteessa, jauhelihaakaan ei tahdo saada kuin parilta toimijalta. Mitään hätää tai syytä paniikkiin ei kuitenkaan ole. Jotakin tiettyä tuotetta ei välttämättä ole, mutta ruoka ei ole millään tavalla loppumassa, Miettinen painottaa.
Citymarket on lisännyt resursseja myös tilausmyyntiinsä. Marko Miettisen mukaan tavaraa puretaan myös yötöinä.
Myös marketkaupan johtaja Iiro Siponen Osuuskauppa Suur-Savosta kertoo tarvikkeiden hamstraamisen näkyvän kaupankäynnissä selvästi.
– Tuoretavarassa piikkiä ei niinkään ole, vaan myynnin lisääntyminen näkyy sellaisissa tavaroissa, joita muuten harvemmin ostetaan. Säilykkeitä, jauhoja ja vastaavia ei yleensä mene tässä mitassa kuin nyt, Siponen kuvailee.
Menekin kasvu ei ole tullut yllätyksenä, vaan merkkejä siitä on ollut Siposen mukaan ilmassa jo viikon verran. Tavaroiden loppumisesta ei hänen mukaansa tarvitse olla huolissaan.
– Kun hylly tyhjenee, tavaraa tulee lisää, hän lupailee.
Vähittäiskaupan kannalta merkittävä myynnin kasvu voi olla luvassa, jos kouluja ja päiväkoteja aletaan sulkea.
– Silloinhan periaatteessa siirtyy yksi ateria enemmän päivässä kotona syötäväksi. Ja jos etelässä suljetaan kouluja, voihan olla, että koululaisia tulee isovanhempien kanssa mökkeilemään Etelä-Savoon, jos vanhemmat ovat töissä.

Ravintolat normaalisti auki

Ravintolapuolella koronaviruksen mahdolliset vaikutukset eivät ole vielä realisoituneet. Lounasravintoloita Mikkelissä pyörittävän Serviini Oy:n toimitusjohtaja Timo Hyöppinen kertoo koronaviruksen mahdollisen vaikutuksen asiakasmäärään arvioimisen olevan hankalaa talvilomakauden takia.
– Ei tässä mitään ennätyksiä kuitenkaan olla tekemässä. Myynnin väheneminen on ehkä kymmenen prosentin luokkaa, mutta vaikea suoraan sanoa minkä verran johtuu mistäkin, Hyöppinen pyörittää.
Ravintoloissa tautien leviämistä pyritään ehkäisemään hygieniaan panostamalla.
– Käsidesiä on tarjolla joka paikassa, ja esimerkiksi ottimien vaihtamisrytmiin ollaan kiinnitetty maksimaalisesti huomiota. Henkilökunta tietysti tarkkailee omaa vointiaan vielä herkemmin kuin yleensä.
Serviinin ravintoloiden toiminta jatkuu toistaiseksi vanhaan tapaan.
– Ruokaa tehdään perinteisin konstein, eikä tässä mitään äkkikäännöksiä olla tekemässä. Aika näyttää, mihin tilanne etenee, Timo Hyöppinen kuvailee.
Osuuskauppa Suur-Savon matkailu- ja ravitsemiskaupan johtaja Kai Nurmi kertoo, ettei koronavirukseen varautuminen ole ainakaan toistaiseksi näkynyt ravintolamyynnissä.
– Mitään virallisia ohjeitahan ei ole siitä, että ihmisten pitäisi pysyä kotona, mutta jokainen käsittelee tiedot yksilöinä. Meillä ravintolat ovat ihan normaalisti auki, Nurmi toteaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti