Koronan pelko toi kauppoihin petollisen ilmiön – asiakkaat alkoivat käyttää kertakäyttöhanskoja
Koronavirus ei nykytietojen mukaan tartu elintarvikkeiden välityksellä.
Koronavirus on alkanut näkyä jopa ylivarovaisuutena suomalaisten ostoskäyttäytymisessä. Yle Uutiset kertoi perjantaina, kuinka kaupat ovat monin paikoin tyhjentyneet ihmisten hamstratessa wc-paperia ja elintarvikkeita.
Hamstrauksen lisäksi osa ruokakauppojen asiakkaista on alkanut käyttää kertakäyttöhanskoja noukkiessaan kauppojen hyllyiltä elintarvikkeita, hedelmiä tai vihanneksia. S-ryhmästä kerrotaan, että ilmiö on näkynyt esimerkiksi Prismoissa.
Ruokaviraston mukaan hamstraukseen tai käsineiden käyttöön ei ole syytä, vaan tärkeintä on pestä kädet ennen ja jälkeen kauppareissun. Lisäksi pitää välttää kasvojen koskettelua.
– Tuntuu, että tulee ylenpalttista varovaisuutta ja varaudutaan kaikin voimin. Ei ole niin suuri hätä, että tämmöiseen olisi tarvetta, sanoo osastonjohtaja Leena Räsänen Ruokaviraston elintarviketurvallisuusyksiköstä.
Räsänen muistuttaa, että yhdenkään ihmisen ei ole todettu saaneen koronavirustartuntaa elintarvikkeiden, pintojen tai esineiden välityksellä. Mahdollista se kuitenkin on. Etenkin kauppojen kosmetiikkaosastoilla kannattaa noudattaa varovaisuutta.
Kokosimme tähän artikkeliin ohjeita hygieeniseen kaupassa asiointiin koronaviruspandemian aikana.
1. Voiko elintarvikkeista saada koronavirustartunnan?
Ruokakaupassa myynnissä olevista tuotteista ei tämänhetkisen tiedon mukaan voi saada koronavirustartuntaa, jos noudattaa hyvää käsihygieniaa. COVID-19 tarttuu sairastuneesta ihmisestä pisaratartuntana toiseen ihmiseen, kun sairastunut yskii tai aivastaa.
Toistaiseksi yhdenkään ihmisen ei ole todettu sairastuneen elintarvikkeiden, pintojen tai esineiden välityksellä. Käsien puhtaus ja ruoan muu hygieeninen käsittely ovat tärkein keino välttää tarttuvia tauteja.
Sairaana ei ole syytä asioida ruokakaupassa, koska sairas ihminen voi tartuttaa muita ihmisiä.
2. Onko kaupan hedelmien, vihannesten, paistopisteiden ja salaattibaarien käyttö turvallista?
Salaattibaareissa pitää olla pisarasuojat. Ruokaviraston mukaan koronaviruksen leviämisriskiä ottimien välityksellä ei pidetä merkittävänä.
Ottimet tulee silti vaihtaa säännöllisesti, mikä koskee myös paistopisteiden tuotteita. Näin vältetään pöpöjen siirtymistä elintarvikkeisiin ja sitä kautta muihin ihmisiin.
– Yleinen ohje asiakkaille on, että ei pärskitä eikä varsinkaan elintarvikkeisiin. Omien käsien pitää olla puhtaat, muistuttaa osastonjohtaja Leena Räsänen Ruokaviraston elintarviketurvallisuusyksiköstä.
Kauppojen salaattibaareja valvovat kuntien elintarvikeviranomaiset. Yle Uutiset kertoi kaksi vuotta sitten, että niiden hygieniassa oli paljon puutteita.
Hedelmä- ja vihannesosastolla tulee noudattaa hyvää käsihygieniaa. Koronavirus ei Ruokaviraston mukaan säily eikä lisäänny elintarvikkeissa.
4. Onko kertakäyttökäsineiden käytöstä kaupassa hyötyä koronaviruksen torjunnassa?
Tärkeintä on hyvä käsihygienia eli tiheä käsien pesu saippualla ja käsidesin käyttö. Kertakäyttökäsineillä voi suojata itsensä, mutta käytännössä käsienpesu kauppaan mennessä ja sieltä pois tullessa ajaa saman asian.
THL:n mukaan kertakäyttökäsineiden tai kumihanskojen käyttö voi olla petollista.
– Ne saattavat antaa vääränlaisen turvallisuuden tunteen. Mikrobit tarttuvat niihin samalla tavalla kuin käsiin, sanoo erityisasiantuntija Niina Ikonen THL:n mikrobiologiayksiköstä.
Kertakäyttökäsineillä varustautuneita asiakkaita on näkynyt viime päivinä ruokakaupoissa eri puolilla maata. Jos kertakäyttökäsineitä haluaa käyttää, niiden tulisi olla puhtaat. Ellei niitä pese tai vaihda, ne ovat kuin pesemättömät kädet.
– Tärkeintä on välttää kasvoihin, nenään ja silmiin koskettelua käsillä. Käsien kautta virukset pääsevät muun muassa limakalvoille, toteaa osastonjohtaja Leena Räsänen.
4. Tarttuuko koronavirus kosmetiikkaosastojen meikkitestereistä?
THL:n mukaan koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. On kuitenkin mahdollista, että se tarttuu myös kosketuksen kautta.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan ei tiedetä, voiko virus siirtyä meikkitesterin kautta ihmisestä toiseen. Se ei myöskään pysty arvioimaan, pitäisikö meikkitesterit poistaa käytöstä koronavirusepidemian ajaksi. Toistaiseksi ne ovat olleet asiakkaiden käytössä normaalisti.
Ylitarkastaja Terhi Tauriala-Rajala Tukesin kemikaalityöryhmästä arvioi yleisellä tasolla, että meikkitesterien käyttäjä voi altistua mikrobeille. Sitä ei kuitenkaan tiedetä, voiko altistus johtaa tartuntaan.
– Testerit ovat monen eri ihmisen käytössä ja siksi kontaminoitumista voi tapahtua. On hyvä miettiä, kannattaako meikkiä ylipäätään laittaa testeristä iholle.
Ruokavirasto ja THL kehottavat seuraamaan verkkosivujaan, joille ne päivittävät ajantasaista tietoa. Sivuilta löytyy myös asiantuntijatietoa keinoista, joiden avulla itse kukin voi estää tartuntojen leviämistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti