Hallitus kertoi tänään tiedotustilaisuudessaan koronaviruksen vaikutuksista kuntatalouteen. Valtio on kehottanut kuntia käynnistämään omat valmiusryhmät, jotta kunnista saatava tilannekuva olisi mahdollisimman reaaliaikainen. Voit katsoa tiedotustilaisuuden ja Ylen erikoislähetyksen jutun pääkuvaa klikkaamalla.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) twiittasi hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen, että hallitus valmistelee rajoituksia, jotka liittyvät esimerkiksi ravintoloiden sulkemiseen.
Oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen sanoi tiedotustilaisuudessa, että rajoitusten ehtona on välttämättömyys. Pelkkä "tarpeellisuus tai hyödyllisyys" ei riitä.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo Twitterissä, että hallitus valmistelee uusia rajoitustoimenpiteitä, jotka liittyvät esimerkiksi ravintoloiden sulkemiseen.
Opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoi tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa, että viisikko eli hallituspuolueiden johtajat ovat koolla vielä tänään aiheeseen liittyen.
Toimenpiteitä on Anderssonin mukaan valmisteltu viikonlopun aikana.
Oikeusministeriön Timonen: "Tarpeellisuus tai hyödyllisyys" ei riitä
Oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen sanoi tiedotustilaisuudessa, että jos liikkumisrajoituksia otettaisiin käyttöön, ne perustuisivat valmiuslain 118. pykälään.
– Ehtona on tuolloin, että toimenpiteet ovat välttämättömiä. Pelkkä tarpeellisuus tai hyödyllisyys ei riitä. Järjestelmään kuuluu myös se, että muut keinot eli esimerkiksi muut viranomaisvaltuudet käytetään ensin.
Timosen mukaan pääministerin viesti on ollut selvä: Kaikki keinot tullaan käyttämään, jotka ovat välttämättömiä kriisin hoitamiseksi.
– Sellaisia keinoja, jotka eivät ole vielä käytössä, valmistellaan ja selvitetään. On välttämätöntä varautua niiden käyttöönottoon, hän sanoi.
Timoselta kysyttiin tarkennusta tämänhetkiseen ohjeeseen. Saako maan rajojen sisäpuolella liikkua nyt vai ei?
– Meillä ei ole voimassa olevaa kieltoa. Tämänhetkiset rajoitukset perustuvat siihen, että epidemian leviämistä hillitään. Vastuullista toimintaa ei ole se, että muuten kuin välttämättömistä syistä esimerkiksi eteläisestä Suomesta siirryttäisiin muualle maahan.
Voidaanko ravintolat sulkea?
Pääministeri Marin kirjoittaa Twitterissä myös, että Suomen lainsäädäntö on osoittautunut osan toimenpiteiden osalta "jäykäksi".
– Lainsäädäntömme asettaa hallituksen toiminnalle tiukat raamit ja valmistelu vie parhaimmillaankin päiviä aikaa. On selvää, että kriisin jälkeen on arvioitava tarkasti lainsäädäntömme uudistamisen tarpeet. Nyt toimimme kovassa aikapaineessa niiden välineiden varassa, joita meillä on käytössä. Tahdosta toimet eivät ole kiinni, Marin arvioi.
Samoilla linjoilla oli oikeusministeriön Timonen. Hänen mukaansa esimerkiksi ravintoloiden sulkeminen olisi vaikeaa, sillä lainsäädännössä ei ole yleistä mahdollisuutta kieltää elinkeinotoimintaa.
– Sellainen edellyttää aina jotain erityistä perustetta. Tartuntatautilaissa on joitakin perusteita, jotka soveltuvat esimerkiksi kaupalliseen päiväkotitoimintaan. Niitä on käytetty. Kulttuuri-, harrastus- ja liikuntapalveluissa hallituksen suositus näyttää toteutuneen hyvin ja suositus perustuu juuri siihen, että yleistä kieltotoimivaltaa ei ole, Timonen sanoi.
– Ravintoloinnin kieltäminen suoraan lainsäädännöllä näyttäisi vaativan jonkin lain muuttamista ensin. Vastuullisuuden odottaminen sen sijaan on aina perusteltua.
Timonen myös huomautti, että kaikkea ravintolatoimintaa ei ole syytä kieltää. Esimerkiksi ulosmyynti voisi edelleen olla mahdollista.
Seuraasimme tässä tiedotustilaisuuden ja lähetyksen antia hetki hetkeltä:
Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
klo 12:01: Hetki hetkeltä -seuranta hallituksen tiedotustilaisuudesta päättyy tähän. Kiitoksia kaikille mukana olleille!
Ylen seuraava erikoislähetys koronavirusepidemian tilanteesta alkaa kello 15.
klo 11:59: Pääministeri Sanna Marin (sd.) twiittasi tiedotustilaisuuden jälkeen, että hallitus valmistelee rajoituksia, jotka vaikuttaisivat esimerkiksi ravintoloiden sulkemiseen. Oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timosen mukaan rajoituksia ei oteta käyttöön pelkästään sen vuoksi, että ne ovat hyödyllisiä, vaan niiden on oltava välttämättömiä.
klo 11:52: Kuntaliiton Minna Karhusen mukaan Suomessa on nyt noin 20 kuntaa, joissa on yt-neuvottelut käynnissä. Kysymys on myös jo tänä iltana esillä monen muun kunnan hallituksessa tai valtuustossa. Kuntapäättäjien tilannetta ei helpota se, että hallitus ei pystynyt Karhusen mielestä tuomaan tarpeeksi vastauksia kuntataloutta vaivaaviin kysymyksiin.
Hallitus toivoi viime viikolla, että kunnat välttäisivät lomautuksia. Karhusen mukaan muitakaan mahdollisuuksia ei kuitenkaan ole.
– Viime viikolla yrityksille helpotettiin työntekijöiden lomauttamista. Nyt kunnille sanotaan, että ei pidä lomauttaa.
Karhusen mukaan suuret kaupungit kärsivät koronakriisin aiheuttamasta verokertymän pienenemisestä eniten. Yhteisöveron jakoperusteiden ja valtionosuuksien muuttaminen voisivat olla hänestä mahdollisia apukeinoja tilanteeseen.
klo 11:44: Mahdollisista uusista liikkumisen rajoituksista ei siis maanantain aamupäivän tiedotustilaisuudessa tullut tietoa. Aihetta käsitellään enemmän Ylen seuraavassa erikoislähetyksessä, joka alkaa maanantaina kello 15. Siinä vieraana on sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.).
klo 11:42: Kaikkein tärkein viesti suomalaisille on Karhusen mukaan se, että kunnat hoitavat palvelunsa: ihmiset saavat hoivaa ja hoitoa, lapset käyvät koulua ja akuutteja tehtäviä hoitavat työntekijät voivat tehdä työtään turvallisesti.
klo 11:38: Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen olisi odottanut valtiolta selkeämpiä vastauksia kuntatalouden ongelmiin maanantain tiedotustilaisuudessa.
– Tiesimme, että tilanteen arvioiminen on tosi vaikeaa, mutta odotin huomattavasti selkeämpiä vastauksia. Ei tässä ihan hirveästi viisastunut.
Karhusen mukaan kuntien tilanne ei maanantaisten tietojen pohjalta ainakaan helpottunut. Hän on kuitenkin tyytyväinen siihen, että yrityksille on tehty konkreettinen tukipaketti. Yritysten vointi vaikuttaa kuntiin.
klo 11:35: Kouluista ja perheiltä on tullut viestiä, että etäopiskelu ei onnistu kaikkialla yhtä hyvin. Opetusministeri Li Anderssonin mukaan valtio harkitsee oppimisen tuen resurssien lisäämistä, mikäli poikkeustilanne syventää oppilaiden välisiä eroja oppimisessa.
klo 11:32: Kansliapäällikkö Timosen mukaan Suomessa maan rajojen sisäpuolella liikkuminen ei ole kiellettyä. Hänen mielestään ei kuitenkaan ole vastuullista muuten kuin välttämättömistä syistä matkustaa muualle maahan esimerkiksi Etelä-Suomesta, jossa epidemia leviää voimakkaimmin.
– On kuitenkin myös perheitä, jotka on siirtyneet talviasuttaville kesäasunnoille, ovat käytännössä siellä tehokkaammin eristettyinä kuin olisivat kaupungissa. MInun on mahdotonta ajatella, että tämä olisi tavoitteiden vastaista.
Timosen mukaan liikkumisen rajoitukset pohjautuvat valmiuslakiin. Esimerkiksi ravintoloiden toimintaa tai muuta elinkeinotoimintaa ei voi kieltää lailla.
klo 11:29: Oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen ei vielä maanantain tiedotustilaisuudessa kertonut uusista liikkumisrajoituksista. Niitä kuitenkin selvitetään parhaillaan.
– On mahdotonta sanoa, tulevatko ne käyttöön, mutta on välttämätöntä selvittää.
klo 11:25: Li Anderssonin mukaan koulussa olevien 1.–3.-luokkalaisten määrä ei ole kasvanut maanantaina merkittävästi, vaikka koulunkäyntirajoituksia purettiinkin. Maanantaista alkaen myös muut kuin kriittisillä aloilla työskentelevien vanhempien pikkukoululaiset saavat tulla lähiopetukseen. Heidän kuitenkin toivotaan jäävän kotiin, mikäli se on mahdollista.
klo 11:23: Opetusministeri Li Anderssonilta kysyttiin, miten valtio ottaa huomioon niiden vähävaraisten perheiden tilanteen, joille kouluruokailun peruminen aiheuttaa ongelmia.
Anderssonin mukaan kunnilla ei ole velvollisuutta tarjota koululounasta etäopiskeleville lapsille. Näin on linjattu, koska pyrimme vähentämään lasten keskinäisiä lähikontakteja. Kunnat voivat tarjota koululounaan erityisesti vain osalle perheistä, jos katsovat sen tarpeelliseksi.
klo 11:19: Valtio arvioi, minkä verran se maksaa kunnille poikkeustilaan liittyviä valtionosuuksia. Kuntaministeri Paateron mukaan muut valtionosuudet maksetaan kunnille normaalisti. Verotulojen lykkäyksen kompensoinnista ilmoitettiin jo viime viikolla.
Epidemian vaikutukset kuntatalouteen ovat moninaiset. Verotulot ja muut tuotot hupenevat, sosiaali- ja terveysmenot kasvavat. Monilla aloilla toiminnan tuotot vähenevät, mutta henkilöstömenot pysyvät.
klo 11:14: Kuntaministeri Sirpa Paatero sanoo, että koronavirusepidemian vaikutukset kuntatalouteen alkavat näkyä lähiviikkoina. Myös tämän vuoksi valtio on halunnut ensin päättää työmarkkinoita tukevista akuuteista toimista ja vasta sen jälkeen linjannut tarkemmin kuntien tilannetta. Vaikutusten arviointi on Paateron mukaan vaikeaa, koska poikkeustilan kestoa ei tiedetä.
Valtio on kehottanut kuntia viimeistään nyt käynnistämään omat valmiusryhmät, jotta kunnista saatava tilannekuva olisi mahdollisimman reaaliaikainen. Kuntien on Paateron mukaan myös arvioitava, voiko ihmisiä siirtää toisiin tehtäviin kunnan sisällä.
– Koska on oletettavaa, että yli 70-vuotiaiden palveluista tulee kunnille velvoitteita, joihin esimerkiksi nykyinen kotipalvelu ei riitä.
klo 11:07: Suurimpien kaupunkien talousjohtajat ovat arvioineet, että koronavirusepidemian hintalappu kunnille on noin 1,5 miljardia euroa. Minna Karhusen mukaan todellinen luku tulee olemaan huomattavasti suurempi. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhaoitopiiri on laskenut, että pelkästään erikoissairaanhoidon menot kasvavat 1,1 miljardia euroa lyhyellä aikavälillä.
Suurin osa kuntien kustannuksista tulee henkilöstömenoista. Tämän vuoksi ainoa keino sopeutua epidemian talousvaikutuksiin on lomauttaa henkilöstöä. Karhunen ennakoi, että lomautuksia tullaan näkemään erityisesti kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoalalla, mutta myös hallinnossa.
– Kannustamme kuntia toimimaan moraalisesti, mutta entisellä kustannusrakenteella ei voi jatkaa loputtomasti.
Joissakin tapauksissa ilman työtä jääville työntekijöille voi löytää kunnista muuta tehtävää, kuten ateriapalveluista tai puhelinpäivystyksestä.
klo 10:57: Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen pitää selvänä, että koronavirusepidemia heikentää kuntataloutta entisestään. Hän ennakoi, että myös tähän asti hyvin pärjänneet kunnat tulevat sukeltamaan. Vaikutukset osuvat myös suuriin kaupunkeihin. Karhusen mukaan kun yrityksiä autetaan verohelpotuksilla, se vähentää kuntien saamia verotuloja. Tämänkin vuoksi kunnat toivovat jo tänään selkeää, konkreettista vastaantuloa kuntien tilanteeseen.
klo 10:40: Tervetuloa seuraamaan hetki hetkeltä hallituksen infoa koronavirusepidemian maanantain tilanteesta Suomessa. Kello 11 alkavassa tiedotustilaisuudessa aiheena on epidemian vaikutus kuntiin. Ylen erikoislähetys aiheesta alkaa kello 10.50.
Voit keskustella aiheesta tiistaihin 24.3. klo 23 saakka.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti